Vynikajúca alternatíva k notebookovej sérii Legion.

Lenovo LOQ je veľmi dobre koncipovaný pre používateľov, ktorí hľadajú vysoký multimediálny výkon, no nechcú priplácať za špecializovaný herný stroj. Dá sa získať už za cenu približne 1000 eur a samozrejme, dá sa aj priplatiť za výkonnejšie konfigurácie. Naša konfigurácia obsahuje výkonnú, ale zároveň úspornú kartu série NVIDIA GeFore RTX 4060 a obsahuje aj najnovší model procesora zo série Intel 13. generácie.

Spracovanie

Notebook prináša príjemný zážitok z používania a nechýba premyslený dizajn. Ten sa týka nielen veka displeja a otvárania, ktoré je umožnené na približne 150° uhol, ale aj pohodlnej klávesnice. Výrobca si dal záležať aj na rozmiestnení portov, takže jeden port USB-C máte vľavo a jeden port USB-A je vpravo. Výbava portov, ktorú nájdete v tabuľke, zahŕňa aj tie na zadnej strane. Spomínaný konektor USB-C sa dá používať aj na nabíjanie a podporuje až 140 W adaptér. Aj vďaka tomu sa dal tento notebook nabíjať superrýchlou nabíjačkou k smartfónu.

Výrobca síce nepoužil hliník, ako v prípade hernej série Legion, no tu oceníte nižšiu hmotnosť. Treba však zdôrazniť, že konštrukcia je odolná v súlade s armádnym štandardom MIL-STD 810H. Chladenie je vyriešené veľmi dobre a výrobca ponúka až 4 chladiace trubice a 2 ventilátory, ktoré smerujú vzduch až do štyroch výduchov. S prehrievaním si starosti naozaj robiť nemusíte.

Lenovo LOQZdroj: TOUCHIT
Lenovo LOQ

Displej

Výrobca zapracoval aj na tomto komponente a máte ho k dispozícii v 165 Hz variabilnej obnovovacej frekvencii. Takisto má 100 % pokrytie sRGB s jasom 350 nitov. Pomer strán je 16 : 9 a v základnej konfigurácii máte Full HD rozlíšenie. V tomto prípade bolo rozlíšenie až 2560 × 1440 px. Webová kamera umiestnená nad displejom má elektronický zámok, prepínačom vpravo na základni ju zamknete alebo odomknete.

Klávesnica

Je plnohodnotná aj s numerickým blokom. Zároveň je kompletne podsvietená a konfigurácia v tomto teste obsahovala klávesnicu so 4 segmentmi podsvietenia. K dispozícii je nastavenie pre štyri zóny, a tak sa dá v rámci troch profilov vybrať, akú farbu pre konkrétne bloky preferujete. Dá sa podsvietiť aj celá klávesnica ako jeden blok. Pekné a príjemné, kto nemá rád podobné hračky, nastaví si štandardné biele podsvietenie.

Na klávesnici sa dobre píše a je príjemná aj na dotyk. Používa štandardný tvar, ktorý poznáte z iných notebookov tejto značky. Znamená to, že jednotlivé klávesy sú veľmi jemne preliačené a lepšie sadnú takpovediac pod prsty. Tým, že ide o akýsi hybrid multimediálneho a herného stroja, nechýba ani technológia anti-ghosting na spoľahlivé reakcie klávesov stlačených vo väčšom počte.

Lenovo LOQZdroj: TOUCHIT
Lenovo LOQ

Herný výkon a zvuk

O výkone na hranie nových hier nie sú žiadne pochybnosti. Vo výbave je grafická karta z najnovšej série a ide o druhú v poradí, čo sa týka výkonu série 40xx. V rámci úspory energie oceníte spotrebu, keď v minimálnej záťaži spotrebuje len 35 W, pričom rozmedzie je až do 115 W pri najvyššom zaťažení. Podporuje všetky najnovšie technológie. S týmto notebookom získate aj rezervu do budúcna. Nechýba ani Lenovo AI Engine+ na zlepšenie zážitku z hrania a dosiahnutie čo najvyššieho FPS.

Detailné nastavenia výkonu a spotreby, ako aj možnosť vypnúť samostatnú grafickú kartu, nájdete v nástroji Lenovo Vantage. Notebook podporuje nabíjanie technológiou Super Rapid Charge. Na 70 % kapacity ho nabijete za 30 minút. Plné nabitie zvládnete do 80 minút.

O zvuk sa stará technológia Nahimic Audio. Prostredníctvom špeciálnej aplikácie si nastavíte zvukové profily, ako aj vylepšíte podanie nízkych tónov, prípadne upravíte intenzitu vysokých tónov. Na ozvučenie sú použité dva reproduktory, každý s výkonom 2 W.

Verdikt

Lenovo LOQ je multimediálne zariadenie s dôrazom na grafickú kartu a celkový výkon. Vďaka tomu dostávate nové technológie a možnosť zahrať si na tomto stroji najnovšie hry alebo ho využiť na 3D modelovanie. Výrobca nezabudol na podsvietenie klávesnice, pričom štvorzónové je voliteľná konfigurácia. Veľmi dobré chladenie a spôsob nastavenia notebooku z hľadiska výkonu alebo celkovej spotreby oceníte aj v situáciách, keď chcete šetriť energiu a nepotrebujete výkonný a na spotrebu náročnejší nástroj.

Cena: 1469 eur

Zapožičal: Datacomp.sk

Technické parametre

Model notebooku / ParameterLenovo LOQ
ProcesorIntel Core i5-13500H 3,5 ÷ 4,7 GHz, 18 MB cache (35 ÷ 95 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR5 (max. 32 GB)
Pevný disk1 TB SSD (max. 1 TB) + M.2 slot na pridanie disku
Hlavný displej15,6″, IPS, 165 Hz, max. rozlíšenie 2560 × 1440 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce RTX 4060, 8 GB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.2
Porty1 × USB-C Gen 2 + DP 1.4 + PD 140 W, 2 × USB-A 3.2 Gen 2, 1 × USB-A 3.2 Gen 1, HDMI 2.1, LAN, audio
Operačný systémWindows 11 Home
Rozmery [mm]360 × 265 × 26
Hmotnosť [kg]2,4
ZapožičalDatacomp.sk
Cena (EUR s DPH)1469
Model / TestyLenovo LOQ
PCMark 10 – Kancelársky výkon6600
3DMark 11 – Herný výkon28284
3DMark – Speed way2334
3DMark – Solar bay42541
VR Mark – Orange Room12360
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1237,8
Displej – Min – max. hodnota jasu [cd/m2]409,67
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]3:44
Faktor mobility1,56

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.