Smartfóny značky Lenovo sa vracajú na slovenský trh a Z6 Pro je aktuálna vlajková loď, ktorá ohúri cenou.

Za necelých 400 eur dostanete 6,4-palcový Super AMOLED displej, 8 GB RAM, 128 GB úložisko a procesor Snapdragon 855. Takejto ponuke je ťažké povedať nie, aj keď konkurencia je veľmi silná a vybrať si napríklad z trojice Huawei nova 5T, Lenovo Z6 Pro a Realme X2 Pro nie je jednoduchá úloha. Tieto telefóny sme v redakcii používali súbežne a každý z nich má svoje pre a proti.

Displej telefónu obsahuje zabudovaný snímač odtlačkov prstov, ktorý väčšinu času fungoval dobre. Občas sme museli opakovane priložiť prst, Realme X2 Pro bol v tomto smere spoľahlivejší. Kvalitu displeja chválime, oceňujeme aj podporu HDR, ktorú využijete napríklad v službe YouTube. Netflix si však pozriete iba v SD, čo je škoda.

Lenovo Z6 Pro

Lenovo Z6 Pro

Bez NFC, avšak s FM rádiom

Lenovo Z6 Pro nemá vo výbave NFC. To nám z praktického hľadiska chýbalo, na platby telefónom sme si už zvykli. Na druhej strane ponúka FM rádio, čo je veľmi vzácna funkcia a určitá skupina používateľov ju pravdepodobne ocení. 3,5 mm jack je takisto súčasťou výbavy, je umiestnený na hornej hrane.

Z6 Pro využíva operačný systém Android 9 s nadstavbou ZUI 11. Počas testovania sme nedostali žiadne aktualizácie, bezpečnostné záplaty boli k 1. augustu 2019. Na túto nadstavbu si budete chvíľu zvykať a vyžaduje určité zásahy zo strany používateľa. Ak ste si napríklad zvykli na používanie skratky pre prístup k nastaveniam z horného panela, túto skratku je potrebné presunúť do rýchlych nastavení úpravou horného panela.

Pre bežného používateľa tiež môže byť trochu náročné udeliť povolenie widgetu s počasím a hodinami, aby sa v rámci neho zobrazovali aj skratky na aplikácie. Najskôr je potrebné zobraziť systémové procesy.

Lenovo Z6 Pro

Lenovo Z6 Pro

4 fotoaparáty a ToF senzor

A v neposlednom rade, telefón po úvodnom nastavení niekoľkokrát samovoľne otvoril Obchod Play na obrazovke s aplikáciou Booking, resp. Joom. Bolo to otravné, keď sa obchod otvoril samovoľne pri používaní inej aplikácie, resp. po odomknutí zamknutého telefónu. Toto správanie našťastie pomerne rýchlo prestalo. Ignorujúc spomenuté drobnosti, používateľský zážitok je na vysokej úrovni. Telefón má výkonu na rozdávanie a poradí si s ľubovoľnou úlohou.

Zadný fotoaparát obsahuje 4 fotoaparáty a ToF senzor na meranie hĺbky. Ide o tradičnú kombináciu hlavného fotoaparátu, ultraširokouhlého fotoaparátu a teleobjektívu. Zaujímavosťou je použitie 2 Mpx senzora s optickou stabilizáciou, ktorý funguje ako dedikovaný senzor pre účely záznamu videa. Telefón sa na tento senzor automaticky prepne v horších svetelných podmienkach, prípadne si ho môžete zvoliť aj manuálne.

V porovnaní s konkurenciou nemáme pocit, že by fotoaparát iba na video produkoval výrazne lepšie výsledky. Avšak vzhľadom k tomu, že primárny fotoaparát nemá optickú stabilizáciu – je fajn, že to výrobca vyriešil aspoň takýmto spôsobom. Aj keď to znamenalo zakomponovať ďalší fotoaparát.

Lenovo Z6 Pro

Lenovo Z6 Pro

Kvalita fotiek poteší

Fotografie z hlavného fotoaparátu majú dobrú kvalitu, ultraširokouhlý fotoaparát subjektívne mierne zaostáva za priamou konkurenciou od Huawei a Realme. Teleobjektív ponúka 2× optický zoom.

Z praktického hľadiska nám vadilo nepohodlné prepínanie sa medzi jednotlivými fotoaparátmi. Zatiaľ čo ostatné zariadenia umožňujú takéto prepínanie jedným ťuknutím, v prípade Z6 Pro je vždy potrebné použiť os s úrovňou priblíženia. Nie je to príliš pohodlné.

4000 mAh batéria zabezpečuje veľmi dobrú výdrž telefónu na jedno nabitie. Zariadenie podporuje 18 W rýchle nabíjanie, v balení však nájdete 27 W nabíjačku.

Fotené pomocou Lenovo Z6 Pro. Všimnite si rozdiely v nočných fotkách, ktoré boli fotené hlavným a ultraširokouhlým (širší záber) fotoaparátom

Verdikt

Lenovo Z6 Pro poteší cenou. V cene do 400 eur patrí k tomu najlepšiemu, čo je teraz dostupné na trhu. Super AMOLED displej a rýchly procesor dopĺňa celkovo až 5 senzorov na chrbte telefónu.

Škoda len chýbajúceho NFC čipunepohodlného prepínania medzi jednotlivými fotoaparátmi.

Cena: 389 eur

Zapožičal: Lenovo

Lenovo Z6 Pro

thumbs-up-icon

Výhody

  • veľmi atraktívna cena
  • všestranný fotoaparát
  • FM rádio
  • kvalitný displej

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • chýba NFC
  • drobnosti z hľadiska nadstavby
  • nepohodlné prepínanie medzi fotoaparátmi
  • Netflix iba v SD

Technické špecifikácie:

Model telefónuLenovo Z6 Pro
Operačný systémAndroid 9, aktualizácie 1. 8. 2019
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 128
ProcesorSnapdragon 855, 8-jadrový, až 2,84 GHz
Displej, počet fariebSuper AMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,39 / 1080 × 2340, 19,5 : 9
Slot na pamäťovú kartuáno, microSDXC do 1 TB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video48 (f/1.8) + 16 (f/2.2) + 8 (f/2.4) + 2 (f/1.8) Mpx + ToF, 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video32 (f/2.0) Mpx, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]158 × 75 × 8,7 / 185
KonektorUSB-C, 18 W
ZapožičalLenovo
Cena [EUR s DPH]389
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score440628
PCMark for Android – Performance8739
3DMark Sling Shot Extreme – Total5819
Graphic6368
Physics4471
VRMark Amber Room – Total4974
A1 SD Bench – RAM [MB/s]29050
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]700 / 192
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5

Prečítajte si aj:

Huawei nova 5T: Poteší výbavou aj dizajnom (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit