Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Lenovo zaznamenalo rekordný štvrťrok, vďaka stratégii a investíciám do inovácií, ktoré poháňajú udržateľný rast ziskovosti

Spoločnosť Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) dnes oznámila rekordné štvrťročné výsledky skupiny

s historickými maximami pre zisk aj príjmy. Zároveň ide o prvý kvartál, kedy skupina dosiahla 20 miliárd USD. Zameranie spoločnosti na inovácie a ziskovosť, podporované jej prevádzkovou dokonalosťou, jej pomohlo zorientovať sa vo výzvach v oblasti dodávok, ktorým čelilo celé odvetvie a prinieslo rýchly rast a ziskovosť vo všetkých kľúčových obchodných skupinách a geografických oblastiach.

Výkon spoločnosti Lenovo priniesol významné medziročné zlepšenia. Čistý zisk vzrástol tempom viac ako 50% už 6. štvrťrok po sebe, pričom tretí kvartál medziročne narástol o 62% na rekordných 640 miliónov USD. Čistá príjmová marža sa zlepšila takmer o jeden bod, čo skupinu približuje k jej cieľu zdvojnásobenia za tri roky. Príjmy pred zdanením dosiahli rekordných 855 miliónov USD, čo je medziročný nárast o 45% a tržby skupiny pokračovali v silnej trajektórii rastu a dosiahli rekordných

20,1 miliardy USD, čo predstavuje medziročný nárast o 17%.

Spoločnosť Lenovo naďalej výrazne investuje do inovácií, pričom výdavky na výskum a vývoj za štvrťrok medziročne vzrástli o 38% ako súčasť širšieho záväzku spoločnosti zdvojnásobiť investície do výskumu a vývoja v priebehu troch rokov. Investície sú zosúladené s riadením prebiehajúcej transformácie spoločnosti Lenovo na spoločnosť poskytujúcu riešenia a služby vývojom technológií zameraných na „ „New IT“ architektúru „Client-Edge-Cloud-Network-Intelligence“. Pokiaľ ide o výhľad do ďalšieho plánu, spoločnosť sa naďalej zameriava na svoju stratégiu 3S (Smart zariadenia/IoT, Smart Infraštruktúra, Smart Vertikála) a vidí ďalšie príležitosti pre udržateľný rast a zlepšenie ziskovosti vo všetkých oblastiach podnikania, čo ju udržiava na ceste k zdvojnásobeniu čistej marže do konca roka 2023/2024.

Spoločnosť Hang Seng Indexes Company Limited minulý týždeň oznámila, že počínajúc 7. marcom 2022 bude Lenovo zaradené medzi základné akcie indexu Hang Seng – referenčného akciového ukazovateľa Hongkongu.

Zhrnutie finančných výsledkov:

 Q3 21/22 V miliónoch USDQ3 20/21 V miliónoch USDRozdiel   
Výnosy skupiny20,12717,24517% 
Príjmy pred zdanením85559145% 
Čistý príjem (zisk pripadajúci na akcionárov)64039562% 
 
Základný zisk na akciu (amerických centov)5.503.312.19 

Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Lenovo – Yuanqing Yang:

„Spoločnosť Lenovo naďalej využíva príležitosti poháňané zrýchlenou digitálnou a inteligentnou transformáciou a naša nová IT architektúra nás dobre pripravila s možnosťami klient-edge-cloud-network-intelligence. S ďalším rekordným štvrťrokom sme dosiahli 6 kvartálov, kedy náš čistý príjem medziročne vzrástol o viac ako 50% a zároveň ide o prvý štvrťrok v našej histórii s príjmom vo výške

20 miliárd USD. Sme na dobrej ceste zdvojnásobiť našu čistú maržu a investície do výskumu a vývoja za tri roky oproti roku FY20/21,“ povedal Yuanqing Yang, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Lenovo. „Opäť sme ukázali,  že inovácie, transformačná stratégia a silné vykonávanie spoločnosti Lenovo môžu prinášať udržateľné zvyšovanie ziskovosti do budúcnosti.“

Solutions and Services Group (SSG): silný rast a vysoké marže – čo vedie k celkovej vyššej ziskovosti skupiny

Príležitosť:

Skupina Solutions and Services Group naďalej dosahuje výraznú ziskovosť a rastie na rýchlo sa rozvíjajúcom trhu. Keďže technologická architektúra sa stáva zložitejšou, zákazníci požadujú sofistikovanejšie IT služby a predpokladá sa, že trh bude mať do roku 2025 hodnotu viac ako jeden bilión amerických dolárov. To zahŕňa vyšší dopyt po prémiovej podpore a prispôsobené plnenie od znalostných pracovníkov, z ktorých  takmer polovica teraz pracuje na diaľku.

