Thinkpadová Yoga je výborná vec pre všetkých pracujúcich používateľov. Kupujete si odolné zariadenie, ktoré sa dá použiť aj ako tablet. Má silné telo ako všetky ThinkPady a ešte je aj konvertibilná. To už podľa názvu Yoga, aktívne dotykové pero je v základnej výbave, vysuniete ho z pravej časti základne.

Vyhotovenie a používanie

Výrobca použil špeciálny mechanizmus vnorený do klávesnice. Keď pretočíte displej na druhú stranu, vysunie sa plastová mriežka a zamedzíte tak stláčaniu klávesov. Praktická vec, pretože aj v režime tabletu získate pevný základ a nebudete pod prstami stláčať jednotlivé klávesy.

Klávesnica je podsvietená jedným hlavným stupňom bieleho LED svetla. Špecialitou, ktorú sme videli naozaj len na pár modeloch celkovo, je automatické podsvietenie klávesnice. Je to vynikajúce a funguje bezchybne. Intenzita svetla sa prispôsobuje okoliu a nám sa jemne tlmené podsvietenie naozaj páčilo.

Rovnako aj displej má automatickú korekciu jasu. Tú sme niekedy vypli, nachádza sa priamo v nastaveniach displeja v operačnom systéme. Inak sme s ňou boli spokojní, a to najmä vďaka automatickému nastaveniu potrebnej intenzity.

Pevné kovové pánty držia displej stabilne vo všetkých polohách a svetoznámy touchpad z ThinkPadov stojí takisto za pozornosť. Celkovo je to nadpriemerne príjemný notebook. Výrobca použil aj nový typ čítačky odtlačkov. Prst už stačí iba priložiť, netreba ho po nej posúvať.

Dotykový displej sa dá ovládať nielen prstami ale aj dotykovým perom. To je zasunuté vpravo na základni notebooku. Nabíja sa automaticky po vložení do šachty. Pero je praktická vec, ak už používate notebook ako tablet. My sme ho použili v režime tabletu len dvakrát, zakaždým v lietadle a vždy len kvôli stiesneným podmienkam na sedenie. Kreativite sa medze nekladú a dodávame, že toto sa dá naozaj rozumne používať vo všetkých režimoch.

Zo softvérovej časti nám prekážalo len spomalenie pohybu kurzora v textovom editore po prechode z režimu spánku. Inak nemáme k softvérovému vyladeniu žiadne výhrady.

Výkon a hardvérová výbava

Notebook má procesor Intel Core i5-7200U 2,5 ÷ 3,1 GHz a v 13,3″ tele to znamená potrebu viac chladiť. Notebook nie je vyslovene hlučný, no budete o ňom vedieť. Stačí tretia karta v internetovom prehliadači a už dostáva zabrať. Nehovoriac o tom, že dnešné internetové stránky sú neskutočne náročné.

Klobúk dole, čo zvládnu používať konfigurácie s Celeronmi alebo Pentiom. Vyššej potrebe chladenia odpovedá aj vyššia teplota. Teplá zvykla byť klávesnica, definitívne aj spodná časť, hoci jedno s druhým nemusí byť automaticky pravidlom. Kapacita RAM na úrovni 8 GB postačovala a super rýchly SSD disk od Samsungu urobil z tohto počítača naozaj výkonný stroj. Bol pohotový za každých okolností a to je na prácu pre mnohých podstatnejšie ako „tvrdý“ výkon v pár používaných aplikáciách.

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkPad Yoga 370 SE
ProcesorIntel Core i5-7200U 2,5 ÷ 3,1 GHz, 3 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4
Pevný diskSamsung, 512 GB SSD
Displej13,3″, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 620
Porty2 × USB 3.0, 1 × USB-C / Thunderbolt 3, HMDI, SmartCard, čítačka microSD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]314 × 222 × 18
Skutočná hmotnosť [kg]1,426
Záručná doba [mesiacov]24
ZapožičalLenovo
Cena (EUR s DPH)1689

Portová výbava je nadštandardná a medzi USB portami je tu aj USB-C / Thunderbolt 3 port. Ten sme využili. Na pamäťové karty je použitý slot pre microSD karty. Pod ním je slot na Micro SIM kartu. Takže notebook obsahuje okrem dvojpásmovej AC Wi-Fi možnosť využívať dáta operátorov. V novom európskom roamingu je teraz tento slot vítaným doplnkom viac ako kedykoľvek predtým.

Model / TestyLenovo ThinkPad Yoga 370 SE
Kancelársky výkon – PCMark 102664
Essentials6177
Productivity5397
Digital Content Creation1540
Herný výkon – 3DMark 11
Score1435
Graphics score1344
Physics score3640
Combined score1025
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]1377,5
Access time [ms]0,066
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]5:14
Spotreba
Priemerná spotreba [W]12
Cena za rok [EUR]9,06
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]34,9 / 39,2
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]42,6 / 47,3
Celkové hodnotenie
Faktor mobility3,67
Odolnosť tela5/5
Dizajn3/5
Klávesnica4/5

Hodnotenie
+ kvalita spracovania, zarážka klávesnice v režime tabletu, automatické podsvietenie displeja a klávesnice, kancelársky výkon
– menej kvalitný zvuk

Cena: 1689 EUR
Zapožičal: Lenovo

Lenovo ThinkPad Yoga 370 SE je vynikajúci konvertibilný notebook. Jeho spracovanie aj to ako dobre sa na ňom pracuje, okamžite nadchne každého. Toto je skutočne dobrý stroj na prácu, ktorý aj veľa znesie. Pocestoval s nami po svete a rozhodne sme neraz nemali možnosť s ním zaobchádzať ako v bavlnke. Slabšou stránkou je zvuk. Pripojte si teda externý reproduktor alebo slúchadlá a je to vybavené.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.