Na predstavení letnej aktualizácie sme boli na tlačovej konferencii v Brne a mali sme tak možnosť vidieť všetky novinky naživo. Tieto sú zamerané na lepšie možnosti pri výbere tých najlepších fotografií z veľkého množstva, zaviedli sa hromadné úpravy  fotografií, ďalej sa výrazne posilnil efekt zreteľnosti. Teraz máte možnosť zdieľať vaše fotografie na všetkých sociálnych sieťach a to aj s plánovaním a pokročilo sa aj so spracovaním videa. A okrem fotokníh sa teraz dajú tlačiť aj samostatné fotografie. 

Pridajte do fotky atmosféru pomocou zreteľnosti

Teraz môžete dodať svojim fotografiám oveľa viac dynamickej sily. Posuvník Zreteľnosť teraz funguje inak, vylepšuje štruktúru, ostrosť i celkovú živosť fotky. Zreteľnosť oceníte hlavne pri zvýraznení portrétov a krajinkách.

Ako vybrať víťaznú fotografiu?

V module Správca teraz môžete zobrazovať naraz viacero fotografií a medzi nimi prechádzať. Je to pohodlný spôsob ako porovnať niekoľko podobných snímkov vedľa seba. Postačí podržať kláves Ctrl a kliknutím označiť požadované fotky. Následne môžete všetky fotografie naraz priblížiť alebo posunúť. Práve takto si veľmi jednoducho vyberiete zo skupiny fotiek ten víťazný. Pritom s výhodou využijete aj možnosti označovania fotografií napr. farebnými značkami alebo ich môžete aj priamo vymazať v tomto zobrazení. Výhodnou je mať pritom väčší monitor ale dá sa to aj priamo na notebooku.

Pomôžete si vypichnutím

Nemôžete sa aj rozhodnúť, ktorý snímok je ten najlepší? Ďalšia možnosť je vypichnúť si tohto zatiaľ najlepšieho kandidáta pomocou špendlíku a takto si ho ľahko porovnať so zostávajúcou časťou fotografií. Špendlík sa dá použiť aj v module Vyvolať, keď chcete upraviť fotku tak, aby vyzerala podobne ako ostatné fotky v sérii.

Hromadná úprava fotografií

Úprava viacerých podobných fotiek nikdy nebola v programe ZPS tak jednoduchá, ako teraz. Teraz si totiž môžete vybrať z až 9 fotografií a nastaviť im naraz expozíciu a farby. ZPS X upraví všetky fotky naraz (chvíľu to bude trvať). V režime Vyvolať sú navyše úpravy fotografií nedeštruktívne, tak sa môžete kedykoľvek k originálu vrátiť a upravovať ich znova a inak.

Viacero fotiek na sociálne siete a to priamo zo ZPS X

Priamo z programu ZPS X sa teraz dajú zdieľať fotografie na Facebooku, Instagrame (a to aj z desktopu), Pinterest a ďalších sociálnych sieťach. Navyše, toto zverejnenie fotiek sa dá dopredu naplánovať a neskôr získať štatistiky úspešnosti. Zoner sa pre túto úlohu spojil s českou službou Pixbuf. V rámci aktívneho predplatného dostanete spolu so ZPS X zdarma prémiový účet v hodnote okolo 40 Eur.

Skrátenie videa a tlač fotografií

ZPS X už v minulosti zaviedlo prácu s videom (video z fotiek) a teraz v tom pokračuje. V ZPS X si teraz skrátite trvanie nakrúteného videa odstránením jeho nepotrebných častí. Pomocou nového nástroja môžete tiež rozdeliť video na niekoľko častí.

Zoner takisto rozšíril portfólio predmetov, ktoré sa dajú vytlačiť a priamo v module Vytvoriť sa teraz dajú objednať fotografie v bežnej veľkosti ale aj také, ktoré si budete lepiť na stenu.

Táto aktualizácia sa podľa nás naozaj oplatí. Program ZPS X ju umožňuje zadarmo, keďže platí obchodný model predplatného, v rámci ktorého máte všetky aktualizácie zadarmo. Program ZPS X sa dá zadarmo vyskúšať stiahnutim inštalačného súboru napr. na stránke výrobcu.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.