Hoci hlavný dovolenkový čas je už za nami, dnes je bežným spôsobom dopravy lietadlo. Lietame z Bratislavy, ale aj Košíc či Viedne a obchodní cestujúci lietajú po celom svete.

Letisko je špeciálne miesto, kde môžete stráviť čakaním na lietadlo niekoľko hodín. Vo svete existujú síce výnimky, ale obyčajne sú jedlo a nápoje na letiskách predržané, a to poriadne. Ak si chcete dobre oddýchnuť, najesť či napiť sa alebo chcete skôr nerušene pracovať, potom je jedno také miesto – letiskový salónik. A práve to, ako sa do neho dostať, je predmetom nášho článku.

Čo dostanete v letiskovom salóniku

  • Občerstvenie – studené aj teplé občerstvenie, výber je často závislý od dennej doby
  • Výber alkoholických a nealkoholických nápojov, rôzne snacky a ovocie
  • Wi-Fi – bezplatné pripojenie na vysokorýchlostný internet, najčastejšie bez hesla
  • Zásuvky na 230 V a tiež USB porty na nabíjanie mobilných zariadení
  • Denná tlač a magazíny, a to v anglickom a lokálnom jazyku
  • Možnosti relaxu – napr. postele alebo pohodlné kreslá, v ktorých si oddýchnete
  • Sprcha – to je vždy na vyžiadanie a skôr na veľkých letiskách, ale je to zadarmo a sprchy sú čisté
  • Služby zamerané na leteckú dopravu a tabuľa s odletmi lietadiel
  • Niekde aj vyhradené miesto na fajčenie či modlitebňa

Pre cestujúcich prvej triedy sú navyše služby ako je lepšie jedlo, viac nápojov, cigarový servis, barbier, masáže, videli sme aj kúpele. Rovnako tu býva reštaurácia s objednaním jedla z menu. Cestujúci prvej triedy sú k lietadlu obyčajne prepravovaní individuálne a autami. Napr. vo Frankfurte je pre cestujúcich prvou triedou vyhradený samostatný terminál. Len pripomíname, že cena interkontinentálneho letu v prvej triede je v cene nového osobného auta.

Pre nás dnes nevyhnutná výbava na to, aby sme sa dostali do salónika po celom svete

Ako hľadať salóniky?

Na letisku si všímajte tabule s označením Longes. Ak budete členom vernostných programov niektorej z leteckých skupín, potom si všímajte aj jej názov. Pre ľudí, ktorí lietajú z Viedne je asi najdôležitejšia skupina Star Alliance, kam patrí napr. Lufthansa, Austrian, Swiss Air, poľský Lot, Turkish Airlines, ale aj americký United. Potom je tu skupina Sky Team, kam patrí napr. holandská KLM, Air France, Delta či Czech Airlines. Treťou skupinou je OneWorld, kde je zakladajúcim členom British Airlines, ale sú tu aj American Airlines, Finnair, Cathay Pacific či španielska Iberia.

Biznis trieda

Áno, ak máte letenku do triedy biznis, či dokonca do prvej triedy, potom je súčasťou ceny vašej letenky aj návšteva letiskového salónika, a to aj na každom z prestupov počas cesty. V niektorých prípadoch aj po výstupe z lietadla v cieľovej stanici.

Autor článku má dlhodobé skúsenosti s kupovaním leteniek a je pravda, že niekedy je rozdiel medzi ekonomickou a biznis triedou malý, dokonca nulový. Pri kupovaní letenky on-line si tak vždy overte, koľko by stála letenka triedy biznis, lebo 30-eurový rozdiel vám urobí oveľa väčší rozdiel v poskytovaných službách, a to pred nástupom na let a počas samotného letu. Upgradovať sa na vyššiu triedu môžete aj počas check-inu, ale to býva spravidla drahé – pri európskych letoch je to zvyčajne 100 eur, a to nestojí za to.

Správna kreditná karta

Je celkom možné, že vstup do letiskového salónika máte a ani o tom neviete, resp. nevyužívate to. Všeobecne najjednoduchší spôsob, ako sa dostať do salónika, je totiž vlastniť správnu kreditnú kartu. Takou kartou je v našom regióne Mastercard, ale vyššieho stupňa. Teda Gold, World, World Elite ale najlepšie Platinum. V 650 salónikoch si poradíte aj platobnou kartou Dinners club Premium, v ročnom poplatku 199 eur máte aj 5 ich návštev zdarma.

Zbieranie míľ

Ak sa stanete členom vernostných programov leteckých spoločností, máte po čase viaceré výhody. Tá najpraktickejšia sú práve bezplatné návštevy salónikov leteckých spoločností. Pri kúpe letenky alebo pri checkovaní letu potom zadáte číslo svojej karty, a to je celé. V našich pásmach je asi najvýhodnejší program Miles and More od Lufthansa a funguje to tak, že do istých salónikov sa dostanete bezplatne so striebornou kartou (všetky rakúske, nemecké, švajčiarske, ale aj Brusel či Londýn). Súčasne musíte mať platnú letenku s niektorou leteckou spoločnosťou Star Alliance.

Strieborná karta je relatívne „nalietateľná“, ak je vaša práca spojená s pobytom v rozličných mestách. Dnes je to tak, že výška pridelených míľ závisí od ceny letenky a keďže Slováci milujú lietanie najekonomickejším variantom, nazbierať povinných 35 000 míľ za kalendárny rok už také jednoduché nie je. Jeden únik tu však existuje, a to je počet povinných segmentov (samostatných letov). Tých musíte mať za kalendárny rok 30, a to sa dá za rok dosiahnuť, ak napr. neletíte do cieľa priamo, ale s prestupom. Akurát vždy to musí byť let so spoločnosťou pariacej do správnej skupiny – napr. Lufthansa alebo Austrian.

Zbieranie míľ je populárna zábava a naozaj najlepšia cesta, ako sa dostať do salónika bezplatne

Špecialita Priority Pass

Karta Priority Pass vám umožňuje vstup do letiskových salónikov po celom svete – viac ako 1200. Je pritom jedno čím letíte. Priority Pass bola v minulosti súčasťou ponuky VÚB spolu s kartou American Express, ale toto už nie je možné využiť. Teraz sa musíte zaregistrovať na www.priorotypass.com a vybrať si jedno z troch typov členstva. Základné členstvo stojí 89 eur a pri ňom budete pri každom vstupe do salónika platiť za seba aj partnera. Je to ale zľavnená cena 28 eur, bežná cena je 36 eur. Za 28 eur sa dostane do vnútra aj váš partner. Členstvo Standard Plus s desiatimi vopred zaplatenými vstupmi stojí 259 eur, po ich vyčerpaní platíte opäť 28 eur. Najvyššie členstvo Prestige stojí 399 eur a v tomto prípade je to neobmedzený počet vstupov do salónikov po celom svete. Salóniky ľahko nájdete pomocou mobilnej aplikácie a sú naozaj všade.

Ďalej si povieme o salónikoch na letiskách, na ktoré sa dostaneme najčastejšie.

Viedeň

Viedenský salónik Austrian poznáme najlepšie a je vybavený nadštandardne

Naším domácim letiskom je Viedeň Schwechat, odtiaľ podnikáme všetky cesty za reportážami. Viedeň je strategické letisko a dostanete sa z neho na viaceré kontinenty, pokrytie Európy je bez problémov. Salónikov je tu celkovo 5, delenie je aj medzi prvou triedou (tiež HON Circle úroveň vo vernostnom programe Miles and More) a biznis. Bežne sú salóniky otvorené od 5.00 do 22.00 h (resp. 24.00 h pre Non-Schengen salónik).

Ak máte minimálne striebornú kartu Miles and More, potom máte na všetkých termináloch voľný vstup do letiskového salónika tejto leteckej skupiny. Podmienkou opäť je, aby ste mali na aktuálny deň platnú letenku na let niektorej leteckej spoločnosti Star Alliance. Platený vstup do tohto salónika stojí 35 eur.

Vo Viedni existuje aj ďalší letecký salónik, kde je vstup pre majiteľov vernostných kariet OneWorld a Sky Team, obyčajne ale nepostačuje strieborná úroveň „vernosti“. Rovnaký salónik je určený aj pre majiteľov prémiových kreditných kariet Mastercard a ten je dôležitý, lebo vo Viedni sú akceptované aj karty vydané na Slovensku. Skontrolujte si to, toto sa naozaj oplatí. Inak by ste totiž za vstup zaplatili 30 eur.

