Lenovo to myslí s tabletmi naozaj vážne a jeho produktový rad Tab P Pro je toho dôkazom. V redakcii sme otestovali najnovšiu generáciu, Tab P12 Pro.

Lenovo Tab P12 Pro je tablet, ktorého cena začína od 835 eur pre verziu s Wi-Fi konektivitou. Tento model sme mali na test aj my. K dispozícii je aj 5G verzia tabletu. A hoci môže jeho nadštandardne vysoká cena vyvolávať zvedavé pohľady, technológie v tomto tablete sú hodné tejto cenovky.

Naozaj, Lenovo Tab P12 Pro je zariadenie, ktoré sa môže plnohodnotne postaviť vedľa iPadu Pro či prémiového Samsungu Galaxy Tab S8+ a držať s nimi vyrovnaný krok v takmer všetkých smeroch.

Špičková multimediálna výbava

Tablet od Lenova ponúka 12,6-palcový AMOLED displej s rozlíšením 2560 × 1600 pixelov, 120 Hz obnovovacou frekvenciou a podporou technológií HDR10+ a Dolby Vision. Maximálny jas displeja dosahuje 600 nitov pre veľmi dobrú čitateľnosť aj pri vonkajšom používaní.

Obrazovka je takisto vlastnosť, ktorú sme si na tomto tablete okamžite obľúbili. V kombinácii s tenkými rámikmi okolo displeja, hrúbkou iba 5,6 mm a hmotnosťou 565 gramov ide o zariadenie, ktoré sme radi používali na sledovanie YouTube videí alebo Netflixu. Faktom je, že tento tablet je skvelou náhradou za druhý televízor do domácnosti, pričom zážitok zo sledovania video obsahu je špičkový.

Lenovo Tab P12 Pro chválime aj za reprodukciu zvuku, ktorú zabezpečujú štyri JBL reproduktory s technológiou Dolby Atmos. Zvuk má výbornú dynamiku, basy aj dôraz na detail, pričom pripomienky nemáme ani k maximálnej hlasitosti.

Lenovo Tab P12 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Lenovo Tab P12 Pro

Premení sa na jednoduchý počítač so systémom Android

Tablet od Lenova využíva procesor Snapdragon 870 s taktom až 3,2 GHz. Nami testovaný model mal vo výbave 8 GB RAM a 256 GB úložisko. Táto výbava zabezpečuje veľmi dobrý zážitok z bežného používania, hrania hier a takisto aj multitaskingu.

Je pravda, že konkurenčný iPad Pro či Samsung Galaxy Tab S8+ ponúkajú o niečo vyšší výkon, avšak tieto tablety sú drahšie. Tablet je navrhnutý na prácu nielen vysokým výkonom, ale aj funkciou Pracovný režim, ktorá upraví rozhranie systému Android tak, aby pripomínalo rozhranie bežného počítača. Aplikácie sa otvárajú v režime okna, pričom my sme v rámci testovania mali na obrazovke aj 7 okien naraz a tablet to zvládal bez problémov.

Režim prenosného počítača, na ktorý môžete tablet premeniť, si najlepšie vychutnáte v kombinácii s oficiálnym ochranným obalom so zabudovanou klávesnicou a touchpadom. Tá však nie je súčasťou základného balenia a treba si ju dokúpiť samostatne.

Lenovo Tab P12 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Lenovo Tab P12 Pro

Funguje aj ako druhý displej počítača

Pokiaľ máte doma počítač alebo notebook od Lenova, tak pomocou zabudovanej aplikácie Lenovo Project Unity môžete premeniť tablet na externý dotykový monitor počítača. Funguje to výborne a bezdrôtový prenos obrazu bol v prípade nášho testovania spoľahlivejší v porovnaní s aplikáciami tretích strán. Zariadenie zároveň môže fungovať aj ako bezdrôtovo pripojený grafický tablet, ktorý umožní grafické skicovanie, maľovanie a úpravy, čím rozšíri funkcionalitu vášho PC bez podpory pera.

Nielen na tento účel výborne poslúži nové dotykové pero Lenovo Precision Pen 3, ktorý má tablet v základnej výbave. Má podporu 4096 úrovní prítlaku a takisto aj podporu náklonu pre skicovanie a maľovanie. Môžete ho magneticky prichytiť na chrbát tabletu a takýmto spôsobom sa pero aj nabíja. Dotykové pero ponúka viacero špecializovaných funkcií, stačí iba ťuknúť na špeciálne dotykové tlačidlo na obrazovke.

Zážitok z písania a kreslenia je špičkový, odozva dotykového pera je minimálna. Precision Pen 3 je možné premeniť aj na diaľkový ovládač a stláčaním tlačidla na pere môžete napríklad prepínať jednotlivé strany prezentácie.

Lenovo Tab P12 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Lenovo Tab P12 Pro

Dobrá výdrž aj rýchle nabíjanie

Lenovo Tab P12 Pro dosiahol v našom teste výdrž na úrovni 10 hodín používania v aplikácii PCMark pri 40 % nastavení jasu, resp. 11 hodín sledovania videa s maximálnym nastavením jasu a aktívnou technológiou Dolby Vision.

Súčasťou balenia je 30 W nabíjačka, kapacita batérie je 10 200 mAh. V tomto smere treba Lenovo naozaj pochváliť, pretože zakomponovať takto veľkú batériu do tabletu s hrúbkou iba 5,6 mm… Klobúk dole. Nabitie tabletu pomocou rýchleho nabíjania z 19 % na 90 % trvalo 60 minút, resp. 90 minút v prípade nabitia zo 4 % na 98 %.

Lenovo Tab P12 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Lenovo Tab P12 Pro

Verdikt

Lenovo Tab P12 Pro je špičkový tablet, ktorý vyniká multimediálnou výbavou a všestrannosťou používania. Môžete ho používať ako druhý televízor v domácnosti, ako druhý monitor v kombinácii s Lenovo počítačom alebo ako prenosný počítač so systémom Android. Poteší aj dotykové pero, ktoré je súčasťou balenia.

Cena: od 835 eur

Zapožičal: Datacomp.sk

Ak vás zaujal tablet Lenovo Tab P12 Pro, môžete si ho zakúpiť v obchode Datacomp.sk.

  • Lenovo Tab P12 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Lenovo Tab P12 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Lenovo Tab P12 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Lenovo Tab P12 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Lenovo Tab P12 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Lenovo Tab P12 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Lenovo Tab P12 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Páči sa nám

  • špičková multimediálna výbava
  • výborný displej
  • na detaily bohatá a hlasná reprodukcia zvuku
  • dobrá výdrž batérie a rýchle nabíjanie
  • kvalitné dotykové pero súčasťou balenia
  • počítačový režim
  • 10 200 mAh batéria v tablete s hrúbkou iba 5,6 mm
  • možnosť premeniť tablet na druhý dotykový displej počítača, resp. bezdrôtovo pripojený grafický tablet (vyžaduje počítač značky Lenovo)

Nepáči sa nám

  • určité obmedzenia systému Android z hľadiska práce v porovnaní so systémom Windows

Technické špecifikácie a namerané hodnoty:

 Lenovo Tab P12 Pro
Operačný systémAndroid 11, zabezpečenie 5. 11. 2021
Formát SIM kartynie (testovaný model)
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 256 (testovaný model)
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 870, 8-jadrový, až 3,2 GHz
Displej, HDRAMOLED, HDR10+, Dolby Vision
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]12,6 / 2560 × 1600, 16:10, 120 Hz
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.2, Wi-Fi 6, nie, do 512 GB, nie
Hlavný fotoaparát / video13 Mpx, automatické zaostrenie, 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx, pevné zaostrenie, Full HD, 30 fps
Batéria10200 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]285,6 × 184,5 × 5,6 / 565 g
NabíjanieUSB-C, 30 W
Cena v dobe uvedenia na trhod 835 eur
Benchmarky 
AnTuTu Benchmark702503
PCMark for Android – Work 3.013196
Geekbench 5 – Jedno jadro / Viac jadier959 / 3101
3DMark Wild Life / Stabilita4227 / 99,60 %
Úložisko – PCMark Storage 2.026987
Výdrž batérie – PCMark Work 3.010:08
Výdrž batérie – Video11:00

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit