Model V510 od Lenova vyzerá ako sivá myška. Na pohľad nezaujímavý notebook s 15,6″  uhlopriečkou displeja. Zdanie klame a toto je kancelársky stroj, ktorý prináša naozaj podstatne viac, ako by ste si mohli myslieť.

Vyhotovenie a používanie

Pánty notebooku sú pevné a umožnia otvoriť displej až na uhol 180°. Nie je dotykový ale väčšie naklonenie sme neraz využili, napríklad keď sme nad notebookom stáli a potrebovali vidieť na displej. Má veľké klávesy, samostatný numerický blok, no klávesnica zostala bez podsvietenia. Model V510 je trochu iný a hoci sa podobá na ThinkPad, nie je to zástupca tejto série. Špecialitou je ale slot Ultrabay vpravo na základni. Je v ňom optická mechanika. My sme ju však hneď po vybalení zo škatule nahradili doplnkovým akumulátorom v tvare mechaniky tak, aby sa vošiel do tohto slotu. Je to ďalšia energia navyše, hmotnostný prírastok nebadateľný a výdrž bez elektrickej energie podstatne lepšia.

Klávesnica je tichá, hoci jej spracovanie je jednoduchšie a klávesy nemajú jemné prehnutie. Touchpad je na pomer plochy základne menší a tlačidlá obsahuje naspodku, nie nad ním ako  napríklad pri modeli Yoga 370 v tomto teste. Dá sa s ním pracovať, škoda že sú tlačidlá hlučnejšie. Vnímame to tak, že kto si kupuje tento stroj, nepotrebuje ultra prenosné zariadenie s tichým chodom a klávesnicou. A práve chod tohto notebooku je tichší ako pri nami testovanej Yoge. Čítačka odtlačkov je ešte staršieho formátu a treba po nej prejsť prstom. Je spoľahlivá, takže k nej nemáme výhrady.

Páčilo sa nám aj zachovanie čistého prostredia v rozvrhnutých prvkoch notebooku. Jediný svietiaci prvok, ak nepočítame Caps Lock a Num Lock, je tlačidlo na zapnutie. Výrobca ho umiestnil vľavo nad klávesnicu. Prekážalo nám ale vtesnanie hornej šípky na pozíciu pravého Shiftu. Pravý Shift je odstrčený až priveľmi vpravo. Pri prstoklade si takmer vykĺbite malíček. Popravde nerozumieme tomu, kto schváli takéto navrhnutie klávesy…

Výkon a hardvérová výbava

Výzbroj tvorí Intel Core i7-7500U 2,7 ÷ 3,5 GHz a 8 GB RAM. Dobrá kombinácia keď k nej pripočítame 256 GB SSD disk. Aspoň že tu výrobca išiel na istotu. Pridal aj bonus navyše. Veľkosť tela totiž umožňuje vložiť ešte klasický otáčkový disk. A tak je tu 1 TB disk na vaše dáta a toto riešenie sa nám nadmieru pozdávalo. Tým, že je tu slot Ultrabay, musel výrobca nájsť náhradnú pozíciu pre SD karty. Slot je na prednej hrane. Nie je to také praktické ako z boku, ale to je detail. Asi jedna pätina karty vyčnieva von.

Notebook ťaží hlavne z výhody modularity a dostupnosti portov. Sú tu všetky základné porty, ktoré by ste doma aj vo firme mohli potrebovať. Teda aj klasický VGA alebo LAN konektor. Displej má špeciálnu úpravu proti odleskom. Vec, ktorú využijete pri bohatom stropnom osvetlení v kanceláriách s otvorenými priestormi.

Model notebooku / ParameterLenovo V510
ProcesorIntel Core i7-7500U 2,7 ÷ 3,5 GHz, 4 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4
Pevný disk256 GB SSD + 1 TB 5400 ot./s. HDD
Displej15,6″, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 620
Porty2 × USB 3.0, 1 × USB 2.0, HDMI, VGA, LAN, DisplayPort, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]380 × 262 × 23
Skutočná hmotnosť [kg]2,157
Záručná doba [mesiacov]24
ZapožičalLenovo
Cena (EUR s DPH)979

Rozmer tela pomohol zabrániť výraznému prehrievaniu. Aj vo vyššej záťaži si udržiava priaznivé až jemne chladivé šasi. V oblasti zvuku si mohol dať výrobca záležať o trochu viac. Nedá sa povedať, že je vyslovene plechový, no po basoch ani chýru ani slychu. Škoda, zároveň je to paradox, že ani vo veľkom tele nie je výrobca schopný zapracovať na lepších reproduktoroch. Práve miniatúrne modely ultrabookov majú podstatne lepší zvuk, hoci sa to zdá oveľa nepochopiteľnejšie.

Model / TestyLenovo V510
Kancelársky výkon – PCMark 103409
Essentials7410
Productivity6138
Digital Content Creation2365
Herný výkon – 3DMark 11
Score1649
Graphics score1505
Physics score3794
Combined score1463
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]217,9
Access time [ms]0,174
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]9:47
Spotreba
Priemerná spotreba [W]22
Cena za rok [EUR]16,61
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]35,3 / 36,7
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]32,7 / 37,3
Celkové hodnotenie
Faktor mobility4,54
Odolnosť tela3/5
Dizajn3/5
Klávesnica3/5

V oblasti výdrže tento notebook jednoznačne vedie. Dve batérie robia svoje a tak dosiahol takmer 10 hodín výdrže v kancelárskom režime.

Hodnotenie
+ vysoký výkon, šachta Ultrabay, výdrž s oboma batériami, výborné chladenie, uhol otvorenia veka
– malý touchpad, menej kvalitný zvuk

Cena: 979 EUR
Zapožičal: Lenovo

Lenovo V510 ťaží najmä z výkonu a dobrej výbavy portov. Nakoniec veď práve slot Ultrabay na optickú mechaniku alebo doplnkovú batériu je to, čo len tak hocikde nevidíte. Dizajnovo je to kancelársky notebook, ideálne na prácu na veľkom stole. Vynikajúce chladenie a dostatok miesta na vaše dáta z neho robia univerzálny notebook na náročnejšie používanie. Škoda len, že tu Lenovo nepoužilo svoj legendárny touchpad s doplnkovými tlačidlami.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.