Notebook na platforme AMD, s dotykovým perom a ešte si na ňom zahráte hry.

Notebook vhodný pre tých z vás, čo chcete využiť dotykové pero na písanie alebo kreslenie. Máte ho priamo v balení. Konvertibilný Flex 5 je dobre vymyslený notebook na prácu aj zábavu.

Aký je v praxi?

V štandardnom režime sa veľmi dobre používa, napríklad aj vďaka podsvietenej klávesnici s dvomi stupňami intenzity bieleho svetla. Klávesnica je tichá, čo je ideálne na prácu kdekoľvek. Nebudete na seba zbytočne upozorňovať a písanie nebude hlučné.

Rozloženie klávesov je štandardné, presne tak, ako ho u série IdeaPad poznáte. Na prihlásenie do systému sa dá použiť čítačka odtlačkov prstov pod klávesnicou. Funguje rýchlo a spoľahlivo. Vidno, že čítačky odtlačkov dozreli a výrobcovia sa ich už dávno naučili správne implementovať.

Toto je model, ktorý nemá za úlohu poskytnúť vám čo najtenšie rámiky displeja. Tu to má svoju logiku a pochopíte ju hneď, ako pretočíte displej do režimu tabletu. Reproduktory sú vedľa klávesnice a sú naozaj vynikajúce. Môžete na nich počúvať aj hudbu alebo hrať hry. V tomto smere nás Flex 5 prekvapil. Keď zoberieme do úvahy hardvérovú výbavu, je to veľmi dobrý multimediálny notebook aj na hranie hier. O to viac využijete kvalitu vstavaného audia.

Kĺb displeja je pevný a má dobre vyriešené pruženie. Na písanie perom si ho stále bude treba mierne pridržiavať, preto je najpraktickejšie písať po displeji, keď je displej v režime tabletu alebo je veko otvorené na 180°. Pri otváraní kladie väčší odpor, no pri zatváraní je pruženie jemnejšie. Takže sa otvára ľahko, no po otvorení je veko stabilné a displej drží vo vami nastavenej polohe.

Displej samotný má svietivosť 250 nitov, namerali sme mierne vyššiu hodnotu, viac údajov nájdete v tabuľke na konci článku. Počas testovania sa to ukázalo ako dostatočné, no je pravda, že sme videli aj lepšie displeji. Tiež je ale pravda, že by ste sa pohybovali v cenovej relácii o pár stovák vyššej.

Webová kamera má HD rozlíšenie a je chránená krytom na ochranu súkromia. Toto oceníte a nemusíte si robiť starosti s bezpečnosťou. Stačí zaklapnúť kryt kamery. Kto by chcel ešte väčšiu ochranu, je tu elektronické zabezpečenie priamo cez Lenovo Vantage. Podobne máte prístup k mikrofónu. Stačí ponechať v paneli úloh OS zobrazený panel Vantage a všetky bezpečnostné aj iné funkcie si môžete ľahko prepínať.

lenovo vantage panel

Pri hraní hier alebo inej záťaži CPU sa spodná časť notebooku zahreje na 44 °C, klávesnica na 38 °C. Na výber je niekoľko režimov riadenia výkonu. Je na vás, či chcete tichší alebo výkonnejší počítač. Efektívnosť chladenia je vysoká a počítač nezostáva dlho hlučný. V praxi tak máte tichý kancelársky stroj.

Verdikt

Lenovo IdeaPad Flex 5 predstavuje univerzálny nástroj na kancelársku prácu a multimediálne využitie. Vždy, keď to budete potrebovať, máte možnosť využiť ho v režime tablety alebo niektorej inej polohe podľa potreby. Ocenili sme dotykové pero v balení, ako aj rýchle nabíjanie cez konektor USB-C.

Notebook má stále svoje vlastné nabíjanie cez okrúhly konektor, ak by ste ho chceli niekedy nabíjať takto a ušetriť si jediný port USB-C.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Pevné telo
  • Premenlivá tuhosť kĺbu v závislosti otvorenia veka
  • Tichá a podsvietená klávesnica
  • Výkon aj na staršie hry

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Z praktického pohľadu žiadne podstatné

Technické parametre

Model notebooku / ParameterLenovo IdeaPad Flex 5
ProcesorAMD Ryzen 7 4700U 2 ÷ 4,1 GHz, 8 MB L3 cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný diskSamsung, 1 TB SSD
Displej14″, IPS LCD, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaAMD Radeon Graphics, 512 MB VRAM
Porty1 × USB-C / PD, 2× USB 3.1, HDMI 1.4b, SD, kombinovaný audio
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 5 / Bluetooth 4.2
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]322 × 218 × 20
Hmotnosť [kg]1,6

Benchmarky

Model / TestyRecenzia – Lenovo IdeaPad Flex 5
PCMark 10 – Kancelársky výkon4702
3DMark 11 – Total1110
3DMark – Time Spy1075
VR Mark – Orange Roomnekompatibilný
HD Tune Pro 5 – Pevný disk 
Average speed [MB/s]1222,5
Access time [ms]0,048
Batériové testy 
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]6:12
Displej – meranie jasu 
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]251,56

Cena: 899 EUR

Zapožičal: Datacomp

Fotografie: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

Recenzia Lenovo Thinkbook 15: Vynikajúci notebook na prácu

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.