Výsledky v 3. štvrťroku:

  • Podporné služby zaznamenali medziročný nárast tržieb o 21%.
  • Spravované služby zaznamenali medziročný rast tržieb o 50%, a to vďaka ponuke Lenovo TruScale as-a-Service oznámenej v predchádzajúcom štvrťroku. Prelom v oblasti Smart Retail pomohol projektovým službám a riešeniam dosiahnuť medziročný rast tržieb o 23%.

Pohľad vpred:

  • Lenovo bude aj naďalej využívať značnú trhovú príležitosť na podporu rastu tržieb a vyššej ziskovosti. Začína to rastom vzdialených pracovníkov, kde spoločnosť Lenovo využije svoju globálnu stopu služieb, aby pomohla transformovať produktivitu pracovníkov prostredníctvom špičkových riešení podpory, cez služby a riešenia pre digitálne pracoviská.
  • V spravovaných službách bude spoločnosť Lenovo naďalej investovať do ponuky Lenovo TruScale, hybridných cloudových riešení a ďalšieho softvéru a služieb založených na vlastnej IP spoločnosti.
  • Spoločnosti ďalej rozvinie riešenia udržateľnosti pre zákazníkov ako služba obnovy  a nedávne rozšírenie služby kompenzácie uhlíka.

Infrastructure Solutions Group (ISG): dosahuje ziskovosť a výrazne rastie na prémiovom trhu

Príležitosť:

Príležitosti pre ISG naďalej rastú, pretože modernizácia infraštruktúry IKT sa rozširuje po celom svete. Očakáva sa, že trh s infraštruktúrou IKT sa do roku 2025 stane trhom v hodnote 250 miliárd USD. Zároveň sa očakáva, že samotný trh s okrajovou infraštruktúrou presiahne 41 miliárd USD.

Výsledky v 3. štvrťroku:

  • ISG dosiahla rekordný výkon a zároveň míľnik v ziskovosti prvýkrát od akvizície IBM x86 v roku 2014. Tržby medziročne vzrástli o 19% a dosiahli 1,9 miliardy USD. Bol to už štvrtý štvrťrok po sebe, keď tržby rástli dvojciferne.

Pohľad vpred:

  • Spoločnosť Lenovo využije svoje pokrytie všetkých zákazníckych segmentov (CSP rôzneho rozsahu, Enterprise, SMB) ako jedinečnú výhodu pre vyváženie rozsahu a ziskovosti ako aj požiadavky zákazníkov na bezpečnosť/spoľahlivosť a agilitu/flexibilitu.
  • Investície sa budú naďalej sústrediť na rýchlo rastúce a rozširujúce sa segmenty ako Edge computing.

Intelligent Devices Group (IDG): silný rast tržieb a vyššia ziskovosť, čím sa zvyšuje príspevok z nepočítačových segmentov

Príležitosť:

Trh s inteligentnými zariadeniami naďalej ťaží z nového normálu hybridnej práce a predpokladá sa, že trh s počítačmi zostane silný a stabilný a presunie sa na komerčné a prémiové segmenty. V smartfónoch prinesie zmena trhu spoločnosti Lenovo viac príležitostí na rast a prienik 5G a vývoj nového IT „edge-cloud-network-intellingence“ poskytne väčší rastový potenciál pre vznikajúce inteligentné zariadenia, ako sú vstavaný computing/IoT, AR/VR poháňané metaverzom, ako aj inteligentné riešenia pre domácnosť a inteligentnú spoluprácu.

Výsledky v 3. štvrťroku:

  • Vynikajúce výsledky s medziročným rastom tržieb o 16% na 17,6 miliardy USD, s ešte silnejším rastom ziskovosti – medziročne o 21% na 1,4 miliardy USD, vychádzajúce z už vysokého základu.
  • Segmenty prémiových počítačov priniesli vysoký rast, pričom príjmy z pracovných staníc a gamingu medziročne vzrástli o 40% a 27 %.
  • Smartfóny si udržali zdravý zisk už siedmy štvrťrok po sebe, pričom tržby medziročne výrazne vzrástli o 46% a stali sa najrýchlejšie rastúcim hlavným segmentom. Zisk dosiahol historické maximum z minulého štvrťroka na úrovni 89 miliónov USD. Rýchly rast bol zaznamenaný v kľúčových regiónoch, pričom príjmy v Latinskej Amerike medziročne vzrástli o 25% a príjmy v Severnej Amerike sa medziročne viac ako zdvojnásobili (133%).
  • Medzi vznikajúcimi kategóriami inteligentných zariadení sa príjmy z riešení inteligentnej spolupráce medziročne takmer zdvojnásobili.

Pohľad vpred:

  • Spoločnosť Lenovo bude ďalej investovať do inovácií, prémiových segmentov a kľúčových komponentov, aby zvýšila ziskovosť a priemernú predajnú cenu. V Mobilnom segmente ďalej posilníme portfólio a investujeme do expanzie na nové trhy v Európe, Ázii a v Tichomorí. Budeme tiež pokračovať v investíciách do nepočítačových produktov, ako sú IoT, metaverzum, inteligentná domácnosť a inteligentné riešenia spolupráce, aby sme zachytili vznikajúce príležitosti a rozšírili nepočítačový mix.

Prevádzkové hlavné body a investovanie do budúcnosti

  • Spoločnosť sa aj naďalej výrazne zameriava na ESG vo všetkých svojich operáciách – počnúc využívaním inovatívnych recyklovaných materiálov ako v produktovom rade ThinkPad Z, ktorý bol uvedený na trh v januári 2022, až po používanie uhlíkovo neutrálnych letov na prepravu.
  • Okrem toho spoločnosť Lenovo nedávno získala významné uznanie za svoje aktivity a záväzky v oblasti ESG:
    • Uznaná ako jedna z najudržateľnejších spoločností na svete spoločnosťou Corporate Knights
    • Zabezpečila si miesto na prestížnom A liste globálnej environmentálnej neziskovej organizácie CDP za riešenie otázok bezpečnosti vodných zdrojov
    • Ocenená zlatom od Hong Kong Institute of Certified Public Accountants v kategórii Best Corporate Governance a ESG Awards 2021

O spoločnosti Lenovo

Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) je spoločnosť s príjmom 60 miliárd USD z rebríčka Fortune Global 500, ktorá poskytuje služby zákazníkom na 180 trhoch po celom svete. Zameraní na odvážnu víziu poskytovať inteligentnejšie technológie pre všetkých, vyvíjame svetovo meniace sa technológie, ktoré každý deň poháňajú (prostredníctvom zariadení a infraštruktúry) a posilňujú (prostredníctvom riešení, služieb a softvéru) milióny zákazníkov a spoločne vytvárajú inkluzívnejšiu, dôveryhodnejšiu a udržateľnú digitálnu spoločnosť pre každého. Ak chcete zistiť viac, navštívte https://www.lenovo.com a prečítajte si o najnovších správach prostredníctvom nášho StoryHub.

Spoločnosť Lenovo

FINANČNÝ PREHĽAD

Za tretí štvrťrok, ktorý sa skončil 31. decembra 2021

(v miliónoch USD, okrem údajov na akciu)

  
Q3 21/22

Q3 20/21

Y/Y CHG
Výnosy 20,12717,24517%
Hrubý zisk 3,3552,78620%
Hrubá zisková marža 16.7%16.2%0.5 pts
Prevádzkové náklady (2,423)(2,085)16%
Výdavky na výskum a vývoj
(zahrnuté v prevádzkových nákladoch)
 (549)(398)38%
Pomer nákladov a výnosov 12.0%12.1%(0.1) pts
Prevádzkový zisk 93270133%
Ostatné neprevádzkové výnosy/(náklady) – netto (77)(110)(30)%
Príjem pred zdanením 85559145%
Zdaňovanie (173)(160)8%
Zisk za obdobie 68243158%
Minoritný vlastnícky podiel (42)(36)16%
Zisk pripísateľný vlastníkom s majetkovou účasťou 64039562%
Zisk na akciu (centy USD)
Základný
Zriedený
 
5.50
4.92

3.31
3.08

2.19
1.84

Značky: