Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Leto a s ním blížiace sa dovolenky klopú na dvere, my vám prinášame praktický cestovateľský  sumár banko-poistných informácií. Ako postupovať v prípade nečakaného zranenia? Ktoré zdravotnícke zariadenie či lekára treba v tom prípade navštíviť? Ako platiť v zahraničí? Kedy je praktickejšia debetná a kedy kreditná platobná karta? Všetky praktické informácie sme pre vás zhrnuli do malej cestovateľskej príručky.

Ako postupovať pri úraze či chorobe

Treba čo najskôr kontaktovať non-stop asistenčnú službu (ČSOB Assistance), ktorá je dostupná na celom svete. K dispozícii je aj po slovensky hovoriaci pracovníci, ktorí poradia ako postupovať, odporučia lekára či nemocnicu, prípadne zorganizujú potrebné vyšetrenie. ČSOB má vo svojej bezplatnej mobilnej aplikácii ČSOB SmartBanking aj službu Cestovný asistent, prostredníctvom ktorej je možné jedným klikom kontaktovať asistenčnú službu a to aj bez pripojenia na internet. Cestovný asistent sprostredkuje všetky potrebné informácie.

Pri návšteve lekára nezabudnite na doklady  

Po vyšetrení si netreba zabudnúť vypýtať potrebné doklady. Je to napríklad doklad o zaplatení, o ošetrení –  ako lekárska správa, recept, účet za lieky a podobne. Neodporúčame podpisovať nič, čomu nerozumieme. Každú poistnú udalosť je po návrate do vlasti potrebné bezodkladne nahlásiť telefonicky alebo písomne.

Bolesť zubov môže prekvapiť aj počas dní oddychu

Ošetrenie zubov v zahraničí je kryté v rozsahu poskytnutia prvej pomoci na odstránenie náhlej bolesti. Poistná suma za 1 poistnú udalosť je 200 eur, najviac však 400 eur za jedno poistné obdobie.

Aj toto z hlásení dovolenkárov zaznamenala ČSOB

Dovolenkári často hlásia tráviace problémy, ale aj úrazy z dôsledku pohybových aktivít. Tu je niekoľko konkrétnych príkladov:

Pri poskytovaní prvej pomoci ho okradli

Klient bol na dovolenke pri mori. Pri hotelovom bazéne sa pošmykol a pri páde na zem si udrel hlavu a ostal v bezvedomí. Počas toho, ako mu plavčík poskytoval prvú pomoc, klientovi ukradli drahé švajčiarske hodinky a mobilný telefón. Páchateľ sa nenašiel. Klientovi boli tieto náklady preplatené z pripoistenia batožiny.

Zrazilo ho auto

Starší klient cestoval v lete za rodinou do Talianska, kde ho na prechode zrazilo vozidlo. Po dopravnej nehode bol prevezený do nemocnice, kde mu bola diagnostikovaná komplikovaná zlomenina  stehennej kosti. Vzhľadom k typu zranenia bolo nutné klienta operovať v zahraničí. Po 18-dňovej hospitalizácii sme klienta previezli späť na Slovensko, pričom náklady na prevoz do vlasti dosiahli sumu 6636 eur. Tieto náklady boli preplatené zo základného poistenia liečebných nákladov v zahraničí.

Dieťa so žalúdočnými problémami

Rodina dovolenkovala v Bulharsku s malým dieťaťom. Žalúdočné problémy aj napriek poskytnutej ambulantnej liečbe pretrvávali a dieťa bolo hospitalizované. Ošetrujúci lekár neodporučil plánovaný návrat dieťaťa domov autom. ČSOB Poisťovňa preto okrem liečebných nákladov zabezpečila a uhradila aj letecký prevoz dieťaťa s matkou na Slovensko.

Vyčerpaný turista

Slovenský turista pociťoval pri túre slabosť a bol vyčerpaný. Nachádzal sa na vyhliadke nad Zamkovského chatou. Záchranári mu po príchode na miesto poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ho transportovali pomocou nosidiel. Potom pokračovali terénnym vozidlom do Starého Smokovca, kde odovzdali pacienta privolanej posádke rýchlej lekárskej pomoci.

Čo cestovné poistenie zahŕňa

Základom cestovného poistenia sú liečebné náklady. Samozrejmou súčasťou sú non-stop asistenčné služby.

Poistenie je možné vyskladať si aj z pripoistení:

  1. úrazové pripoistenie,
  2. pripoistenie zodpovednosti za škodu,
  3. pripoistenie batožiny,
  4. pripoistenie meškania batožiny,
  5. pripoistenie meškania odletu,
  6. pripoistenie nepojazdného vozidla,
  7. pripoistenie storna zájazdu.

Čo je vo výlukách poistenia

Neodporúča sa cestovať do krajín, kde hrozí zvýšené nebezpečenstvo – vojnové konflikty a podobne. Preplácané nie sú ani poistné udalosti, ak bol dovolenkár pod vplyvom alkoholu, narkotík či iných omamných látok, ktoré môžu ovplyvniť jeho psychiku. Výluky sa aj v tom prípade, ak je pred vycestovaním do danej krajiny povinné očkovanie a cestovateľ sa mu nepodrobil.

Ako najrýchlejšie uzavrieť cestovné poistenie

Cestovné poistenie si môžu záujemcovia uzavrieť napríklad prostredníctvom mobilnej aplikácie ČSOB SmartBanking. Platné je do 3 hodín. Uzavrieť sa dá aj on-line, telefonicky či v pobočkách ČSOB.

Cestovné poistenie môže byť aj súčasťou platobnej karty. Celoročné cestovné poistenie je napríklad súčasťou balíka služieb ČSOB Extra Pohoda k debetnej karte, uzatvoriť sa dá aj ku kreditke.

Koľko a kde by sme približne zaplatili, ak by sme neboli poistení

 Žalúdočné problémy Zápal ucha  Akútna bolesť zubov   
Chorvátsko153 €109 €50 €
Grécko169 €123 €91 €
Taliansko157 €112 €116 €
Turecko607 €247 €177 €
Bulharsko155 €86 €153 €
Španielsko534 €147 €158 €
Egypt183 €107 €171 €

Platenie v zahraničí „kreditkou“

Podľa štatistík ČSOB platíme kreditnou kartou najčastejšie v supermarketoch, pričom priemerná platba kreditkou je 60 €Výber z bankomatov kreditnou kartou je menej frekventovaný, tvorí len 1,5% z celkových transakcií v zahraničí, nakoľko odporúčame realizovať výbery debetnou kartou ku svojmu účtu, je to lacnejšie alebo úplne bez poplatku. Súčasťou kreditnej karty môže byť aj celoročné cestovné poistenie. Ak cestuje človek častejšie, nemusí tak myslieť na uzatváranie poistenia a má ho po celý rok. Súčasťou kreditnej karty môže byť aj bezplatný vstup do salónikov niektorých letísk či služba Medical Asistence, ktorá poskytne praktické informácie pred cestou do zahraničia. Pri platení kreditkou používame peniaze banky. Ak ich však vrátim v bezúročnom období, čo je v ČSOB maximálne 55 dní, používame peniaze bez žiadneho úroku.

Výbery z bankomatov „debetkou“

Na dovolenku do zahraničia odporúčame zobrať nielen kreditnú, ale aj debetnú kartu. Výbery z bankomatov odporúčame robiť práve debetnou kartou, teda tou, ktorú máme ku svojmu účtu, nakoľko napríklad majitelia balíka služieb ČSOB Extra Pohoda majú v mnohých krajinách tieto výbery v rámci balíka služieb (výbery v SEPA krajinách v mene EUR) a teda neplatia ani cent navyše. V rámci  uvedeného balíka služieb je aj cestovné poistenie, preto je vhodný najmä pre ľudí, ktorí často cestujú. Tí navyše môžu mať balík ČSOB Extra Pohoda úplne bez poplatku, ak majú u nás uložené úspory v minimálnej hodnote 15 000 €.

Ak je dovolenkár klientom ČSOB, ušetrí aj vtedy, ak si vyberie hotovosť z bankomatov bánk patriacich do KBC skupiny odhliadnuc od toho, aký balík služieb má k dispozícii. Zvýhodnené výbery tak môže realizovať v Bulharsku, Belgicku, Maďarsku či Česku.

TOP 9 zahraničných krajín, kde najčastejšie Slováci vyberajú hotovosť z bankomatu

  1. Česko
  2. Nemecko
  3. Taliansko
  4. Maďarsko
  5. Rakúsko
  6. Chorvátsko
  7. Holandsko
  8. Francúzsko
  9. Belgicko

Praktické zhrnutie

Ak cestujete do zahraničia, ideálne je mať so sebou hotovosť na nevyhnutné výdavky a ostatné výdavky odporúčame platiť platobnou  kartou. Platby platobnou kartou sú zahrnuté v balíkoch služieb, ktoré banky poskytujú  a klient tak neplatí žiadne dodatočné poplatky. Zároveň tak eliminujete  prípadné riziko zamenenia falošných bankoviek v lokálnych zmenárňach. Výmenu hotovosti odporúčame realizovať postupne a minúť ju na mieste, čím sa človek vyhne prípadnému problému pri jej spätnej výmene. Banky totiž akceptujú len vybrané meny. Pri používaní platobnej karty (platba v obchodoch, výber z bankomatu) je potrebné dbať na to, aby nikto nemohol odpozorovať, alebo nasnímať  PIN-kód a takisto pri platení v reštaurácii nespúšťať personál s našou platobnou kartou z dohľadu. V prípade straty alebo krádeže je možné platobnú kartu okamžite zablokovať napríklad prostredníctvom mobilnej aplikácie ČSOB SmartBanking.