Toto sú zabehnuté série, u ktorých čakáme každý rok nejakú inováciu. Tá prichádza, a to vždy s lepšími procesormi. Nemusí to nutne znamenať rapídny nárast výkonu. Ide najmä o obmenu čipovej súpravy, CPU, občas výrobcovia presedlajú na rýchlejšie pamäte alebo SSD disky.

V tomto dueli máme notebooky, ktoré už majú svoju sériu zabehnutú a patria do stredného až vyššieho segmentu. A to spracovaním aj výkonom.

Inovované série notebookov je cesta, ktorou sa teraz výrobcovia uberajú.
Teraz prichádza na rad iná otázka. Ako sa rozhodnúť v oblasti konštrukcie a v konečnom dôsledku aj rozšírených možností použitia? Testovali sme dva podobné notebooky. Každý z inej série. Jeden je obyčajný, teda klasický notebook bez dotykového displeja, druhý je konvertibilný v štýle „yoga“. Myslíme si, že najčastejšie využitie notebooku je jeho klasickým spôsobom na stole a s klávesnicou pred vami. V režime tabletu sa síce použiť dá, no je to stále pomerne nepraktické. Najmä pre jeho hmotnosť a následne celkovú hrúbku. V ruke totiž držíte klávesnicu aj displej zároveň.

Lenovo IdeaPad 720S-14IKB

IdeaPad vyššej triedy, ktorý nás zaujal pre svoje spracovanie a kancelársky výkon. Pekný notebook, ktorý sme si obľúbili na prácu aj zábavu. Grafická karta zvládne niektoré hry a počítač takmer vôbec nebudete počuť.

Vyhotovenie a používanie

Kým v sérii ThinkPad ide najmä o odolnosť a funkčnosť, IdeaPad má víziu prinášať dizajnovo zaujímavé notebooky. Tu je vidno, že výrobca sa vyhral s tým, ako ho vybrúsil. Klávesnica je mierne vsadená do základne, pekný výbrus vidno aj okolo štvorca s čítačkou odtlačkov. Hrany notebooku sú takisto brúsené a nie sú príliš ostré. Detail, ktorý vám vo výsledku ušetrí opotrebenie tašky, v ktorej by ste ho mesiace prenášali.

Páčili sa nám aj tenké rámiky okolo displeja a pevný kĺb. Nemal síce dotykový displej, no pevné umiestnenie do našej žiadanej polohy sme si pochvaľovali. Veko sa dá otvoriť až takmer na úroveň 180°. Klávesnica má dva stupne bieleho podsvietenia. Sivými priehľadnými popismi na klávesoch výrobca dosiahol krémový efekt. Efektné a nerušivé. Navyše je tichá, čo využijete pri práci kdekoľvek a nikoho nebudete rušiť. Touchpad je rozmerný avšak pre menšiu opierku na ruky sme sa oň nedopatrením opreli kúskom dlane.

Reproduktory od JBL sú kompatibilné s rozšírením Dolby Audio. Je to naozaj poznať a sú hlasité a vyvážené zároveň. V Lenove a JBL odviedli dobrú prácu. S Dolby Audio nepotrebujete externý reproduktor. Treba počítať s tým, že tento efekt výrazne zosilní reprodukciu. Na večerné počúvanie sme efekt vypli na lepšiu korekciu hlasitosti. Aj menšie zvýšenie hlasitosti spravilo veľký skok.

Snímač odtlačkov prstov na modeli IdeaPad

Výkon a hardvérová výbava

Vyskúšali sme si, aké je to pracovať s rýchlym mobilným procesorom. Tu sme totiž mali výkonný model Intel Core i7-8550U 1,8 ÷ 4,0 GHz. Ten je síce na spodnej hranici nových Core i7 CPU z 8. generácie, avšak je to podarený model. Prakticky najvýkonnejšie budú pripravované modely i7 s grafickou kartou Radeon RX Vega a z tejto série sú nad ním o niečo vyššie taktované modely.

V tomto notebooku bola použitá grafická karta NVIDIA GeForce MX150 s 2 GB VRAM. Dobrá karta na niektoré typy nových či rok, dva starších hier. Samozrejme, toto nie je grafika pre hráčov. Skôr na prácu s grafikou a aplikáciami zvládajúcimi výpočty cez CUDA. Notebook sa zahrieva len minimálne a na krátky čas. S tým súvisí aj hlučnosť ventilátora. Netrvá dlho a je závislá od aktuálnej náročnosti operácie. Ocenili sme, že po skončení náročnejšieho používania sa notebook rýchlo schladil a bol z neho takmer nehlučný spoločník.

Portová výbava je niečo, k čomu nemáme výhrady. Máme šikovne prenosný notebook so 14-palcovým Full HD displejom a tomu odpovedá počet portov. Tu sme ocenili dva USB 3.0 porty, jeden USB-C a HDMI. Nakoniec aj čítačku SD kariet, veď dnes už ani to nie je samozrejmosť.

Výdrž takmer 5 hodín je veľmi dobrá a je to reálna výdrž. Toto bol notebook, ktorý sme bežne používali a úplne sme zabudli, že sme ho nemali po celý čas pripojený k napájaniu a išli z batérie.

thumbs-up-icon

Výhody

  • ľahký s pevným telom
  • vynikajúci zvuk JBL
  • nehlučný pri kancelárskom využití
  • tenké telo a kvalitné spracovanie
  • výkonný CPU a samostatná grafika
  • podsvietená klávesnica

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • žiadne podstatné

Cena: 1189 EUR

Zapožičal: Lenovo

Model notebooku / ParameterLenovo IdeaPad 720S-14IKBLenovo Yoga 520-14IKB
ProcesorIntel Core i7-8550U 1,8 ÷ 4,0 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)Intel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR48 GB DDR4
Pevný disk512 GB SSD512 GB SSD + 1 TB, 5400 ot./min.
Displej14″, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px14″, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce MX150, 2 GB VRAMNVIDIA GeForce 940MX, 2 GB VRAM
Porty2 × USB 3.0, 1 × USB-C, HDMI, čítačka SD, kombinovaný audio1 × USB 3.0, 1 × USB 2.0, USB-C, HDMI, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 HomeMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]321 × 223 × 16328 × 229 × 20
Skutočná hmotnosť [kg]1,4831,84
ZapožičalLenovoLenovo
Cena (EUR s DPH)1189929

Lenovo Yoga 520-14IKB

Konvertibilný notebook vhodný pre tých, čo chcú bežný notebook využiť ako tablet. Vzhľadom na väčšiu hmotnosť ho odporúčame tým, ktorí sú o využiteľnosti yogového notebooku presvedčení. Aj tento model je inovovaný z minulej generácie a viac ako nový procesor nás zaujal druhý disk. V zlatej farbe vyzerá pekne a netradične a v balení máte aj dotykové pero.

Vyhotovenie a používanie

Hliníkové vyhotovenie vyzerá vždy dobre. Avšak zvyšuje hmotnosť zariadenia. Tak je to aj v tomto prípade, a tak treba počítať s reálnou hmotnosťou 1,84 kg. V režime štandardného notebooku sa dobre používa. Kto chce, využije dotykový displej. Ten v rozmere 14 palcov a Full HD rozlíšení podľa nás prináša najlepší pomer veľkosti tela na prácu s prenositeľnosťou. Rozmerná opierka na ruku sa dobre používa, rovnako aj klávesnica. Tá je tichá a má dva stupne bieleho podsvietenia. Pri bežnom písaní sme k nej nemali výhrady. Občasné hranie nenáročných hier šípkami bolo mierne neštandardné. Horná a dolná šípka sú zrezané a tak si podvedome kontrolujete hmat na týchto klávesoch.

Výrobca umiestnil na pravú stranu opierky na dlane čítačku prstov. Samozrejme, nový typ a prst stačí iba priložiť. Fungovala stopercentne. Tlačidlo na vypnutie je na pravej hrane. Je to prirodzený krok a konvertibilné notebooky majú toto tlačidlo umiestnené týmto spôsobom. Jeho poloha približne uprostred hrany sa nám javila ako najlepšia. Prakticky sa vám nestane, že po uchopení notebooku zo stola si ho omylom vypnete. Iní výrobcovia toto tlačidlo umiestňujú ďalej ku koncu, kde je kĺb displeja. Ten drží displej veľmi pevne v akejkoľvek polohe.

Pohľad na klávesnicu modelu Yoga

Výkon a hardvérová výbava

Na celej zostave sa nám páčila kombinácia SSD disku s pridaním samostatného pevného disku s 5400 otáčkami. Na rýchle dáta máte 512 GB SSD a na povedzme multimediálny sklad alebo nejaké hry využijete pomalší disk. Dobrá kombinácia, ktorá sa málokedy vidí v 14-palcovom tele.

Procesor novej generácie Intel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz je dobrá voľba. Ekonomicky ladená, no výkon oproti siedmej generácii uvidíte. A to najmä v kancelárskom režime. O to tu primárne ide. Je tu síce samostatná grafická karta NVIDIA GeForce 940MX s 2 GB VRAM, no nie je to počítač na hry. Na staršie hry približne 5 a viac rokov áno.

Výrobca sa skôr sústredil na čo najuniverzálnejší notebook po výkonovej stránke, takisto aj po tej konštrukčnej.

Páčil sa nám tichý chod, vetrák sa ozval len minimálne. Väčšinou na pár sekúnd pri štarte náročnejšej aplikácie. Zahrievanie nie je kritické a nami namerané najvyššie teploty boli na ploche približne 1,5 cm2. Keď ale maximálne teploty porovnáme s výkonnejším notebookom od Lenova v tomto teste, mohli byť teploty nižšie. Chápeme však, že záleží na vnútornom usporiadaní komponentov a konštrukčnom odvádzaní tepla. Slabší procesor má rovnaké TDP, a tak je bežné, že nebude mať nižšie teploty zahrievania zo zvyškového tepla. Reálna výdrž batérie tesne nad päť hodín je údaj, ktorý dávame do pozornosti a treba ho započítať do výhod tohto modelu.

thumbs-up-icon

Výhody

  • konvertibilný
  • dva pevné disky
  • dotykové pero v balení
  • samostatná grafická karta
  • takmer nehlučný
  • výdrž

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • na Yoga notebook dosť ťažký

Cena: 929 EUR

Zapožičal: Lenovo

Model / TestyLenovo IdeaPad 720S-14IKBLenovo Yoga 520-14IKB
Kancelársky výkon – PCMark 1027612775
Essentials55877555
Productivity43684022
Digital Content Creation23431910
Herný výkon – 3DMark 1139472839
Graphics score37312626
Physics score56114621
Combined score39092934
VR Mark
Orange Room15251115
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]803,7470
Access time [ms]0,0720,103
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]4:495:03
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]31,2 / 35,733,5 / 34,1
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]33,3 / 43,437,1 / 44,3
Celkové hodnotenie
Faktor mobility3,252,74
Odolnosť tela4/54/5
Dizajn5/54/5
Klávesnica4/54/5
HW a SW vyladenie5/55/5
Celkový výkon4/53/5

Verdikt

My preferujeme klasický notebook. Ideálne bez dotykového displeja, ktorý sa dá ľahko poutierať bez toho, aby sme na obrazovke kadečo postláčali. Pravda je, že niekedy by sa nám zišiel dotykový displej. Tiež sme počas mesiaca v situáciách, keď by sme využili dotykové pero a mali možnosť kresliť po displeji. Vtedy sa snažíme podobné situácie kompenzovať smartfónom, nie je to ale úplne to pravé.

Lenovo IdeaPad 720S-14IKB je notebook, ktorý prináša najnovšiu generáciu procesorov Intel Core 8. generácie. Je to poznať a toto je dobrý kancelársky nástroj. Zvládnete na ňom postrihať aj video. Je tichý a vydrží dlho na batériu pri kancelárskej práci. Stojí ale na opačnej strane oproti Yoge. Displej sa dá sklopiť, avšak iba na úroveň 180°, v balení nemáte pero a nie je dotykový.

Lenovo Yoga 520-14IKB je konvertibilný notebook s pekným dizajnom a konštrukčnou precíznosťou. Takisto s najnovším CPU od Intelu. Je vyladený po stránke komponentov a portovej výbavy, takmer tichý a celkovo užitočný. Nová Yoga 520 nás príjemne prekvapila. Avšak nesmieme zabudnúť na to, že paradoxne tento notebook je ťažší ako IdeaPad. Práve tu by sme ocenili nižšiu hmotnosť. Používať ho v režime tabletu a držať v ruke vydalo za časť silového tréningu.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.