Lenovo na CES-e ukázalo posilnenie svojho portfólia AI počítačov.

Firma predstavila kompletnú sadu viac ako 40 zariadení a riešení poháňaných umelou inteligenciou a podporila tak víziu „AI pre všetkých“. Novinky zahŕňajú inovácie v oblasti počítačov s umelou inteligenciou z produktových radov Yoga, ThinkBook, ThinkPad, ThinkCentre a Legion. Celé portfólio nových technologických riešení dopĺňajú aj dva nové koncepty, tablety, softvérové aplikácie, funkcie Motorola AI a tiež nové príslušenstvo.

Nová paleta zariadení s umelou inteligenciou

Na CES-e bolo vidieť notebooky Yoga s umelou inteligenciou, ktoré vylepšujú tvorivý proces. Ďalej to bol tablet, ktorý povzbudzuje používateľov do hrania i učenia, tiež sme videli notebooky IdeaPad navrhnuté na každodenné používanie a príslušenstvo.

Najnovší rad notebookov Lenovo Yoga s operačným systémom Microsoft Windows 11 je vybavený softvérom Lenovo Yoga Creator Zone pre tvorcov, umelcov a každého, kto chce využiť silu generatívnej umelej inteligencie. Lenovo Yoga Creator Zone ponúka možnosť generovania pôsobivých vizuálov na základe textového popisu alebo náčrtu. Jednoducho zadáte to, čo chcete vidieť a systém vytvorí vizuálny návrh.

Lenovo Yoga Pro 9i

Zástupcami takýchto nástrojov sú Lenovo Yoga Pro 9i (16”, 9) a Lenovo Yoga 9i 2v1 (14”, 9), ktorý je dodávaný so šikovným perom Lenovo Smart Pen a puzdrom. Oba prémiové notebooky majú hodnotenie odolnosti MIL-STD-810H a sú vybavené procesormi Intel Core Ultra, fyzickým Lenovo AI Core čipom, ktorý poháňa funkcie umelej inteligencie a výkonnými batériami. Lenovo Yoga Pro 9i (16”, 9) je vybavený softvérom Lenovo X Power. Tento nástroj ladenia výkonu je založený na strojovom učení a uľahčuje niektoré náročné úlohy ako je 3D vykresľovanie alebo korekcia farieb filmu pomocou optimalizácie výpočtového výkonu, výdrže batérie a účinnosti chladenia. Oba modely sú vybavené klávesom Copilot, uľahčujúcim prístup k umelej inteligencii. Pripomeňme, že Copilot vo Windows 11 využíva možnosti umelej inteligencie na poskytovanie relevantných odpovedí, sumarizáciu e-mailov, generovanie obrázkov a ďalšie činnosti.

Portfólio noviniek Lenovo Yoga dopĺňajú ďalšie štyri notebooky. Prenosnosť zaistí Lenovo Yoga Slim 7i (14”, 9), tenký a ľahký prémiový notebook založený na platforme Intel Evo s procesormi Intel Core Ultra Edition a WUXGA OLED obrazovkou. Na tvorbu obsahu sú vhodné notebooky Lenovo Yoga Pro 7i (14”, 9) a Lenovo Yoga Pro 7 (14”, 9), vybavené procesormi Intel Core Ultra alebo AMD Ryzen 7 8845HS, grafickým čipom NVIDIA GeForce RTX 4050 Laptop GPU s validáciou NVIDIA Štúdio a PureSight Pre LCD alebo OLED 3K displeji.

Lenovo Yoga Slim 7i
Lenovo Yoga Slim 7i

Lenovo Yoga Book 9i (13″, 9)​ vychádza z prvého plnohodnotného notebooku s duálnym OLED displejom na svete, ktorý ponúkne procesory až Intel Core Ultra, obrazovku PureSight OLED 2.8K a otočnú zvukovú lištu Bowers & Wilkins. Notebook môže byť tiež vybavený softvérom na podporu kreativity, vrátane aplikácie Smart Launcher na prepojenie bežne používaných aplikácií pre vyššiu efektivitu, vylepšenou virtuálnou klávesnicou, umelou inteligenciou na vylepšenie rukopisu a ďalšími aplikáciami. Sú tu aj nové konvertibilné notebooky Lenovo Yoga 7i 2v1 (16”, 9) a Lenovo Yoga 7i 2v1 (14”, 9), ktoré vyhovejú kreatívnym potrebám umelcov na cestách.

Lenovo Yoga Book 9i
Lenovo Yoga Book 9i

Lenovo Tab M11 na hru a zábavu

Lenovo Tab M11 je stvorený pre zábavu, navrhnutý na učenie a je perfektným zariadením pre filmových nadšencov i umelcov. Vďaka šikovnému peru Lenovo Tab Pen, ktoré je v balení, bude písanie, kreslenie aj rýchle skicovanie jednoduchšie a pohodlnejšie. Tablet je navyše dodávaný s predinštalovaným softvérom, ktorý zlepšuje použiteľnosť: aplikácia Nebo prevádza ručne písané poznámky do elektronickej podoby, MyScript Calculator 2 rieši rovnice a matematické funkcie v reálnom čase a WPS Office umožní ľahšie prezeranie a úpravy dokumentov.

Lenovo Tab M11
Lenovo Tab M11

Lenovo Tab M11 je možné rozdeliť na dve obrazovky na písanie poznámok či kreslenie pri sledovaní videí. Ponúka tiež režim na čítanie, ktorý umožňuje prepínať medzi farebným a mono zobrazením vhodným na čítanie kníh a textu. Zaujme tiež 11-palcovým FHD displejom a podporou Netflix HD alebo štyrmi reproduktormi s podporou Dolby Atmos. Lenovo Tab M11 je poháňaný osemjadrovým procesorom MediaTek Helio G88 a disponuje až 7040 mAh batériou s výdržou až 10 hodín.

Ďalšie využitie umelej inteligencie

Na vlastnej konferencii Tech World 2023 predstavilo Lenovo ako súčasť vízie „AI for All“ aj ukážku osobného AI asistenta pre počítače s umelou inteligenciou. Aplikácia s predbežným názvom Lenovo AI Now Personal Assistant poskytuje interaktívny zážitok založený na informáciách, ktoré má používateľ uložené vo svojom zariadení. AI asistent zefektívni pracovné postupy a zlepší spoluprácu vďaka vyššej personalizácii. Pomocou prirodzeného jazyka budú používatelia môcť kontrolovať a meniť bežné nastavenia, ako je ladenie displeja alebo výkonu, vyhľadávať emaily a dokumenty či vytvárať ich stručné zhrnutia, vytvárať pozvánky na schôdzky alebo zlúčiť obraz z kamery spolu s digitálnym avatarom počas videokonferencií. Lenovo AI Now Personal Assistant bude k dispozícii v pilotnom režime v prvej polovici roku 2024 zatiaľ v Číne.

Spoločnosť Lenovo navyše predstavila na veľtrhu CES dva unikátne koncepty zariadenia. Mechanical Energy Harvesting Combo je súprava produktov, ktoré využívajú mechanický pohyb a slnečné žiarenie na napájanie, čo eliminuje potrebu externého nabíjania. Myš aj klávesnica sú navrhnuté ergonomicky. Obe zariadenia zároveň podporujú ako Bluetooth aj 2.4 GHz bezdrôtové pripojenie a zaistia tak jednoduché prepojenie s viacerými zariadeniami.

Lenovo Yoga Pro 9i
Lenovo Yoga Pro 9i

Lenovo ThinkBook 13x Gen 4 SPE je revolučný koncept zariadenia, ktoré sa môže pochváliť vysokým výkonom a personalizovanými krytmi notebookov. Pomocou radu hardvérových a softvérových algoritmov Lenovo a využitia technológie E-ink Prism si môžu používatelia prispôsobiť vonkajšie šasi notebooku v rôznych vzoroch a vytvoriť tak osobitý vzhľad notebooku.

Zdroje: CES, Lenovo

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.