Notebook s grafickou kartou AMD a ThinkPad za dobrú cenu.

Tradičný rozmer 15,6“ je vhodný na prácu v kancelárii. Notebook má klasické telo ThinkPadov, avšak s integrovaním nových prvkov. Nielen čo sa týka technologickej výbavy.

Spĺňa náročné podmienky podľa použitia s normou MIL-SPEC a má klávesnicu odolnú voči poliatiu tekutinou.

Spracovanie tela

Notebook má plastové telo, veko displeja je hliníkové. Ako celok je dostatočne pevný. Avšak má hmotnosť tesne pod 2 kg a je vidieť, že sa trochu prehýba, ak ho prenášate za otvorené veko. Pravdepodobne len málokto to bude takto robiť, my sme to preverili za vás. Notebook to prežije, no len lepšie ho zobrať za inú časť ako vrchu stranu rámu displeja.

Súčasťou rámu je kryt webovej kamery. Oceňujeme čoraz častejšiu prítomnosť tohto prvku v notebookoch značky Lenovo.

Klávesnica má dva stupne bieleho podsvietenia a je presne taká ako u iných modelov tejto série. Nemáme k nej výhradu, dobre sa na nej píše a nie je hlučná. Chválime aj veľkosť samostatného numerického bloku.

V tomto prípade ide o plnohodnotnú súčasť. Nič, čo by tam výrobca natlačil, no musel klávesy zmenšiť. Tu sú v štandardnej veľkosti, nad nimi dokonca aj kláves rovná sa, dve pre zátvorky a kláves Backspace.

Tlačidlo na vypnutie je samostatné a svieti na zeleno ak je pripravené vo forme čítačky odtlačkov a na bielo, ako signalizáciu zapnutého počítača.

V rámci tradičných prvkov je tu klasický touchpad s tromi tlačidlami nad ním, takisto aj polohovacím klobúčikom v klávesoch.

Technické parametre

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkPad E15
ProcesorIntel Core i7-10510U 1,8 ÷ 4,9 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný diskWDC, 512 GB SSD
Hlavný displej15,6″, IPS, Antireflexný, max. rozlíšenie 1920 × 1200 px
Grafická kartaAMD Radeon RX 640, 2 GB VRAM
Porty1 × USB-C / DP / PD, USB 3.1, USB 2.0, HDMI 1.4b, RJ-45, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]368 × 245 × 19
Hmotnosť [kg]1,9

Displej

K dispozícii je vo verzii s displejom TN a IPS. My sme mali verziu s IPS panelom a určite ju odporúčame. Tiež sa nám páčila antireflexná vrstva matného displeja. Máte tak síce menší kontrast, no menej sa vám od displeja lesknú veci.

My sme naberali maximálnu svietivosť 287,7 cd/m2. Občas bolo cítiť, že by sme ešte potrebovali zdvihnúť jas nad túto úroveň. Toto sme pociťovali pri sledovaní filmov a tmavých scén. Najmä cez deň, večer pri umelom osvetlení to bolo v poriadku.

Tenké rámiky nie sú úplnou doménou tohto notebooku, no zároveň je vidieť posun a rámiky už nie sú tak hrubé, ako sme pri 15,6“ notebookoch vídali v minulosti. Kĺb sa dá otvoriť takmer na uhol 180° a toto sa nám páči. Vždy si tak môžete prispôsobiť displej podľa potreby. Nie je dotykový, no to sme ocenili. V tejto sérii sa nedá zakúpiť s dotykovým displejom.

Benchmarky

Model / TestyLenovo ThinkPad E15
PCMark 10 – Kancelársky výkon4199
Essentials8020
Productivity7098
Digital Content Creation3531
3DMark 11 – Herný výkon5337
Graphics score5309
Physics score5708
Combined score5053
3DMark – Herný výkon
Time Spy1162
VR Mark – Virtuálna realita
Orange Room1794
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]638,1
Access time [ms]0,092
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]7:13
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]287,7
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]37 / 37,8
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]43,2 / 44,9

Výkon a výbava

Ide o notebook na náročnejšie použitie. Grafická karta má dostatočný výkon aj na najnovšie hry. AMD Radeon RX 640 však nie je grafická karta na primárne určená na hranie hier. Ak teda máme na mysli hranie pri vyšších detailoch.

Prekvapením bola výdrž notebooku v režime na batériu, svoj podiel má na tom práve integrovaná grafika, ktorá je stále od Intelu. Notebook je v kancelárskom režime tichý, pri vyššom zaťažení je ho viac počuť. Nejde však o nič, čo by vybočovalo zo zažitých štandardov v tejto oblasti. Takisto v oblasti zahrievania tela. Vyššie teploty sú prirodzené pre notebook s výkonnejšou grafickou kartou.

Správa výkonu a chladenia sa dá nastaviť cez nástroj Lenovo Vantage, takisto ako aj zámena klávesov Ctrl / Fn alebo uprednostnenie klávesov F pred ich multimediálnou alternatívou.

Notebook má možnosť duálneho úložiska, je to voliteľná konfigurácia a tiež podporu pre Intel Optane.

Integrované reproduktory sú ž tých lepších, vhodné aj na hudbu a filmy. Majú výkon 2 × 2 W a výrobca ich pripravil v spolupráci s firmou Harman.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Nabíjanie cez USB-C
  • Vode odolná klávesnica
  • Špičkový touchpad
  • Pevné telo
  • Antireflexný displej

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Nízka svietivosť displeja

 

Verdikt

Lenovo ThinkPad E15 je dobrý kancelársky notebook. Máte tu výkonnú grafickú kartu aj na hranie hier, podsvietenú klávesnicu a klasický numerický blok.

Telo je pevné, po vzore ThinkPadov. Nemusíte sa obávať notebook so sebou prenášať. Je to taký kancelárskych stroj s výhodami tejto série počítačov od Lenova. Veľmi dobre sa na ňom pracuje.

Cena: 976,45 EUR

Zapožičal: Datacomp.sk

Prečítajte si aj:

Recenzia Dell XPS 13 9380: Vynikajúci notebook určený pre cestovateľov

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.