Ešte pred veľtrhom CES 2023 predstavilo Lenovo nové notebooky ThinkPad X1 s recyklovanými materiálmi.

Ďalej je to aktualizovaný softvér Lenovo Commercial Vantage navrhnutý na zvýšenie energetickej účinnosti a tiež novú aplikáciu Lenovo View. Tá ponúka pokročilú technológiu počítačového videnia na zlepšenie kvality obrazu videa a nástroje na spoluprácu, bezpečnosť a digitálne zdravie.

V najnovšom rade monitorov ThinkVision vedú ultra jasný displej ThinkVision P27pz-30 a P32pz-30 mini-LED displej, ďalej nasledujú nové monitory ThinkVision série T VOIP vytvorené pre hybridnú prácu, keďže sú vybavené integrovanou funkciou Microsoft Teams, 5 Mpx kamerami, duálnymi mikrofónmi a reproduktormi.

Lenovo tiež predstavilo svoje najnovšie profesionálne monitory ThinkVision série P s rozlíšením 4K a pre domácnosti nové cenovo výhodné monitory Lenovo série L. Efektívny hybridný ekosystém dopĺňa nové príslušenstvo Lenovo vrátane jedinečnej stolovej stanice Lenovo Go Desk Station, webovej kamery Lenovo Go 4K Pro a profesionálnej bezdrôtovej nabíjateľnej kombinovanej klávesnice a myši Lenovo.

V súlade s víziou dosiahnuť do roku 2050 nulovú čistú spotrebu energie sa spoločnosť Lenovo naďalej zameriava na podporu recyklovaných materiálov vo svojich produktoch a obaloch a spoluprácou s priemyselnými partnermi s cieľom pomôcť zvýšiť energetickú účinnosť svojich zariadení.

ThinkPad X1 v znamení 30 rokov inovácií

ThinkPad je tu už 30 rokov a pokračuje v stanovovaní kritérií odolnosti, produktivity, výkonu a používateľského zážitku. ThinkPad vstupuje do novej éry výpočtovej techniky, ktorej dominuje potreba udržateľnejšej budúcnosti. Zameriava sa tak na hardvérový a softvérový dizajn a inžinierstvo, ktoré podporujú víziu Lenovo o nulovej spotrebe.

Lenovo ThinkPad X1
Lenovo ThinkPad X1

ThinkPad X1 Carbon Gen 11, ThinkPad X1 Yoga Gen 8 a ThinkPad X1 Nano Gen 3 obsahujú recyklované materiály vo vybraných komponentoch:

  • Opierka dlaní ThinkPad X1 Carbon Gen 11 je z 90 % vyrobená z recyklovaného horčíka a spodný kryt je vyrobený z 55 % recyklovaného hliníka
  • Opierka dlaní a spodný kryt ThinkPad X1 Nano Gen 3 sú vyrobené z 90 % recyklovaného horčíkového hybridu
  • Okrem toho sú maloobchodné obaly vyrobené zo 100 % bambusu a cukrovej trstiny, hnedé obaly sú vyrobené z obalov bez obsahu plastov z 90 % recyklovaného a/alebo FSC certifikovaného obsahu
  • Na všetky notebooky ThinkPad sa vzťahuje aj služba kompenzácie emisií CO2 od spoločnosti Lenovo

Okrem zvýšeného používania recyklovaných materiálov ide aj o energetickú účinnosť produktov. Nová aplikácia Lenovo Commercial Vantage je dôkazom investícií spoločnosti do pomoci podnikom pri riadení ich uhlíkovej stopy. Cieľom je usmerniť používateľov, aby povolili určité nastavenia, ktoré majú pomôcť znížiť spotrebu energie alebo predĺžiť životnosť komponentov. Príslušné funkcie zahŕňajú jasne identifikované štítky a informácie, ktoré vám pomôžu vybrať si preferovanú konfiguráciu. Štítky účinnosti sa môžu rozšíriť na:

  • Funkcia Computer Vision. Detekcia prítomnosti človeka môže znížiť spotrebu energie prostredníctvom funkcie Zero Touch Lock
  • Nastavenia OLED na modeloch vybavených OLED displejom môžu tiež znížiť spotrebu energie a predĺžiť životnosť displeja
  • Inteligentné nabíjanie môže pomôcť predĺžiť životnosť batérie prostredníctvom nastavenia prahových hodnôt nabíjania
  • Nastavením podsvietenia klávesnice na možnosť vypnuté môžete znížiť spotrebu energie

