Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prihlasovanie na 18. ročník Detskej Univerzity Komenského (DUK) oficiálne odštartovalo a tento rok DUK predstavilo významnú novinku – vzhľadom na obmedzenia súvisiace s koronavírusom a zvýšenou potrebou bezpečnosti budú môcť deti absolvovať štúdium online prostredníctvom živého streamovania.

Detská univerzita umožňuje deťom spoznávať nové témy formou vysokoškolských prednášok. Prednášajúcimi sú univerzitní profesori, docenti a vedeckí pracovníci, ktorí svoje prednášky vždy prispôsobujú veku detí, tj. 9 až 14 rokov. Na realizácii aktuálnej DUK 2020 live online spolupracuje Divadlo  Aréna s IT spoločnosťou DATALAN, ktorá poskytla svoje know-how a deťom štúdium obohatí o online skúšobné testy, v ktorých si môžu otestovať novonadobudnuté vedomosti.

Ako to celé bude prebiehať?

Deti sa môžu na DUK prihlasovať cez www.duk.sk alebo www.dukonline.sk – po registrácii dostanú e-mailom svoj osobný kód, ktorý budú používať pri sledovaní prednášky aj online testovaní. Registrácia je otvorená až do 19. júla.

Prvá prednáška sa uskutoční v stredu 1. júla 2020 o 11 hod. a prednášať bude minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Mgr. Branislav Gröhling. Následne vždy v stredu o 11 hod. môžu deti v reálnom čase na www.duk.sk absolvovať ďalšie prednášky, a to až do 26. augusta.

Vo štvrtok bude zase na www.dukonline.sk sprístupnený skúšobný test, ktorý môžu vyplniť až do nedele daného týždňa a v pondelok sa dozvedia výsledky.

Absolventmi DUK 2020 live online sa stanú tí študenti, ktorí úspešne zvládnu aspoň 6 z 9 prednášok a testov.

Špeciálny bonus

Okrem diplomov, ktoré získajú úspešní študenti, sú pre deti pripravené rôzne zaujímavé darčeky, napríklad prvých 340 prihlásených študentov bude mať možnosť získať tričko a rúško s logom DUK 2020. Odmenu pre deti pripravila aj spoločnosť DATALAN – škole, z ktorej sa prihlási najviac študentov, venuje smart hodinky a ich šťastného majiteľa vyžrebuje a odmení priamo riaditeľ ZŠ.

Okrem toho DATALAN tak ako každý rok zrealizuje aj vzdelávací IT workshop – aj ten však bude tento rok v online podobe a streamovaný bude na prelome júla a augusta.

„Nielen aktuálna situácia ale najmä digitálna doba kladú vyššie nároky na digitálne zručnosti a schopnosť zvládnuť možnosti aj nástrahy online sveta,“ prezradil Marek Paščák, generálny riaditeľ spoločnosti DATALAN. „Preto sme sa prostredníctvom IT workshopu rozhodli deťom poskytnúť cenné informácie. Digitálni experti, online odborníci a cyber security expert z nášho tímu im prezradia, ako využiť všetko, čo digitálna doba ponúka, ale zároveň zostať v bezpečí.“ Z detí, ktoré absolvujú tento IT video-workshop, DATALAN odmení jedného študenta kvalitným notebookom.

Viac informácií o priebehu a podmienkach štúdia DUK 2020 live online sa dozviete www.duk.sk alebo www.dukonline.sk

Značky: