Lenovo Moto je značka, ktorá sa veľmi dobre rozšírila.

Jednak je to značka, ktorú každý dobre pozná a navyše prináša špeciálne vylepšenia. To všetko do prostredia čistého Androidu. Aj preto sú telefóny série Moto rýchlejšie, než ostatné telefóny v tejto cene s prepchatým Androidom. Aktuálne novinky Lenovo Moto G5 a G5 Plus majú v sebe nadstavbu Moto.

Lenovo Moto G5

Telefón má kovový rám a zadný kryt. Batéria je vymeniteľná a má kapacitu 2800 mAh. Hliníkové vyhotovenie je dostatočne pevné a dáva telefónu patričnú odolnosť. Hlavnou zmenou je snímač odtlačkov. Ten mal v minulosti obmedzenia a slúži iba na odomknutie telefónu. Istá kritika, ktorú priniesol telefón Lenovo Moto G4 sa pozitívne premietla do novej G5. Snímač má iný tvar a výrobca mu dal viac funkcií, ako bežne nájdete pri iných telefónoch. Okrem odomykania telefónu jeho zamykanie podporuje aj gestá. Pod krytom sa nachádzajú sloty na dve Nano SIM karty. Lenovo drží svoj štandard a pridáva tretí slot. Ten je určený na microSDXC kartu. To znamená, že sa netreba rozhodovať medzi dvomi SIM kartami alebo jednou plus pamäťovou kartou.

Fotoaparát s rozlíšením 13 Mpx na zadnej strane je mierne zapustený, nepoškriabete si ho pri odkladaní telefónu na stôl. Model G5 nie je kompletne odolný voči vode, aby ste ho mohli ponoriť do vody. To možno až tak veľa používateľov v praxi ani nepotrebuje. Ale nemusíte sa báť dažďa alebo poliatia vodou. Povrch totiž vodu odpudzuje a Lenovo používa špeciálnu technológiou s názvom P2i coating.

Hardvérová výbava je postavená na procesore Snapdragon 430. Má 8 jadier s maximálnou frekvenciou 1,4 GHz. Kapacita RAM bola v našom prípade 3 GB, na trhu bude aj verzia s 2 GB RAM. Ukladací priestor je pre obe verzie rovnaký a to 16 GB s možnosťou pridania až 128 GB karty.

Sloty na NANO SIM karty a pamäťovú kartu

Výkon v AnTuTu je na úrovni 44483 bodov. Na prvý pohľad to nie je veľa. No, v skutočnosti ide o benchmarkový test. Zoberte si, že tu nemáte žiadnu extrémnu nadstavbu, ktorá by sama o sebe spomalila telefón. Telefón je v skutočnosti rýchlejší ako by ste čakali. Plynulý chod je tu zabezpečený hlavne vďaka 3 GB verzii. Tú inak odporúčame uprednostniť.

Oceňujeme, že Lenovo prišlo s displejom s uhlopriečkou 5 palcov. Kto chce väčší displej, pre neho je 5,2-palcová verzia Moto G5 Plus. V oboch prípadoch je Full HD rozlíšenie. Zostal aj audiokonektor a na spodnej strane je microUSB port. Toto takisto platí pre obe verzie. Nemusíte meniť nabíjačku, ani nosiť USB-C kábel a takisto sa nemusíte obávať kompatibility so slúchadlami.

Toto poteší mnohých používateľov a nám sa tento princíp páčil najmä kvôli zachovaniu celého princípu cenovej dostupnosti. Máte telefón za super cenu a výrobca vás neobmedzil potrebou zháňať rôzne redukcie.

Keď už sme pri konektore na nabíjanie. V balení je špeciálna nabíjačka s výkonom 10 W. Používa technológiu rýchleho nabíjania.

 

Moto Akcie

Toto je súprava vylepšení, ktoré pomáhajú lepšie ovládať telefón a poskytujú prehľad o udalostiach. Je to súprava nástrojov v podobe neoddeliteľnej nadstavby v týchto telefónoch, ktorá je navyše praktická. Základom sú gestá a prepojenie s hardvérovými senzormi. Vďaka tomu zasvietite LED baterku, zapnete fotoaparát alebo prepnete zvoniaci telefón na vibrovanie. Všetky akcie majú vlastné nastavenie a vy sami si vyberáte, ktoré funkcie chcete využiť. Tým dostávate slobodu výberu. Nemusíte mať aktívnu voľbu na rozsvietenie LED baterky zatrasením telefónu, ak túto funkciu nepotrebujete. To platí aj pre zobrazovanie udalosti Moto Obrazovka.

Ovládanie jedným dotykom

Štandardne máte na displeji ovládacie tlačidlá systému. Snímač odtlačkov teraz podporuje gestá, takže dotykom, pohybom prsta doprava alebo doľava vyvoláte funkcie z klasických tlačidiel v Androide. Vďaka tomuto doplnku získate priestor navyše. Odporúčame zapnúť.

Zapnúť batériu po potrasení dvakrát

Chcete mať baterku vždy po ruke? Napríklad, keď si potrebujete posvietiť na schodoch alebo na tmavom chodníku. Stačí telefónom dvakrát zatriasť na zapnutie a dvakrát zatriasť na vypnutie LED baterky. V Obchode Play nájdete aplikáciu, ktorá toto dokáže aj s iným telefónom. Avšak v tomto prípad je doplnok Moto vyladený priamo s týmto telefónom. Aplikácie z Google Play nefungujú tak spoľahlivo. Buď zapínajú baterku pri zdanlivom potrasení alebo potom baterku nie a nie vypnúť.

Rýchle snímanie otočením zápästia

Toto môže byť rovnako užitočné. Spustíte fotoaparát (bez okamžitého vytvorenia fotky) nech ste kdekoľvek v systéme.

Zmenšiť obrazovku potiahnutím

Toto veľmi dobre poznáte: Chcete Lenovo Moto G5, pretože sa vám telefón páči, no 5″ je niekedy veľa. Potiahnutím prsta z rohu obrazovky si môžete opticky zmenšiť rozhranie. Vtedy ale nebudete môcť využiť gestá na snímači a zapnú sa klasické dotykové tlačidlá na displeji.

Ukončiť vyzváňanie po zdvihnutí

Pekná funkcia, ohľaduplná najmä pre ostatných okolo vás. Začne vám zvoniť telefón, a tak ho stačí zobrať do ruky a prepne sa do vibračného režimu. Vtedy máte dosť času sa rozhodnúť, či hovor prijmete alebo nie, prípadne si prečítate, kto vám volá. Nebudete dovtedy terorizovať svoje okolie. Túto situáciu veľmi dobre poznáme z MHD, najmä u starších ľudí.

Otočiť pre režim nerušiť

Režim nerušiť je štandardou súčasťou Androidu. Moto prichádza so zapracovaním funkcie do snímača priblíženia. Ak je telefón položený displejom nadol, môžete zvoliť, ktorý konkrétne režim Nerušiť sa zapne. Odfiltrujete tak hovory a ponecháte zvolenie napríklad iba pre prioritné hovory alebo budíky.

Moto Obrazovka

Aktivácia funkcie Moto Obrazovka

Tejto funkcii prídete na chuť. Bude rozsvecovať displej podľa toho, aké udalosti v telefóne vznikli. Rýchlo si na túto funkciu zvyknete. Keď budete potom používať iný telefón s tmavým displejom bez podpory „always-on“, zistíte, že je to poriadne nepraktické.

Je to inteligentná funkcia, ktorá sa nebude zobrazovať vždy. Telefón rozpozná, keď je vo vrecku alebo v kabelke, keď je otočený obrazovkou nadol alebo počas hovoru. Detaily, no vidno, že výrobca myslel na všetko.

Telefón položený na stole prepnete do režimu Moto Obrazovka, keď do neho štuchnete alebo ho vezmete do ruky. Vtedy sa zobrazí ambientný displej, ktorý bude informovať o kapacite batérie, čase a udalostiach prostredníctvom ikon. Ak hrávate hry ale nechcete, aby Obrazovka obsahovala aj tieto notifikácie, ľahko ich pridáte do zoznamu blokovaných aplikácií.

Upozornenia sa dajú zobraziť, keď po nich prejdete prstom a smerom nahor. Smerom nadol z ikony upozornení ich odstránite z ambientného displeja aj notifikačnej lišty systému.

Pohybom prsta smerom doprava alebo doľava ich dočasne skryjete. Obnovia sa až po zobrazení novej udalosti.

Zobrazenie udalosti na ambientnom displeji

O svoje súkromie sa nemusíte obávať. Podobne ako pri štandardnom zobrazení notifikácií na zapnutom ale uzamknutom displeji si vyberáte mieru zobrazenia obsahu. Napríklad sa zobrazí len ikona Messengera, ale nebude vidno obsah správy, kým neodomknete telefón.

Verdikt

Lenovo Moto Akcie a Obrazovka sú unikátne doplnky. Sú také užitočné, že tvoria neoddeliteľnú súčasť vnímania značky. Okrem hardvérovej výbavy a ceny je to práve Moto rozšírenie, ktoré je dôvodom pre kúpu nových telefónov Lenovo Moto G5 a Moto G5 Plus.

Ceny

Moto G5 2 GB RAM – 199 €
Moto G5 3 GB RAM – 209 €
Moto G5 Plus – 279 €

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.