Aplikácia Lenovo View poskytuje lepšiu podporu pri videokonferencii a zlepšení bezpečnosti a digitálneho zdravia. Nová verzia rozširuje súbor funkcií a významne zlepšuje IQ existujúcich funkcií:

  • Práca s citlivými informáciami na verejných miestach môže predstavovať bezpečnostné riziko. Funkcie Privacy Guard a Privacy Alert integrované v Lenovo View poskytujú dodatočné zabezpečenie tým, že aktivujú rozmazanie súkromia alebo zobrazia ikonu súkromia, keď sa zistí, že sa na obrazovku notebooku pozerá tvár neoprávneného pozorovateľa.
  • Prechod na hybridnú prácu zvýraznil obavy o digitálnu pohodu, keďže ľudia zvyčajne trávia viac hodín denne pred obrazovkami. Upozornenia na správne držanie tela a očný wellness slúžia ako pripomienky a môžu byť užitočnými nástrojmi na pomoc pri udržiavaní alebo zlepšovaní digitálneho wellnessu.
  • Hybridná práca zaznamenala aj exponenciálny nárast videokonferencií, čo často poukazuje na výzvy, ktorým rozptýlená pracovná sila čelí pri zapojení na diaľku. Funkcie spolupráce, ako je automatické rámovanie, zakrytie pozadia a virtuálny moderátor, vylepšujú tieto kamerové hovory tak, aby bol moderátor v popredí a v centre pozornosti, a pomáhajú všetkým účastníkom byť súčasťou rozhovoru aj vo virtuálnom alebo hybridnom prostredí.
  • Vylepšenia AI algoritmu na vylepšenie videa môžu tiež zvýšiť kvalitu obrazu integrovanej webkamery v akomkoľvek osvetlenom prostredí – dokonca aj v tmavších miestnostiach.
Aplikácia Lenovo View
Aplikácia Lenovo View

Tieto nastavenia spolupráce a vylepšenia videa možno priamo aplikovať na hlavné aplikácie Unified Communications, takže používatelia môžu všetko nastaviť a bez problémov pracovať medzi videokonferenčnými aplikáciami s požadovanými nastaveniami.

Vlajkové lode, notebooky ThinkPad X1 Carbon Gen 11, X1 Yoga Gen 8 a X1 Nano Gen 3 pokračujú v histórii poskytovania bezkonkurenčného výkonu a produktivity prostredníctvom nenapodobiteľného dizajnového jazyka, ktorý spája formu a funkciu s úžasným základným inžinierskym know-how. Firemní používatelia potrebujú notebooky, ktoré im pomôžu rýchlo prechádzať doručenou poštou, prezentáciami a tabuľkami, aktívne sa zúčastňovať na videokonferenciách a mať istotu, že osobné údaje a súkromie sú maximálne zabezpečené.

Notebooky ThinkPad X1 vždy vynikali výkonom a nové generácie nie sú výnimkou. Vysoko konfigurovateľné modely navrhnuté na platforme Intel Evo sú vybavené najnovšou generáciou procesorov až Intel Core i7 s technológiou Intel vPro a bežia na nich operačné systémy Windows 11. ThinkPad X1 Carbon Gen 11 a X1 Yoga Gen 8 možno tiež nakonfigurovať s až 64 GB pamätou LPDDR5 RAM pre používateľov, ktorí často vykonávajú úlohy náročné na pamäť.

Efektívny pracovný priestor je produktívny pracovný priestor

Zjednotená videokomunikácia sa stala de facto normou pri každodennej práci, či už v kancelárii, doma alebo kdekoľvek inde. Problematické miesta však zostali rovnaké – slabé video a mizerné osvetlenie sú často hlavnou príčinou frustrácie používateľov. Toto rieši zariadenia Lenovo Go Desk Station s webkamerou. Toto hybridné pracovné riešenie spája certifikovanú 4K kameru, nastaviteľné stolové svetlo, otočné rameno, rozširujúci rozbočovač a bezdrôtovú nabíjačku Qi do jedného zariadenia.

Ide o samostatnú webkameru Lenovo Go 4K Pro, ktorá je určená na videokonferencie a streamovanie vo vysokom rozlíšení. Obsahuje automatické zaostrovanie a automatické rámovanie s voliteľným zorným poľom, automatické nastavenie okolitého svetla a maximálne rozlíšenie až 4K pri 30 snímkoch za sekundu. Na zvýšenie bezpečnosti je kamera vybavená fyzickou uzávierkou na ochranu súkromia.

Lenovo Go Desk Station má okrem vyššie uvedenej kamery aj univerzálne výškovo nastaviteľné rameno a otočné rameno s integrovaným svetlom, ktoré možno meniť podľa potreby okolitého osvetlenia. Toto univerzálne rameno so svetlom a kamerou možno nastaviť takmer v akomkoľvek smere a vytvoriť tak dokonalú scénu, dokonca ho možno nasmerovať aj smerom nadol na živé ukážky alebo skicovanie. Okrem toho dotykový ovládač jasu poskytuje na výber tri nastavenia, 3000K, 4500K alebo 6500K, ktoré poskytujú jas až 1600 luxov na 0,5 m. Základňa stolovej stanice obsahuje 135 W napájací vstup USB typu C a plnohodnotný 65 W port USB typu C, ktorý umožňuje priechod napájania napríklad do notebooku. Základňa obsahuje aj dva porty USB typu A 3.1 a výstupný port HDMI 2.0 na pripojenie externého displeja s rozlíšením až 4K pri 60 snímkach za sekundu. Výsuvná 15 W nabíjacia podložka kompatibilná s Qi môže napájať podporované mobilné zariadenia alebo je na prednej strane k dispozícii 20 W port USB typu C. Toto riešenie môže priniesť výnimočné výsledky videokonferencií a zároveň zlepšiť čistotu a jednoduchosť pracovného prostredia.

Používatelia, ktorí uprednostňujú klávesnicu plnej veľkosti a presnú interakciu s myšou, si môžu na doplnenie hybridnej stolovej zostavy vybrať profesionálnu bezdrôtovú nabíjateľnú kombinovanú klávesnicu a myš Lenovo. Štýlové kombo pre profesionálov s integrovanými dobíjacími batériami má elegantný a moderný povrch a bezproblémový prepínač na pripojenie až troch zariadení s podporou 2.4G prostredníctvom jednotného kľúča alebo duálneho Bluetooth. Klávesnica zaručuje pohodlné citlivé klávesy a takmer nehlučné písanie, zatiaľ čo myš je vybavená ôsmimi tlačidlami. Z nich päť je programovateľných prostredníctvom softvéru, a nastaviteľným DPI až do 4000. Kombo je tiež vyrobené s použitím minimálne 65 % PCC plastu.

Verné vizuálne zážitky: ThinkVision Mini LED monitory (P27pz-30 and P32pz-30)

Spoločnosť Lenovo rozšírila svoje mini-LED portfólio a predstavila nové monitory ThinkVision P27pz-30 a P32pz-30. Tieto monitory, podsvietené tisíckami miniatúrnych LED diód, majú 1152 stmievacích zón, ktoré minimalizujú rozmazaný halo efekt. Ten sa môže objaviť okolo objektov na obrazovke a umožňujú dosiahnuť výraznejší farebný kontrast s hlbšou čiernou a jasnejšími osvetlenými oblasťami.

Lenovo ThinkVision P27
Lenovo ThinkVision P27

Monitory ThinkVision Mini LED, ktoré sú k dispozícii v 27-palcovej a 31,5-palcovej veľkosti obrazovky, podporujú formáty HDR10 a HLG a majú certifikát DisplayHDR1000 na dosiahnutie maximálneho jasu 1200 nitov. Oba monitory sú vytvorené pre kreatívcov a obsahujú dvojfarebné štandardy: DCI-P3 a Adobe RGB – ktoré sú vhodné na používanie grafiky a videa a majú zabudovanú technológiu bez blikania, ktorá pomáha znižovať únavu očí. Sú tiež vybavené softvérom ThinkColour, ktorý umožňuje jednoduchú konfiguráciu farieb a správu nastavení zobrazenia v jednoduchom rozhraní typu „ukáž a klikni“. Tieto neuveriteľne intuitívne monitory ThinkVision Mini LED obsahujú aj energeticky úsporné snímače detekcie človeka a svetla, ktoré automaticky stlmia obrazovku, keď sa používateľ vzdiali. Dokážu upraviť jas obrazovky podľa množstva zisteného okolitého svetla.

Monitory ThinkVision Mini LED, ktoré predstavujú pohodlný dokovací systém USB4, sú nezávislé od operačného systému a možno ich pripojiť k notebookom, mobilným telefónom a tabletom kompatibilným s rozhraním USB-C alebo Thunderbolt, pričom ponúkajú prenos dát a obrazu rýchlosťou až 40 Gb/s prostredníctvom jediného kábla USB4 a môžu podporovať až dva monitory UHD prostredníctvom reťazového pripojenia. Tieto monitory dokážu dodávať až 15 W energie smartfónom a 140 W iným zariadeniam, takže teraz môžu nabíjať výkonnejšie notebooky. Vďaka rozsiahlej ponuke portov, ktorá zahŕňa tri porty typu C, štyri porty typu A a dva porty HDMI 2.1, ako aj porty Ethernet a DP, poskytujú monitory ThinkVision Mini LED používateľom pripojenie medzi zariadeniami a rýchlosť prenosu dát, ktoré potrebujú na zvýšenie produktivity a efektivity.

Monitory ThinkVision Mini LED sa vyznačujú ekologickým dizajnom a sú vyrobené z recyklovaných materiálov, vrátane 90 % PCC hliníka v stojane, 95 % PCC ABS v zadnom kryte a 85 % PCC ABS v ráme a stojane. Sú to tiež prvé monitory Lenovo s obalom bez plastov.

Stvorené pre hybridnú prácu: ThinkVision VoIP Monitory

Najnovšia generácia monitorov ThinkVision VoIP je navrhnutá pre moderných zamestnancov a obsahuje integrované, účelné funkcie, ktoré zlepšujú a zjednodušujú virtuálne stretnutia. Vďaka vylepšenej 5 Mpx kamere s vysokým rozlíšením, infračerveným (IR) objektívom plus samostatným objektívom RGB a uzávierkou na ochranu súkromia, zabudovaným duálnym mikrofónom s potlačením okolitého hluku a dvom integrovaným 5W reproduktorom si používatelia vychutnajú ostrejší zážitok z videohovorov vo všetkých smeroch. Novinkou tejto generácie je špeciálne tlačidlo Microsoft Teams, ktoré spustí túto aplikáciu na videohovory. Môžete tak jednoduchšie ako kedykoľvek predtým rýchlo prejsť do ďalšieho hovoru bez toho, aby ste sa museli prehrabávať na pracovnej ploche, a dokonca môžete ovládať funkcie hlasitosti a stlmenia jednoduchým stlačením prehľadných tlačidiel. Všetky sú pritom umiestnené na prednej strane monitora.

Lenovo ThinkVision T27hv
Lenovo ThinkVision T27hv

Medzi ďalšie inteligentné funkcie, ktoré možno jednoducho ovládať prostredníctvom nastavení, patrí inteligentný semafor, ktorý sa rozsvieti na červeno, keď používateľ práve telefonuje. Ďalej je to pripomienka „sedenia“, ktorá vás upozorní, keď strávite príliš veľa času pred obrazovkou a upozornenie na vzdialenosť, ktoré vás upozorní, keď sedíte príliš blízko monitora. Tieto monitory ThinkVision VoIP novej generácie obsahujú aj snímače detekcie človeka a svetla na automatické nastavenie obrazovky a patria medzi prvé zariadenia, ktoré získali certifikát Eyesafe 2.0 s technológiou prirodzeného nízkeho modrého svetla. Vďaka týmto digitálnym funkciám v kombinácii s háčikom na bočnej strane monitora na odkladanie slúchadiel a štrbine v podstavci, do ktorej možno oprieť smartfón, budú mať pracovníci všetky nástroje potrebné na produktívnu prácu na dosah ruky.

Všetky tieto vylepšené funkcie nájdete na 27-palcovom monitore ThinkVision T27hv-30 s rozlíšením QHD, ako aj na o niečo menšom 23,8-palcovom monitore ThinkVision T24mv-30 s rozlíšením FHD, pričom oba monitory sú vybavené štandardným portom USB-C. Pre podobný integrovaný VoIP zážitok, ktorý nie je až taký bohatý na funkcie, si môžete vybrať monitor ThinkVision T24v-30 s 23,8-palcovým FHD IPS displejom a štandardným upstream portom USB-B.

Prémiové vizuály: ThinkVision P32p-30 and P49w-30 monitory

Spoločnosť Lenovo doplnila svoje portfólio ThinkVision o nové prírastky a predstavila aj svoje najnovšie monitory prémiovej profesionálnej triedy – monitory ThinkVision P32p-30 a P49w-30, ktoré majú certifikát Eyesafe 2.0.

Lenovo ThinkVision P32
Lenovo ThinkVision P32

ThinkVision P32p-30 je 31,5-palcový monitor s rozlíšením 4K UHD určený pre tých, ktorí vyžadujú vyššie rozlíšenie. Bohaté farby, ktoré vyžarujú z tohto trojstranného displeja bez okrajov, sú výsledkom jeho funkcie IPS a duálnych farebných štandardov, ktoré vytvárajú presnejšie a realistickejšie farebné podanie, ktoré nie je skreslené prirodzenou technológiou s nízkym obsahom modrého svetla v ňom. Vďaka viacerým možnostiam pripojenia tento monitor podporuje ThinkVision VoIP Modular Stack, ponúka port pre stabilný RJ45 s vylepšenými bezpečnostnými funkciami a má dva výkonné porty Thunderbolt 4 na rýchly prenos dát a nabíjanie prostredníctvom jediného kábla. Vďaka širokému rozsahu zdvihu môžu používatelia nastaviť stojan do najpohodlnejšieho pozorovacieho uhla.

Lenovo ThinkVision P49w
Lenovo ThinkVision P49w

ThinkVision P49w-30 má ultraširokouhlý 49-palcový dvojitý panoramatický displej s rozlíšením QHD, ktorý je ideálny pre znalostných pracovníkov, ktorých práca si vyžaduje dva alebo viac počítačov na vykonávanie rôznych funkcií súčasne. Vďaka technológii IPS Black ponúka tento monitor kontrastný pomer 2000:1 pre ostrejšie, živšie farby a hlbšiu čiernu, z čoho ťaží jeho široký pozorovací uhol. Vďaka až 13 portom vrátane dokovacej funkcie s dvoma portami Thunderbolt 4 s výkonom až 100 W a prednému portu USB-C s možnosťou rýchleho nabíjania 15 W dokáže ThinkVision P49w-30 podporovať množstvo zariadení a príslušenstva pre bezkonkurenčný multitasking. Dokáže nahradiť zostavu dvoch monitorov, môže slúžiť ako riešenie 2 v 1, ktoré používateľom umožňuje používať obe strany obrazovky ako dve samostatné pracovné plochy – bez všetkých káblov – čo umožňujú funkcie eKVM a True Split od spoločnosti Lenovo. Pomocou eKVM môžu používatelia okamžite pristupovať a prepínať medzi dvoma zdrojmi PC iba kliknutím myšou, zatiaľ čo True Split slúži ako hardvérový oddiel, ktorý rozdelí jeden monitor na dva, čo umožňuje nezávislé nastavenie a pomer strán podľa potreby. Keď je potrebných viac monitorov, ThinkVision P49w-30 možno tiež reťazovo pripojiť na ďalšie dva monitory s dvojitým rozlíšením QHD prostredníctvom konektora Thunderbolt 4-out, čím sa zníži množstvo káblov a vznikne efektívna zostava s viacerými monitormi. Tento monitor obsahuje aj dva vstavané 5W reproduktory a môže podporovať modulárnu kameru ThinkVision MC60 s mikrofónom.

Dostupnosť a ceny

  • ThinkPad X1 Carbon Gen 11 bude dostupný začiatkom apríla 2023 s cenou od 2899 eur
  • ThinkPad X1 Yoga Gen 8 bude dostupný začiatkom apríla 2023 s cenou od 3249 eur
  • ThinkPad X1 Nano Gen 3 bude dostupný začiatkom apríla 2023 s cenou od 2939 eur
  • Lenovo Go Desk Station s webkamerou bude dostupný začiatkom apríla 2023. Cena bude zverejnená.
  • Lenovo Go 4K Pro Webcam bude dostupná začiatkom apríla 2023. Cena bude zverejnená.
  • Profesionálna bezdrôtová nabíjateľná kombinovaná klávesnica a myš Lenovo bude dostupná začiatkom februára 2023. Cena bude zverejnená.
  • ThinkVision Mini LED P27pz-30 a P32pz-30 budú dostupné začiatkom augusta 2023 s očakávanou počiatočnou cenou od 799 eur
  • ThinkVision VOIP T27hv-30, T24mv-30 and T24v-30 budú dostupné začiatkom mája 2023. Ceny budú zverejnené.
  • ThinkVision P32p-30 bude dostupný začiatkom apríla 2023 s očakávanou počiatočnou cenou od 729 eur
  • ThinkVision P49w-30 bude dostupný začiatkom júla 2023 s očakávanou počiatočnou cenou od 1719€.

Zdroje: Lenovo

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.