Bratislava

Mastercard salónik na letisku M.R. Štefánika v Bratislave pribudol len nedávno

Bratislava má tiež VIP salónik od spoločnosti Mastercard. Nachádza na 2. poschodí odletového terminálu, za detekčnou kontrolou po pravej strane. Mastercard Caproni Lounge je určený pre všetkých držiteľov prémiových kariet Mastercard vydaných na Slovensku. Ak sú tieto karty vydané v ČR, platí sa poplatok 18 eur. Do salónika však môže vstúpiť ktokoľvek, plné vstupné je 30 eur na jeden vstup. Platí sa výhradne bezhotovostne. Vstup do salónika je tiež viazaný na meno na platobnej karte, kontroluje sa aj letenka. Vziať so sebou môžete aj partnera, ten však musí taktiež zaplatiť jednorazový poplatok. Salónik má výhľad na historickú repliku lietadla Caproni Ca.33. Salónik je otvorený od 5.00 do 21.30 h. Boli sme tu a konštatujeme, že kvalita salónika zatiaľ zaostáva za štandardom hlavne v ponuke teplých jedál, chýbala nám aj účinná klimatizácia.

Košice

Rozľahlý salónik v Košiciach

Vstup do Biznis salónika je sprístupnený pre všetkých cestujúcich odlietajúcich z Košíc za jednorazový poplatok 19 eur. Ponúka kožené sedačky, občerstvenie, slovenskú i medzinárodnú tlač i bezplatné Wi-Fi pripojenie. Vstup sa dá zakúpiť priamo na recepcii v hotovosti alebo platobnou kartou. Cestujúci letiaci do Prahy a súčasne držitelia kariet Sky Team, Elite Plus, Platinová a Zlatá karta môžu využiť salónik, aj keď majú letenku triedy Economy a môžu si pozvať jedného hosťa. Cestujúci letiaci do Viedne alebo Varšavy a súčasne držitelia kariet Star Alliance Gold môžu taktiež využiť salónik a pozvať si jedného hosťa.

Budapešť

Letisko v Budapešti ponúka 5 letiskových salónikov. Platinum Lounge sa nachádza v tranzitných priestoroch terminálov 2A a 2B a ponúka bar s alkoholickými nápojmi, nealko a jedlá. BUD:VIP slúži pre VIP cestujúcich s predobjednávkou.

Najpravdepodobnejší na použitie je budapeštiansky letiskový salónik spoločnosti Mastercard. Majitelia kariet Mastercard Platinum a Mastercard World Class majú do konca roka vstup voľný, sprevádzajúca osoba platí asi 15,50 eura. Otvorené majú od 5.00 avšak len do 19.30 h.

Praha

Letisko Václava Havla v Prahe ponúka 4 letiskové salóniky. VIP Service Club Continental ponúka okamžité odbavenie, priamo v pohodlí salónika pred odletom alebo príletom lietadla. Špeciálny servis obsahuje samostatnú príjazdovú cestu k VIP terminálu, parkovanie na 4 dni zdarma, služby šoféra, all-inclusive občerstvenie. Služba sa objednáva vopred a platí sa na jednu osobu 166 eur. Dvojica zaplatí 240 eur.

Reiffeisenbank Lounge je v cene 78 eur (od 1. 6.) na osobu a ponúka služby bežné z letiskových salónikov. Netreba rezerváciu, platí sa na mieste. Nájdete tu Wi-Fi, jedlá, nápoje a sprchu. Je vo verejnej časti odletovej haly terminálu 2 na 2. poschodí.

MasterCard Lounge je pre našinca opäť použiteľný najčastejšie. Držitelia prémiových kariet Mastercard (Gold, Platinum, World, World Elite) majú totiž vstup do tohto salónika zadarmo a táto ponuka sa vzťahuje aj prémiové karty vydané na Slovensku. Sprievod držiteľa prémiovej karty platí 17,50 eura. Vstup bez karty stojí 28 eur. Salónik sa nachádza v termináli 1 za pasovou kontrolou. Otvorené je od 5.30 do 23.30 h a určený je predovšetkým pre cestujúcich do krajín mimo Schengen. Na úplné súkromie si tu môžete prenajať oddelený salónik, kde je aj panoramatický výhľad na letiskovú plochu. Rezervácia sem je 57 eur na osobu s nutnou rezerváciou vopred.

Oddelený VIP salónik Mastercard v Prahe

ERSTE Premier Lounge poskytuje rovnaké služby ako MasterCard Lounge a je určený pre cestujúcich do krajín schengenského priestoru. Cena jednorazového vstupu 25 eur na 2 hodiny pobytu. Prenajať si môžete oddelený salónik s barom na úplné súkromie a pohodlie.

Záver

Tak už viete, prečo si zbierať míle a ako si vybrať banku podľa ponuky platobných kariet, aby ste mali vstup do salónika voľný. Veríme, že vám článok pomohol a tešíme sa, že sa tam uvidíme.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.