Výborný notebook pre tých, čo potrebujú cestovať a mať so sebou vysoký výkon s minimálnou hmotnosťou.

Nový ThinkPad X1 nie je najľahší notebook na trhu, no váži iba 1,12 kg. Znamená to, že ide o jeden z najľahších a zároveň najlepších notebookov na trhu. V spojení so 14“ uhlopriečkou. displeja ide zároveň o vysoko mobilné riešenie.

Táto uhlopriečka totiž predstavuje ideálny kompromis medzi celkovou veľkosťou zariadenia a veľkou zobrazovacou plochou. Keď k tomu pripočítame aj pomer strán 16:10, získavate veľmi dobrý pracovný nástroj či už do vlaku, do lietadla alebo na pracovný kancelársky stôl.

lenovo thinkpad x1 carbon gen 11Zdroj: TOUCHIT

Spracovanie

Už samotný názov ThinkPad prezrádza, že ide o odolnejšiu sériu. Tento model obsahuje horčíkovo uhlíkové vlákna a je to stroj, ktorý vydrží aj náročnejšie podmienky používania. Obsahuje vojenskú certifikáciu a výrobca ho testoval 12 testami odolnosti podľa armádnych noriem. Prešiel viac ako 200 testami kvality a tento notebook rozhodne prežije menej štandardné prostredie. Napríklad púštne prachové búrky, rôzne teplotné výkyvy, tlakové nerovnosti ako aj vyššiu vlhkosť alebo nadmerné vibrácie.

Samotné telo a to ako je spracované, vychádza zo zažitého dizajnového návrhu tejto série a tak máte okrem toho aj pohodlnú klávesnicu s ergonomicky tvarovanými klávesmi. Takisto nechýba TrackPoint v klávesnici. Je to klobúčik, ktorým sa veľmi dobre ovláda myš. Tomu výrobca prispôsobil aj touchpad a ten má 3 samostatné hardvérové tlačidlá. Sú umiestnené nad plochou touchpadu a je to práve z dôvodu ľahšieho ovládania polohovacím klobúčikom.

lenovo thinkpad x1 carbon gen 11Zdroj: TOUCHIT

Displej

Na výber máte medzi niekoľkými variantmi displeja a dá sa kúpiť až verzia s 2,8K vo verzii OLED. Aktuálne testovaný notebook má 14“ IPS displej s rozlíšením 1920 × 1200 pixelov. Na pohľad ide o základné rozlíšenie, avšak z pohľadu pomeru ceny a pridanej hodnoty, si ho budete pochvaľovať.

Možno že sa nájdu používatelia, ktorí chcú jemnejší obraz a výrobca im vychádza v ústrety. V mojom prípade som ocenil práve základné rozlíšenie, za ktoré nebudete musieť výrazne priplácať. Navyše má displej hodnotu svietivosti až do úrovne 400 nitov. Podľa mojich meraní bol rozsah 3,33 – 384,77 cd/m2.

Displej je typu EyeSafe so zníženou produkciou modrého svetla. Voliteľne existuje aj displej zo série PrivacyGuard, ktorý umožní zapínať ochranu proti sledovaniu z určitého uhla. Typicky napríklad spoza vás alebo z boku.

Prihlasovanie do systému je prostredníctvom čítačky odtlačkov prstov alebo cez hybridnú Full HD kameru s infračerveným snímačom. Do redakcie prišla verzia s možnosťou prihlasovania prostredníctvom tváre a tento spôsob je pohodlný a rýchly.

lenovo thinkpad x1 carbon gen 11Zdroj: TOUCHIT
lenovo thinkpad x1 carbon gen 11

Intel Evo

Technologické parametre sú na špičkovej úrovni a máte tu najnovší procesor Intel Core i7 z 13. generácie. Najnovší procesor považujem za samozrejmosť. Menej tradičnou vlastnosťou je, že notebook môže byť až v konfigurácii so 64 GB operačnej pamäte. Testovaný model mal 16 GB a vďaka rýchlemu 1 TB SSD disku bola práca na počítači plynulá.

Platforma Intel Evo, pod ktorú spadá nielen procesor, ale aj Wi-Fi, pridáva napríklad možnosť okamžitého prebudenia z úsporného režimu. Tiež aj rýchle nabíjanie alebo inteligentné rozšírenie videokonferencií o vylepšenie hlasu a obrazu. Notebook obsahuje aj štvoricu 360° mikrofónov s redukciou hluku za pomoci umelej inteligencie a technológiu Dolby Voice.

Okrem toho je tu priama podpora platformy Intel Unison, čo znamená, že môžete bezdrôtovo prepojiť váš smartfón s Androidom alebo iOS. Spojenie ďalej umožňuje vybavovať telefonáty priamo cez počítač, prípadne synchronizovať iné dáta ako napríklad súbory, fotografie alebo notifikácie. Technológia od Intelu je priamo naviazaná na podporované procesory.

Výkon a nabíjanie

Notebook používa systém chladenia s 2 ventilátormi a vzduch nasáva cez otvory v klávesnici. Výsledkom je nielen dobré chladenie, ale aj tichý notebook. Výrobca si dal na optimalizácii záležať a pri kancelárskej činnosti je počítač úplne nehlučný. V kancelárskom režime a pri minimálnom zaťažení mal notebook teplotu menej ako 37 °C v oblasti nad klávesnicou a v spodnej časti mal teplotu 38,1 °C.

Pri vyššom zaťažení stúpla teplota na 47,4 °C. Ani vyššie zahrievanie v spodnej časti nemalo negatívny dopad na teplotu klávesnice. Tá zostala na svojich pôvodných hodnotách z kancelárskeho režimu a zahrievala sa len minimálne.

Rýchle nabíjanie umožní nabiť notebook za 60 minút až na 80 % kapacity, no potrebujete k tomu dodávaný 65 W adaptér prípadne adaptér s vyšším výkonom. Na nabíjanie môžete použiť jeden z portov USB-C. Oceníte aj fakt, že dvojica týchto portov je od seba umiestnená s väčšou priestorovou rezervou a bez problémov pripojíte napájanie aj pamäťové zariadenie, ktoré zaberá viac miesta.

lenovo thinkpad x1 carbon gen 11Zdroj: TOUCHIT

Verdikt

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 11 je prenosný a odolný notebook určený používateľom, ktorí často cestujú. Oceníte jeho vysoký kancelársky výkon, ale najmä možnosti riadenia správy spotreby a inteligentné vlastnosti plynúce z platformy Intel Evo.

Toto je jeden z najlepších notebookov na trhu čo sa týka celkového spracovania a aj prepracovanosti funkcií. Je tu množstvo detailov, ktoré na prvý pohľad nie sú vidieť, ale budete si ich uvedomovať počas používania. Napríklad aj takmer 7 hodinová výdrž v reálnych podmienkach.

Cena: od 2479 eur

Zapožičal: Datacomp.sk

Technické parametre

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 11
ProcesorIntel Core i7-1365U 1,8 ÷ 5,2 GHz, 12 MB cache (15 ÷ 55 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR5 (max. 32 GB)
Pevný disk1 TB SSD
Displej14″, IPS, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1200 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.1
Porty2 × USB-C Gen 2 + TB4 + PD, USB-A 3.2 Gen 1, HDMI 2.0b, Nano SIM slot, audio
Operačný systémWindows 11 Pro
Rozmery [mm]316 × 223 × 15
Hmotnosť [kg]1,12
Model / TestyLenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 11
PCMark 10 – Kancelársky výkon4326
3DMark 11 – Herný výkon5495
VR Mark – Orange Room2000
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1465,3
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]6:50
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]3,33 – 384,77
Faktor mobility6,1

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.