Lenovo Tab P11 Pro LTE je najambicióznejší tablet od tohto výrobcu, ktorý sme mali v redakcii na test. V prípade Lenova sme boli zvyknutí väčšinou na zástupcov tabletov v segmente 200, 300 eur a model Tab P11 Pro stojí 729 eur.

Je to veľa peňazí, súčasťou balenia je však klávesnica s obalom, pero a takisto LTE konektivita. V praxi to znamená, že tento tablet budú zvažovať tí používatelia, ktorí vyžadujú kompletnú výbavu tabletu a chcú ho využívať aj na prácu. Na druhej strane, taký Xiaomi Pad 5 si v podobnej výbave vyskladáte za menej peňazí, avšak musíte oželieť mobilnú konektivitu.

Lenovo Tab P11 Pro LTE je v princípe dobré zariadenie. Škoda len, že ničím neprekvapí – teda, jednu vec sme našli. Výrobca myslel na to, že systém Android neponúka QWERTZ rozloženie pre fyzické klávesnice, a tak ho zabudoval priamo do svojej externej klávesnice pre tento tablet, ktorá je súčasťou základného balenia. Drobný detail, ale veľmi poteší. Avšak s výnimkou tejto drobnosti je Lenovo Tab P11 Pro tablet, ktorý už dnes skoro ničím nevyniká.

Zariadenie má moderný dizajn s tenkými rámikmi okolo displeja. Vďaka tomu ponúka 11,5-palcový OLED displej. Jeho kvalita poteší, aj keď v priamom porovnaní s Huawei MatePadom 11 sme si výraznejšie rozdiely nevšimli – s výnimkou zobrazenia čiernej farby, v čom OLED technológia dominuje. Obrazovka podporuje Dolby Vision a ponúka maximálny jas 500 nitov na dobrú čitateľnosť na priamom slnku.

Dobrý multimediálny základ dopĺňajú štyri reproduktory JBL s podporou Dolby Atmos. V tomto smere ponúka tablet výbornú výbavu na sledovanie videa či počúvanie hudby. Ak je pre vás prioritou multimediálna zábava, porovnateľnú kvalitu môžete mať aj za menej peňazí.

Lenovo Tab P11 Pro LTE má jednu nevýhodu. Oficiálne bol predstavený v decembri 2020 a k nám putoval takmer rok. Prejavuje sa to aj na procesore Snapdragon 730, ktorý je najmenej výkonný spomedzi tabletov, ktoré sme testovali v tomto teste. Z hľadiska bežného používania a kancelárskej práce to až tak nepocítite, avšak konkurenčné tablety ponúkajú rýchlejšiu a svižnejšiu prevádzku a lepšie zvládnu graficky náročné aplikácie. Ďalšou nevýhodou je operačný systém Android 10, ktorý je v tablete predinštalovaný. Aktualizácia na Android 11 je na ceste, avšak ako to bude s ďalšou podporou, je otázne.  

Priložené dotykové pero ponúka štandardný zážitok z používania, ktorý je na úrovni Apple Pencil 1. generácie a lacného iPadu. Na porovnanie, Huawei MatePad 11 ponúka lepší zážitok z písania a kreslenia kvôli citeľne nižšej odozve. Priložená klávesnica svoj účel plní, avšak v prípade tabletov sme používali aj pohodlnejšie klávesnice. Ide o subjektívny pocit.

Lenovo Tab P11 Pro LTE ponúka detský režim a takisto aj pracovný režim, v ktorom máte k dispozícii spodný panel úloh a aplikácie môžete používať v oknách. Takúto alebo podobnú funkciu dnes považujeme za štandard a nájdete ju vo výbave všetkých v tomto článku testovaných tabletov. Nie všetky majú tzv. desktopový režim, ale všetky umožňujú používať viacero aplikácií súčasne, a to aj v malom okne.

Lenovo Tab P11 Pro LTE má vo výbave 8600 mAh batériu a USB-C port s podporou 20 W nabíjania. Výdrž počas nášho testovania dosahovala 13,5 hodiny prehrávania videa pri maximálnom nastavení jasu, a to je výborný výsledok.

Páči sa nám

  • výborný displej a reproduktory
  • podpora mobilnej konektivity
  • kompletné riešenie na pracovné využitie
  • QWERTZ rozloženie externej klávesnice

Nepáči sa nám

  • konkurenčné klávesnice a perá ponúkajú subjektívne o niečo lepší zážitok
  • slabší výkon
  • iba Android 10, na aktualizáciu na Android 11 sa stále čaká

Verdikt

Lenovo Tab P11 Pro LTE je tablet s vysokými ambíciami. Lenovo vytvorilo pekný balíček s klávesnicou, perom a mobilnou konektivitou a tablet vybavilo modernými komponentmi. Škoda len, že sa na našom trhu začal predávať po trištvrte roku od svojho oficiálneho predstavenia. V priamej konkurencii s novinkami mu to neprospieva.

Cena: 729 € v balení s klávesnicou a perom

Zapožičal: Lenovo

Technické parametre:

 Lenovo Tab P11 Pro LTE
Operačný systémAndroid 10
Formát SIM kartynano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128 (testovaný model)
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 730, 8-jadrový, až 2,2 GHz
Displej, počet farieb, HDROLED, 16 miliónov, HDR10, Dolby Vision
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]11,5 / 2560 × 1600, 16:10, 60 Hz
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.0, ABGNac, nie, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video13 + 5 Mpx, Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 + 8 Mpx, Full HD, 30 fps
Batéria8600 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]264,3 × 171,4 × 6,9 / 485
NabíjanieUSB-C, 20 W
Cena v dobe uvedenia na trh729 eur (s klávesnicou a perom)
Benchmarky 
AnTuTu Benchmark342088
PCMark for Android – Work 3.08038
3DMark Wild Life / Stress Test738 / 97,30 % 
Úložisko – PCMark Storage 2.011917
  • Lenovo Tab P11 Pro LTEZdroj: Lenovo
  • Lenovo Tab P11 Pro LTEZdroj: Lenovo
  • Lenovo Tab P11 Pro LTEZdroj: Lenovo
  • Lenovo Tab P11 Pro LTEZdroj: Lenovo

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit