Lenovo ThinkBook Plus 3. generácie je unikátny notebook s ultraširokouhlým displejom s pomerom strán 21 : 10 a druhým displejom, ktorý sa nachádza vedľa klávesnice a touchpadu.

Lenovo ThinkBook Plus 3. generácie patrí medzi notebooky, ktoré sú určené pre určitý segment používateľov. V tomto prípade sú to ľudia, ktorých obmedzuje veľkosť tradičných displejov v notebookoch a preferovali by niečo širšie, čo umožňuje lepší multitasking. Na rovnakom koncepte sú založené ultraširokouhlé monitory a Lenovo teraz takýto displej zakomponovalo priamo do notebooku. Je to dobrý nápad, ktorý niektorí používatelia ocenia.

Notebook ponúka 17,3-palcovú obrazovku s rozlíšením 3072 × 1440 pixelov a obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Maximálna frekvencia je dostupná iba v prípade štandardného celoobrazovkového zobrazenia. ThinkBook obsahuje predinštalovaný nástroj, pomocou ktorého si môžete veľkú obrazovku rozdeliť na dve samostatné časti. V rámci testovania som preferoval používanie režimu celej obrazovky, nakoľko ponúka lepší používateľský zážitok a jednotlivé aplikácie som si umiestnil do dvoch okien vedľa seba. Nástroj od Lenova však môže urýchliť spúšťanie často používaných skupín programov, ktoré môžete spustiť jedným kliknutím. 

Kvalitný hlavný displej

Minimálny a maximálny jas hlavného displeja dosahuje od 5 do 421 nitov, pokrytie farebných priestorov som nameral na úrovni 99,7 % pre sRGB, 86 % pre Adobe RGB a 95,5 % pre DCI-P3. Výhodou je podpora pre Dolby Vision, čo využijete napríklad pri sledovaní Netflixu. Nielen v tejto službe si môžete na displeji vychutnať videá a filmy, ktoré umožňujú zobrazenie s pomerom strán 21 : 9.

Treba však upozorniť na to, že ThinkBook Plus Gen 3 má atypické rozmery a hoci by sa notebook svojou šírkou zmestil aj do menšieho batohu či tašky, problémom bude jeho výška (z pohľadu orientácie na výšku). Treba na to myslieť.

Lenovo ThinkBook Plus Gen 3Zdroj: TOUCHIT
Lenovo ThinkBook Plus Gen 3

Druhý displej má viacero funkcií

Druhý displej je malý tablet, ktorý je pevnou súčasťou konštrukcie – má uhlopriečku 8 palcov, rozlíšenie 800 × 1280 pixelov a je umiestnený napravo od klávesnice. Na spodný displej si môžete presunúť okno so samostatnou aplikáciou a sledovať ju popri práci na hlavnom displeji, alebo naň rozšírite okno z hlavného displeja.

Tiež ho môžete použiť ako poznámkový blok, numerickú klávesnicu (ak máte nastavenú slovenskú klávesnicu, treba podržať Shift) alebo na anotáciu časti hlavnej obrazovky. Súčasťou základného balenia je stylus, ktorý je zabudovaný priamo v notebooku a funguje iba v kombinácii so spodným displejom.

Druhý displej nie je možné úplne vypnúť, resp. sa mi to nepodarilo. Jediné, čo môžete spraviť, je minimalizovať jeho jas a vypnúť dotykové ovládanie. Takýmto spôsobom môžete čiastočne znížiť spotrebu energie, nakoľko ultraširokouhlý hlavný displej v kombinácii s druhým 8-palcovým displejom – spotreba batérie je vyššia v porovnaní s tradičnými notebookmi, čo sa prejavuje kratšou výdržou.

Lenovo ThinkBook Plus Gen 3Zdroj: TOUCHIT
Lenovo ThinkBook Plus Gen 3

Výkon, klávesnica a touchpad na pohodlnú prácu

ThinkBook Plus Gen 3 som testoval v konfigurácii s procesorom Intel Core i7-12700H, 16 GB RAM typu LPDDR5 v jednokanálovom zapojení s frekvenciou 4800 MHz a 512 GB NVMe úložiskom značky Micron. Použitý procesor poskytuje dostatok výkonu na bežnú prácu aj na prácu s viacerými oknami, na čo je tento notebook navrhnutý. V mojej videorecenzii si môžete pozrieť výsledky benchmarkov.

Klávesnica s dobre známym dizajnom ponúka pohodlné a rýchle písanie, pripomienky nemám ani k touchpadu. Vo výbave sa nachádza Full HD webkamera, ktorá umožňuje prihlasovanie tvárou a obsahuje krytku na ochranu súkromia.

Lenovo ThinkBook Plus Gen 3Zdroj: TOUCHIT
Lenovo ThinkBook Plus Gen 3

Všestranná portová výbava, slabšia výdrž

Lenovo ThinkBook Plus Gen 3 ponúka všestrannú portovú výbavu – HDMI výstup, dva USB-A 3.1 Gen 2 porty, Thunderbolt 4 port, USB-C 3.2 Gen 2 a 3,5 mm jack. K dispozícii je Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.2. V záťaži som nameral spotrebu až 108 W, teplota procesora sa stabilizovala na úrovni 68 až 70 °C. V prípade graficky náročných aplikácií bola spotreba 100 W, teplota grafického čipu sa stabilizovala okolo 70 až 72 °C. V rámci bežnej kancelárskej práce bola spotreba okolo 40 W.

V rámci testovania som nameral výdrž batérie na úrovni 3 hodín a 45 minút kontinuálnej práce s aplikáciami balíka Microsft 365 pri polovičnom nastavení jasu (v rámci simulovaného testu aplikáciou PCMark 10), resp. 4 hodiny a 11 minút sledovania videa s maximálnym nastavením jasu. Počas bežného používania som dosahoval výdrž na úrovni až 5 hodín.

Lenovo ThinkBook Plus Gen 3Zdroj: TOUCHIT
Lenovo ThinkBook Plus Gen 3

Verdikt

Lenovo ThinkBook Plus Gen 3 je atypický kancelársky notebook, ktorý zaujme kombináciou ultraširokouhlého hlavného displeja a druhého pomocného displeja. Tento dizajn funguje v praxi dobre a určitej skupine používateľov môže zefektívniť prácu.

Pre niekoho prínosom môže byť aj druhý displej a to vďaka jeho všestrannému využitiu. Dá sa využiť ako poznámkový blok alebo na rozšírenie pracovnej plochy. Lenovo ThinkBook Plus Gen 3 ponúka viacero nástrojov na zefektívnenie práce, avšak je potrebné, aby ste ich vedeli využiť.

Cena: 1880 eur

Zapožičal: Lenovo

Páči sa nám

  • hlavný displej je skvelý na multitasking
  • všestranné využitie druhého displeja
  • výborná kvalita hlavného displeja
  • pohodlná klávesnica a touchpad
  • dobrá portová výbava aj konektivita
  • spoľahlivý výkon
  • viaceré softvérové zlepšenia pre lepší multitasking

Nepáči sa nám

  • slabšia výdrž batérie
  • druhý displej nie je možné úplne vypnúť

Technické špecifikácie a namerané hodnoty:

ModelLenovo ThinkBook Plus Gen 3
Displej17,3″ IPS, 3072 × 1440 px, 120 Hz, Dolby Vision
CPU / GPUIntel Core i7-12700H / Intel Iris Xe
Operačná pamäť / Úložisko16 GB LPDDR5 (4800 MHz) / 512 GB NVMe
Konektivita2× USB-C (1× Thunderbolt 4), 2× USB-A 3.1 Gen 2, HDMI, 3,5 mm jack
Rozmery a hmotnosť410 × 228 × 15,9 až 17,9 mm / 2 kg
Cena1880 eur (testovaná konfigurácia)
Test – Benchmarky 
PCMark 10 – Rozšírený test5614
PCMark 10 – Aplikácie10747
PCMark 10 – SSD test2673 / 422,62 MB/s
3DMark – Night Raid19622
Cinebench – Single / Multi Core1713 / 11905
RealBench – Editácia obrázkov189564
RealBench – Render videa216746
RealBench – OpenCL39975
RealBench – Intenzívny multitasking128826
RealBench – Celkové skóre143777
Test – Displej 
Minimálny / maximálny jasod 5 do 421 cd/m2
Pokrytie farebných priestorov99,7 % sRGB, 86 % Adobe RGB, 95,5 % DCI P3

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit