Priložené dotykové pero je kvalitné a predstavuje pridanú hodnotu v porovnaní s priamou konkurenciou.

Lenovo patrí medzi výrobcov, ktorí majú vo svojej ponuke atraktívne tablety rôznych cenových kategórií. Na úrovni 200 eur je to rodina Tab M, ktorá dlhodobo patrí medzi najzaujímavejšie tablety v tejto cene.

Tab M11 je najnovším prírastkom do tohto portfólia a dostupný je vo viacerých verziách s cenou od 199 eur v prípade WiFi verzie, ktorú som testoval, až do 240 eur pre LTE verziu s priloženým ochranným obalom. 

Bez ohľadu na verziu, Tab M11 vždy obsahuje aktívny stylus priamo v balení a toto považujem za jeho veľkú výhodu. Za 200 eur dostanete tablet s kvalitným dotykovým perom. V minulosti som testoval podobne drahé tablety, ktoré mali tiež dotykové pero v balení, ale keďže šlo o pasívny stylus, zážitok za veľa nestál. 

Tento tablet si môžete vyskúšať a zakúpiť priamo v novom Lenovo showroome v Bratislave na Jarabinkovej ulici.

Dotykové pero funguje výborne

V prípade Lenovo Tab M11 nemám čo kritizovať. Vďaka tomu, že ide o aktívny stylus, môžete písať aj s dlaňou položenou na displeji a pero normálne funguje. Oneskorenie počas písania alebo kreslenia som nezaznamenal a ak beriem do úvahy aj cenu – nič lepšie som v tejto cenovej kategórii doteraz netestoval.

Na skicovanie, kreslenie, písanie poznámok či anotovanie je tento tablet výborný a na tento účel odporúčam využiť predinštalovanú aplikáciu Nebo. Tá vám prepíše rukou písaný text a podporuje aj slovenčinu. Funkcie na prepis s podporou slovenčiny však môžete využívať v rámci celého systému. Stačí si ich zapnúť v nastaveniach pera v rámci nastavení systému Android.

Dotykové pero môžete využiť aj na ovládanie tabletu alebo ako lupu, čo môže byť pre niekoho užitočná pomôcka.

Lenovo Tab M11Zdroj: TOUCHIT
Lenovo Tab M11

11-palcový displej s jasom 400 nitov

Lenovo Tab M11 má 10,95-palcový IPS displej s rozlíšením 1920 × 1200 pixelov a obnovovacou frekvenciou 90 Hz. Maximálny jas dosahuje 400 nitov. Tablet má hliníkové šasi a dizajnom sa výraznejšie neodlišuje od štandardu medzi tabletmi v tejto cenovej kategórii. Štandardná je aj hmotnosť 465 gramov. 

Chválim, že selfie kamera je umiestnená v strede širšej hrany, čo je rozumnejšia voľba. Pokiaľ si kúpite tablet s ochranným obalom priamo v balení alebo si obal dokúpite samostatne, tak na účely videohovorov budete tablet používať pravdepodobne v režime na šírku. 

Vo výbave je tiež 3,5 mm jack, USB-C port a slot na microSD karty. Predpokladám, že mnohým používateľom bude bohato stačiť 128 GB interné úložisko. Pre používateľa je k dispozícii vyše 100 GB.

Lenovo Tab M11Zdroj: TOUCHIT
Lenovo Tab M11

Helio G88 a 4 GB RAM

Lenovo Tab M11 poháňa procesor Helio G88 v kombinácii so 4 GB RAM. Tablet ponúka dostatočný výkon na každodenné používanie a na hranie graficky menej náročných hier. Tiež dobre poslúži na streamovanie videa – Netflix, YouTube a ďalšie služby si pozriete v rozlíšení Full HD a štvorica reproduktorov s Dolby Atmos zabezpečuje hlasnú reprodukciu zvuku.

Vo výbave nechýba ani aplikácia Kids Space pre deti, ktoré sa budú hrať s tabletom. A pokiaľ by ste chceli Tab M11 využiť aj na prácu, odporúčam vyskúšať počítačový režim. Ten upraví rozhranie systému Android tak, že sa premení na jednoduchý počítač a aplikácie môžete využívať v samostatných oknách.

K dispozícii je aj tradičný multitasking v režime obrazovky rozdelenej do dvoch okien. Prácu s viacerými aplikáciami uľahčuje aj praktický spodný dok s rýchlym prístupom k aplikáciám. 

Lenovo Tab M11Zdroj: TOUCHIT
Lenovo Tab M11

Funguje aj ako externý monitor

Pridanou hodnotou sú funkcie na prepojenie s počítačmi so systémom Windows cez aplikáciu Lenovo  Freestyle. Vďaka nej premeníte Lenovo Tab M11 na externý displej k vášmu Windows počítaču. Táto funkcia tiež umožňuje, aby ste ovládali aplikácie priamo z tabletu cez počítač, alebo, aby ste medzi oboma zariadeniami pohodlne presúvali súbory.

Lenovo Tab M11 ponúka Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1 a 7040 mAh batériu. Výrobca uvádza výdrž až 10 hodín streamovania videa, pričom k dispozícii je 15 W nabíjanie. Tablet má predinštalovaný Android 13 a Lenovo sľubuje aktualizáciu na Android 14 a 15 a bezpečnostné aktualizácie do januára 2028, čo je vzhľadom na cenu fér ponuka.

Nabíjačka súčasťou balenia nie je, avšak to nepovažujem za nedostatok. Pokojne použite nabíjačku od smartfónu, prípadne si môžete kúpiť 68 W nabíjačku od Lenova. Tá je za mňa čisto na účely tohto tabletu až príliš výkonná, avšak jej výkon oceníte v kombinácii so smartfónom a notebookom. 

Lenovo Tab M11Zdroj: TOUCHIT
Lenovo Tab M11

Verdikt

Lenovo Tab M11 je tablet s výborným pomerom cena/výbava, a to dvojnásobne, ak beriem do úvahy priložené aktívne dotykové pero. To ponúka dobrý zážitok z písania a kreslenia, zvyšuje všestrannosť využitia tabletu a predstavuje veľkú konkurenčnú výhodu v segmente tabletov v cene okolo 200 eur. 

Z hľadiska všestrannosti používania je Tab M11 výborne vybavený, a to aj vďaka všemožným funkciám pre multitasking a na prepojenie s počítačmi. Oceňujem aj dostupnosť LTE verzie, ktorá je drahšia iba o 20 až 30 eur ako Wi-Fi model.

Cena: 199 eur

Zapožičal: Lenovo

Tento tablet si môžete vyskúšať a zakúpiť priamo v novom Lenovo showroome v Bratislave na Jarabinkovej ulici.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit