Testovali sme notebook, ktorému sa dá zohnúť displej podobne ako na smartfónoch.

Je to zariadenie, ktoré je unikátne a po mnohých konceptoch si drží svoje prvenstvo. Lenovo tak ukázalo, čo dokáže a čo reálne funguje. Aj preto je notebook súčasťou série ThinkPad. Kupujete si nielen technologickú hračku, ale aj stroj, na ktorý sa môžete spoľahnúť.

Ako sa používa?

Najlepšie na tom celom je, že sa dá používať ako bežný notebook. Teda miniatúrny notebook. Keď ale potrebujete veľkú obrazovku, máte z neho tablet. A keď potrebujete niečo na štýl monitora, tablet postavíte na stôl a bezdrôtová klávesnica poslúži podobne ako by ste mali all-in-one počítač.

thinkpad x1 fold

Klávesnica je súčasťou a prenáša priamo medzi dvomi displejmi, keď notebook zavriete. Prichytí sa magneticky a bezdrôtovo sa aj nabíja. Na klávesnici je držiak na dotykové pero. To sa nabíja cez USB-C rovnako ako notebook. Môžete použiť ten istý adaptér. Jeden z USB-C portov je zároveň ako DisplayPort, takže sa dá pripojiť ďalší monitor.

Úplne otvorená obrazovka má uhlopriečku 13,3“ a je v pomere strán 4:3. To všetko na OLED displeji s rozlíšením 2048 × 1536 px. Získate ohromný priestor aj vtedy, keď budete používať polovicu obrazovky. Teda v režime, kedy si na polovicu displeja položíte magnetickú klávesnicu. Vtedy sa displej rozdelí na polovicu a horná polovica bude mať len o niečo menšie rozlíšenie ako Full HD.

Klávesnica je plnohodnotná a má všetky podstatné klávesy vrátane malého touchpadu. Až na malé detaily, ktoré možno ani nepostrehnete sa podobá na klasickú klávesnicu z ThinkPadov. Displej sa dá otvoriť pod ľubovoľným uhlom, nebude sa vám prevažovať dozadu. Klávesnica ho totiž dostatočne zaťaží.

ThinkPad X1 Fold sa dá používať ako notebook bez klávesnice. Môžete mať virtuálnu klávesnicu Windows na spodnej časti a pracovať aj takto. Tiež môžete mať klávesnicu bokom a využívať akoby spodný a horný displej. Na prepínanie aplikácií potom slúži Lenovo Mode Switcher.

Horná polovica môže zobrazovať živý prenos videokonferencie alebo YouTube a na spodnej môžete písať vo Worde. Využitie je na vás, v každom prípade máte zariadenie s dvomi displejmi, hoci je v skutočnosti len jeden. Tiež sa dá držať ako časopis alebo kniha a mať na oboch stranách vlastné aplikácie alebo strany jedného dokumentu.

Pokojne si notebook položte kolmo ako otvorenú knihu, stále ju môžete použiť. Jediný rozdiel je v tom, keď ju položíte na magnetické držiaky, vtedy sa prispôsobuje rozloženie displeja. Vo forme tabletu ste práve získali veľkú obrazovku. Môžete ju využiť na prácu, ale aj na filmy. Filmy sme si na tomto obľúbili a tak sme našli aj nepracovné využitie.

Výbava a možnosti

Zariadenie má päť-jadrový procesor Intel Core i5-L6G7 1,4 ÷ 3 GHz. Špeciálne upravený model pre tento typ zariadení. Výkonom sa podobá na bežné notebooky. Všetko funguje plynule, no je celkom jasné, že toto nebude na úplne najnovšie hry.

Staré klasicky tento počítač zvládne. Je tu Wi-Fi 6 na rýchle pripojenie. Zvukový systém využíva zvuk Dolby Atmos. V notebooku sú štyri mikrofóny a na videokonferencie je dobre pripravený. Kamera je v režime notebooku na pravej strane rámu displeja.

Na tele je tlačidlo na zapnutie a dvojité tlačidlo hlasitosti. K tomu sú tu dva konektory USB-C, pričom jeden funguje aj ako DisplayPort. Keď dokončíte svoju prácu, stačí ponechať klávesnicu na displeji a len ho zavrieť ako bežný notebook. Ochranné puzdro je samo o sebe vo forme koženého obalu.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Využitie jedného displeja ako dvoch obrazoviek
  • OLED displej
  • Dá sa používať ako bežný notebook
  • Držiak tabletu priamo v koženom obale
  • Zvukový systém Dolby Atmos
  • Výkon na kanceláriu a multimédiá

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Vyššia cena
  • Nemá audio konektor

Verdikt

Lenovo ThinkPad X1 Fold je hybrid. Máte veľký tablet, no aj klasický notebook. To je na tom to najlepšie. Nekupujete niečo, čo len vyzerá na prvý pohľad zaujímavo, ale dá sa aj normálne používať.

Praktický nástroj, ktorý je taký šikovný notebook na kolená aj na stôl a keď treba máte veľký tablet s klávesnicou a držiakom. Na jedno nabitie vydrží viac ako 7 hodín.

Technické parametre

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkPad X1 Fold
ProcesorIntel Core i5-L6G7 1,4 ÷ 3 GHz, 4 MB cache (max. 7 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 8 GB)
Pevný diskToshiba, 256 GB SSD
Displej13,3“, OLED, max. rozlíšenie 2048 × 1536 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics
Porty2 × USB-C / TB + 1× DP
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6 / Bluetooth 5.1
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]236 × 158 × 28
Hmotnosť [kg]0,999

Benchmarky

Model / TestyLenovo ThinkPad X1 Fold
PCMark 10 – Kancelársky výkon2583
3Dmark 11 – Herný výkon2005
VR Mark – Orange Room685
HD Tune Pro 5 – Pevný disk 
Average speed [MB/s]833,9
Access time [ms]0,088
Batériové testy 
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]6:44

Cena: 3229 eur

Zapožičal: Datacomp

Fotografie: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

Lenovo IdeaPad Flex 5: Notebook a tablet v jednom, aj s dotykovým perom (RECENZIA)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.