Dobre vyzerá a na jeho výkon sa môžete spoľahnúť.

Ide o špeciálnu edíciu z modelovej série IdeaPad 5. Z nej si tento 14“ notebook zobral všetky dôležité vlastnosti a užitočné prvky. Stroj, na ktorý sa môžete spoľahnúť. Spolupráca s motorkárskou firmou sa ukázala priamo na dizajne. Tento notebook si nijako nepomýlite a okolie určite zaujme.

Technické parametre

Model notebooku / ParameterLenovo Ducati 5
ProcesorIntel Core i5-1035G1 1,0 ÷ 3,6 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 8 GB)
Pevný diskSamsung, 1 TB SSD
Displej
14″, IPS, Antireflexný, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics
Porty1 × USB-C / DP / PD, 2 × USB-A, HDMI 1.4b, čítačka SD, kombinovaný audio
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6 / Bluetooth 5.1
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]322 × 212 × 17
Hmotnosť [kg]1,58

Vidno to na veku ale aj spodnej časti. Či už teda budete notebook používať alebo ho prenášať v ruke, pripravte sa na to, že si vás všimnú. Súčasťou balenia je kožený obal na prenášanie notebooku. Spodná časť má špeciálnu mriežku s dierovaním. Vyzerá to veľmi dobre a aj to dobre funguje. Notebook je totiž v bežnom režime úplne tichý.

Na kancelárske použitie, pri pozeraní filmov alebo inej nenáročnej aktivite ho nebudete ani počuť. Pri vyššej záťaži nie je nijak zvlášť hlučný a ani tu prakticky nijakým spôsobom neruší. Vyšší výkon ale neznamená neúmerné prehrievanie. Notebook sa zahrieva len minimálne a to je vďaka hliníkovému telu ale aj veľmi dobre nastavenému odvodu tepla

Na Ducati 5 oceníte spôsob, ako je vyhotovený a ako sa s ním pracuje. Je veľmi pohodlný na prácu a vlastne aj zábavu. K tomu je tu výborná klávesnica s dvomi stupňami podsvietenia. Patrí medzi tie tichšie. Kto pozná sériu notebookov IdeaPad, bude poznať aj túto klávesnicu. Je identická.

Rozdielom oproti klasickým IdeaPadom je umiestnenie reproduktorov po bokoch klávesnice. Ako obvykle, je tu podpora Dolby Audio a na zvuku je to poznať. Môžete na nich počúvať aj hudbu. No a výborné sú na filmy, pričom je vhodné si nastaviť odpovedajúci ekvalizér. Je tu režim na filmy a budete lepšie vnímať dialógy.

Napájanie je z jedného konektora USB-C. V prípade, že je batéria vybitá na kritickú úroveň, bude LED dióda vedľa tlačidla napájania blikať na oranžovo. Štandardne je podsvietená bielou farbou, ako klávesnica alebo v nej niektoré klávesy (napríklad CapsLock). Notebook sa za 15 minút nabije na 3 hodiny používania.

V tlačidle napájania je čítačka odtlačkov. Nie je vnorené v klávesnici a toto považujeme za dobrý nápad. Tlačidlo je úzke ale čítačka na ňom funguje absolútne spoľahlivo.

Displej má rozlíšenie Full HD a má skutočne tenké rámiky po všetkých stranách. Má aj vyššiu svietivosť a to na úrovni v priemere skoro 343 cd/m2. Veko displeja sa nedá otvoriť až na 180°, avšak uhol otvorenia je dostatočný na pohodlnú prácu s notebookom. Webová kamera má kryt Privacy Shutter, ktorý zakryje objektív.

Výborná vec a integrácia ochranného krytu rozhodne poteší. Netreba používať vlastné kryty alebo nálepky a riskovať poškodenie rámu pri zatvorení notebooku. Touchpad sa dobre používa a notebook sa s ním dá ovládať aj bez myši.

Vo výbave už tradične nechýba nástroj Lenovo Vantage na nastavenie mikrofónov, zvukového systému, klávesnice alebo režimu chladenia. Tiež aj na sťahovanie najnovších ovládačov.

Z pohľadu portovej výbavy oceníte USB-C s implementáciou Power Delivery. Znamená to aj rýchle nabíjanie pre vaše smartfóny. No a nakoniec je už príjemné prekvapenie aj čítačka SD kariet, ktorá postupne začína v mnohých notebookoch chýbať.

Benchmarky

Model / TestyLenovo Ducati 5
PCMark 10 – Kancelársky výkon3750
Essentials8372
Productivity5305
Digital Content Creation3224
3DMark 11 – Herný výkon2663
Graphics score2385
Physics score7849
Combined score2386
VR Mark – Virtuálna realita 
Orange Room861
HD Tune Pro 5 – Pevný disk 
Average speed [MB/s]1474,8
Access time [ms]0,041
Batériové testy 
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]5:21
Displej – meranie jasu 
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]342,9
Teplota – kancelársky / výkonný režim 
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]33,7 / 36,9
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]37,9 / 38,2

Nadštandardný servis

Súčasťou ceny je nadštandardný servis Premium Care a záruka po dobu 3 rokov. Všetky detaily nájdete na vyššie uvedenom linku. V skratke, máte nárok na pravidelnú kontrolu stavu po roku používania, asistenciu s nastaveniami počítača alebo napríklad servis priamo u zákazníka.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Spracovanie v štýle Ducati
  • Podsvietená klávesnica
  • Čítačka odtlačkov
  • Dolby Audio
  • Servis Premium Care

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Žiadne podstatné

Cena: 1099 EUR

Zapožičal: Datacomp.sk

Fotografie: Ondrej Macko

Verdikt

Lenovo Ducati 5 je dizajnový notebook zo špeciálnej edície 10 000 kusov. Každý má svoj certifikát s číslom. Je vyladený tak, aby bol tichý pri bežnej práci a to oceníte nech už ste doma alebo na cestách.

Celkovo sa veľmi dobre používa. Vidno, že výrobca pozná svoje možnosti a to čo dokáže. Svoje vedomosti zo série IdeaPad zapracoval do podobne ladeného notebooku so špeciálnymi úpravami.

Prečítajte si aj:

Thinkbook Plus: Dva displeje, ako si ich predstavuje Lenovo (RECENZIA)

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.