Ešte pred výstavou CES Lenovo odhaľuje nové biznisové a spotrebiteľské notebooky, ktoré využívajú možnosti umelej inteligencie a mieria na zvýšenie produktivity, kreativity a efektivity.

Nové Lenovo ThinkPad X1 Carbon, ThinkPad X1 2-in-1 a IdeaPad Pro 5i sú notebooky Intel Evo poháňané procesormi Intel Core Ultra a operačným systémom Windows 11. Podpora pre umelú inteligenciu a asistent Copilot od Windows pomôžu využiť nové možnosti.

Pripravené pre biznisovú výpočtovú techniku

Lenovo notebooky s procesormi Intel Core Ultra majú celkom tri výpočtové jednotky: CPU (centrálna procesorová jednotka), GPU (grafická procesorová jednotka) a NPU (neurálna procesorová jednotka), ktorá dokáže efektívne spracovať úlohy pre umelú inteligenciu. Používatelia si môžu užiť kvalitnejšie a plynulé pracovné procesy v podporovaných aplikáciách, ako je Zoom, Microsoft Teams, Studio Effects, Adobe Lightroom ďalšie. Funkcie, ako sú predpovedanie textu, rozostrenie pozadia, prepisy schôdzok a súhrnné e-maily, zvyšujú produktivitu. S asistentom Copilot v systéme Windows sú každodenné veci jednoduchšie a rýchlejšie. Nové funkcie pomôžu vytvoriť súhrn z webovej stránky, zostaviť e-mail, zmeniť nastavenia a otvárajú nové možnosti v aplikáciách vrátane Maľovania, Výstrižkov a ďalších.

Neustále inovácie

Divízia Product Diversity spoločnosti Lenovo sa usiluje o integráciu spätnej väzby od používateľov už na začiatku vývoja produktov. Hmatové značky sú súčasťou konštrukcie ThinkPadov už od roku 1992, aby uľahčili orientáciu na klávesnici aj ľuďom so zrakovým postihnutím. Výsledky spolupráce s ďalšími firmami:

  • Zvýšenie / zníženie hlasitosti: Pre používateľov so zrakovým postihnutím je zásadný zvuk. Klávesy F2 a F3 budú obsahovať hmatové značky, ktoré uľahčia rozlišovanie medzi zvýšením a znížením hlasitosti.
  • Klávesa Insert: Klávesy Insert a Delete sú na klávesnici vedľa seba, čo môže často spôsobiť komplikácie. Veľmi často sa stáva, že používatelia odstránia alebo vložia obsah, aj keď chceli urobiť pravý opak. Hmatová značka na klávese Insert zjednoduší rozlíšenie medzi oboma klávesmi.
  • Klávesa Function: Klávesa Fn je nevyhnutná pre osoby, ktoré používajú čítačky obrazovky. Nachádza sa vedľa klávesu CTRL, ktorá má rovnakú veľkosť, čo môže byť zdrojom častých problémov.
  • Enter key: Hoci sa to môže zdať samozrejmé, klávesy Enter sa môžu líšiť na základe veľkosti a jazyka klávesnice.
Klávesnica s hmatovou podporou
Klávesnica s hmatovou podporou

ThinkPad X1 má aj ďalšie inovácie. Väčší 120 mm TrackPad s fyzickými tlačidlami zlepšuje presnosť zamerania a ovládania jednou rukou vďaka integrovanému TrackPointu. Nová funkcia ThinkPad X1 umožňuje prispôsobenie bežných funkcií zo zoznamu možností dvojitým poklepaním na TrackPoint. Sklenený dotykový panel Haptic TouchPad sa stáva voliteľnou vstupnou metódou. ThinkPad X1 2-in-1 má aj väčšie magnetické pero.

Nový ThinkPad X1 Carbon a ThinkPad X1 2-in-1 majú vylepšené riadenie teploty a spotreby energie a disponujú funkciou Computer Vision v Lenovo Commercial Vantage. Sú vybavené funkciou wake-on-approach so snímaním tváre a podporujú adaptívne stmavovanie externých monitorov, čo zvyšuje bezpečnosť a úsporu energie.

ThinkPad X1 vždy vynikal možnosťami displeja a funkciami fotoaparátu. Lenovo View poskytuje nástroje na vylepšenie videa z kamery, vrátane nového nástroja Low Light Enhancer. Ten dokáže zosvetliť a vylepšiť video v prostredí so slabým osvetlením. Softvér beží na jednotke NPU, aby sa znížila spotreba energie a zaťaženie procesora pri spúšťaní aplikácií pre komunikáciu, ako sú Teams alebo Zoom. ThinkPad X1 bude obsahovať voliteľnú 8 MPx kameru integrovanú do komunikačnej lišty. Komunikačná lišta navyše vylepšuje použiteľnosť v prepracovanom šasi s užšími rámčekmi, ktoré ešte ďalej zvyšujú pomer displeja k telu a ľahkosť otvárania s jednou rukou.

Lenovo Device Intelligence

Okrem toho, technológia umelej inteligencie sa rozširuje do aspektov životného cyklu produktu. Notebooky ThinkPad, ktoré boli dnes oznámené, podporujú voliteľnú sadu riešení Lenovo Device Intelligence (LDI). Pomocou technológie poháňanej umelou inteligenciou dáva LDI tímom starajúci sa o zariadenia vo firme pomôcky na diagnózu, prevenciu a nápravu bežných problémov s výkonom počítača . Portfólio riešení zahŕňa:

  • Lenovo Device Intelligence je jadrom Digital Experience Monitoring (DEM) SaaS (Softvér ako služba), čo je tiež zahrnuté v službe Lenovo Premier Support Plus. Toto riešenie funguje v cloudovom prostredí a je nezávislé od počítača. Softvér generuje pomocou umelej inteligencie analýzy, náhľady a upozornenia, reporty, nápravy problémov a hodnotenie stavu flotily.
  • Lenovo Device Intelligence Plus je Digital Employee Experience (DEX) SaaS, ktorá kombinuje všetku technológiu s umelou inteligenciou LDI, s pridaním rozšírených prehľadov, upozornení, reportov, analýz a ďalších možností nápravy problémov. Ide napr. o hodnotenie digitálnej používateľskej skúsenosti, správna veľkosť hardvéru a softvéru, hodnotenie dopadu na produktivitu, analýzy hlavných príčin, porovnávanie s kolegami a možnosti samoopravy s komplexnými prehľadmi a reportovaním.
  • Lenovo Device Intelligence Plus Managed Service poskytuje tím Lenovo odborníkov, ktorí spravujú LDI Plus softvér v mene zákazníkov a monitorujú tak stav flotily zariadení zákazníka, odstraňujú problémy, pomáhajú optimalizovať plánovanie zdrojov IT a pod.

Produktivita poháňaná umelou inteligenciou

Vďaka tomu získate prevod textu na obrázok, generatívnu tvorbu textu s umelou inteligenciou a zrýchlenie pracovných postupov pri úpravách fotografií a videí vďaka náhľadom vo vyššej kvalite a rýchlejšiemu exportu videí.

Vytváranie viacrozmerných zážitkov bez 3D okuliarov

Rovnako ako nová vlna pracovných notebookov, Lenovo ThinkVision 27 3D monitor je teraz dostupný a pripravený zvýšiť produktivitu a efektívnosť kreatívcov. Tento 3D monitor ponúka bez nutnosti použitia 3D okuliarov intuitívne a interaktívne používateľské rozhranie verzie 3D Explorer. Monitor je možné tiež používať samozrejme aj v klasickom 2D rozhraní. Teraz môžete navrhovať v 2D a vizualizovať si svoje návrhy v 3D, alebo použiť konverziu 2D-to-3D, umožňujúcu umelou inteligenciou poháňaný prevod 2D do 3D obrázkov a videí v reálnom čase.

Lenovo doplnky navrhnuté pre hybridných pracovníkov

Lenovo USB-C Dual Display Travel Dock je dokovacia stanica navrhnutá pre ľudí, ktorí pracujú v kancelárii aj na diaľku, a pomáha im plniť úlohy a ciele efektívne a účinne pomocou ľahkého pripojenia externých displejov a zariadení. Pripojením USB-C notebooku získate celkom sedem portov, vrátane dvoch pre duálne 4K displeje. Je tu rýchle USB pripojenie a vyhradené ethernet pripojenie a nepretržité napájanie pomocou ‚Always On‘ USB portu a až 100W USB-C PD (Power Delivery) port na napájanie pripojeného notebooku.

Novinkou je Lenovo Wireless VoIP Headset. Tieto slúchadlá sú perfektne navrhnuté pre hybridných zamestnancov, ktorým umožňujú viac flexibility a samostatnosti vo viacerých pracovných prostrediach. Sú certifikované pre Microsoft Teams s USB-A Bluetooth audio prijímačom na jednoduché a spoľahlivé pripojenie.

EMEA Dostupnosť a cena

  • Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 bude dostupný v obmedzenej konfigurácii od februára s predpokladanou počiatočnou cenou od 1 679 € bez DPH.
  • Lenovo ThinkPad X1 2-in-1 Gen 9 bude k dispozícii od februára 2024, s predpokladanou počiatočnou cenou 1 879 € bez DPH.
  • Lenovo IdeaPad Pro 5i (16”, 9) bude k dispozícii na konci decembra 2023 s predpokladanou počiatočnou cenou 1 099€ (vrátane DPH).
  • Lenovo ThinkVision 3D Monitor vo vybraných obchodoch od polovice marca 2024, s predpokladanou počiatočnou cenou 3 000€ (vrátane DPH).
  • Lenovo USB-C Dual Display Travel Dock bude k dispozícii od polovice apríla 2024 s predpokladanou počiatočnou cenou 89 € (bez DPH).
  • Lenovo Wireless VoIP Headset bude k dispozícii od polovice mája 2024, s predpokladanou počiatočnou cenou 99 € (bez DPH).

Produktové špecifikácie

 ThinkPad X1 Carbon 12th GenThinkPad X1 2-in-1 9th Gen
VýkonProcesorNajnovšie procesory Intel Core Ultra
OSWindows 11
PamäťAž 64GB LPDDR5X
ÚložiskoAž 2TB Gen 4 PCIe NVMe SSD
Možnosti grafickej kartyAž Intel Arc Graphics
Displej14-palcový displej s úzkymi rámčekmi Až 120Hz 2.8K dotykový OLED, 400 nitov, HDR500 True Black
AudioDolby Atmos® s Dolby Voice
KameraUp to 8MP MIPI Computer Vision camera with privacy shutter
Batéria90% PCC 57 Whr
BezpečnosťČipdTPM 2.0
FyzickéČítačka odtlačkov prstov
Uzávierka pre kameru
Kensington™ slot pro zámok

KonektivitaPorty 2 x USB-C (Thunderbolt 4)
2 x USB-A (5Gbps)
1 x HDMI 2.1
1 x 3.5mm audio jack
BezdrôtovéWLAN Wi-Fi 6E or Wi-Fi 7 802.11be (2×2)  
Bluetooth 5.3
5G sub-6 (CAT20), 4G LTE (CAT16), 4G LTE (CAT4) pre čínsky trh
eSIM a Nano SIM ready
DesignRozmery
(Š x H x D)
312.8mm x 214.75mm x 14.96mm312.8mm x 217.65mm x 15.49mm
VáhaZačína na 1.09kgZačína na 1.32kg
 IdeaPad Pro 5i (16”, 9)IdeaPad Pro 5i (14”, 9)
VýkonProcesorAž Intel Core Ultra 9
OSWindows 11
PamäťAž 32GB LPDDR5X
ÚložiskoAž 1TB Gen 4 PCIe NVMe SSD
Možnosti grafické kartyIntegrovaná: Až Intel Arc Graphics   Samostatná: Až NVIDIA GeForce RTX 4050 Laptop GPU
Displej16″ 2K (2048 x 1280) OLED, 120 Hz, 16:10, 400 nitov, 100% DCI-P3, TÜV Low Blue Light certifikácia, TÜV Eyesafe® Display certifikácia   16″ 2.5K (2560 x 1600) IPS, 120 Hz, 16:10, 350 nitov, 100% sRGB, TÜV Low Blue Light Certifikácia, TÜV Eyesafe Display Certifikácia14″ 2.8K (2880 x 1800) OLED, 120 Hz, 16:10, 400 nitov, 100% DCI-P3, TÜV Low Blue Light certifikácia, TÜV Eyesafe Display certifikácia   14″ 2.8K (2880 x 1800) IPS, 120Hz, 16:10, 400 nitov, 100% sRGB, TÜV Low Blue Light Certifikácia, TÜV Eyesafe Display Certifikácia
Audio2 x 2W reproduktory, Dolby Atmos Audio
KameraIR FHD kamera s ToF senzorom, Súkromná uzávierka, Dvojité mikrofóny
Batéria84WHr Polymer
KonektivitaPorty 1 x USB-C (Thunderbolt 4)
1 x USB 3.2 Gen 1 Type C (Power Delivery + DisplayPort™)
1 x HDMI 2.1 (4K @60Hz)
2 x USB 3.2 Gen 1 Type A
1 x čítačka SD kariet
1 x 3.5mm audio jack
BezdrôtovéWLAN Wi-Fi 6E
Až Bluetooth 5.2
DesignRozmery
(Š x H x D)
 356mm x 251mm x až 17.5mm 312mm x 221mm x až 5.99mm
VáhaZačína na 1.95kg (4.30lbs)Začína na 1.46kg (3.22lbs)
Lenovo ThinkVision 27 3D Monitor
DisplejVeľkosť27 palcov
PanelIPS 3-side NearEdgeless
2D rozlíšenie3840 x 2160
3D rozlíšenie1920 x 2160
3D FoV40 / 60-100 cm
Jas (2D / 3D tvp.)310 nitov
PovrchAntireflexný
Kontrastný pomer1000:1
3D TechPrepínateľná šošovka s eye-tracking technológiou
Farebný  Gamut99% DCI-P3, 99% Adobe RGB, 100% sRGB, 100% BT 709
Farebná presnosťKalibrácia z výroby, Avg. ∆E<1 on DCI-P3, Adobe RGB, sRGB
Obnovovacia frekvencia60 Hz
KonektivitaPorty2x HDMI 2.1 (TMDS)
1xDP1.4
USB Type-C® (HBR3)
RJ45
Audio Out
USB HubUpstream: 1 x USB 3.2 Gen 1 (by USB Type-C)
Downstream: 5 x USB 3.2 Gen 1 (1 by Type-C)
USB-C PDAž 100W
MC60 podporaÁno
ĎalšieŠpeciálne funkciePlatforma 3D Explorer, farebná kalibrácia z výroby
KábleDP, USB Type-C, HDMI, USB, power
BalenieTvarovaná výplň
SystémMinimálne hardwarové požiadavkyIntel Core i5 7400/3.00GHz; NVIDIA GeForce GTX 1050 alebo podobné; 8GB DDR5;  50GB miesta na disku
O/S podporaIba Windows. Minimálne Windows 10 64-bit

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.