Najväčší svetový producent počítačov sa pokúsi preraziť v kategórii inteligentných reproduktorov a uchmatnúť si svoj podiel na trhu v priamom konkurenčnom boji so zariadeniami ako Amazon Echo či Google Home. 

Čínske Lenovo práve predstavilo vlastného inteligentného pomocníka v domácnosti, tzv. Lenovo Smart Assistant. Na výrobe bezdrôtového reproduktora valcovitého tvaru spolupracovalo priamo s Amazonom a práve virtuálna asistentka Alexa bude umelou inteligenciou, ktorá bude z útrob novinky komunikovať s používateľmi. Dizajnovo i funkčne je veľmi podobný reproduktoru Amazon Echo. To znamená, že vám Alexa bude môcť prečítať aktuálne spravodajstvo, predpovedať počasie, prehrať hudbu, nastaviť budík, uložiť stretnutie do kalendára a podobne.

V čom je iný?

V čom je Lenovo Smart Assistant odlišný? Začnime farbou. Dostupné budú 3 prevedenia a to svetlozelená, sivá a oranžová. Ďalším rozdielom je umiestnenie mikrofónu, ktorý vyčnieva z hornej časti reproduktora. Lenovo si od tohto riešenia sľubuje lepšiu ventiláciu a tým pádom efektívnejšie chladenie procesora Intel Atom v jeho vnútri. Novinka má tiež 8 mikrofónov, narozdiel od 7 v Amazon Echo. Poďme ale k zásadnejšiemu rozdielu. Najväčším lákadlom, najmä pre náročnejšiu skupinu zákazníkov, má byť edícia Harman Kardon,  ktorá má byť zárukou skutočne kvalitného zvuku v porovnaní s konkurentmi. Firma, ktorú v roku 1953 založili Sydney Harman a Bernard Kardon je v hudobnom priemysle skutočne synonymom kvalitnej reprodukcia zvuku a mohla by prikloniť misky váh na stranu Lenova. Budete si za ňu však, samozrejme, musieť priplatiť.

K nastaveniu inteligentného reproduktora budete potrebovať na to určenú aplikáciu priamo od výrobcu. Bude dostupná pre zariadenia s operačným systémom iOS a Android. Predaj sa začne v máji tohto roku. Základná verzia bude dostupná za cca 130 eur, Harmon Kardon edícia bude o približne 50 eur drahšia.

Zdroj: The Verge