Príprava na neštandardné náročné podmienky je v prípade vesmírnych letov mimoriadne dôležitá.

Americká vesmírna agentúra NASA bude na výcvik astronautov využívať špeciálny trenažér, nazvaný Kraken. Informuje o tom web Bgr.com s tým, že tento simulátor bol doteraz určený na výcvik pilotov a dôjde len k rozšíreniu jeho využitia.

V Krakenovi môžu letci a teraz aj astronauti prežiť simulovaný let a natrénovať si prekonávanie prípadnej nevoľnosti z netypických pohybov lietadla a vesmírnej lode počas misií. Cieľom je tiež pomôcť zmierniť prípadnú dezorientáciu, ktorú môže spôsobiť let do vesmíru.

Rôzne podnety počas štartu rakety a jej letu totiž môžu na ľudský mozog pôsobiť zmätočne a vyústiť prípadne až do tragédie. Kraken má ľudské telo na tieto neštandardné podmienky pripraviť.

Je to vlastne 15 metrov dlhá a 100 ton vážiaca plošina s pohyblivou kapsulou, umiestnená na leteckej základni Wright-Patterson neďaleko Daytonu v Ohiu. Dokáže simulovať preťaženie a šesť rôznych typov pohybu. Systém je široko prispôsobiteľný a nastaviteľný, takže sa dá nakonfigurovať tak, aby simuloval rôzne typy letov – teraz aj vrátane tých vesmírnych.

Jeho fungovanie asi najlepšie predstaví oficiálne video, v ktorom je zachytené nielen fungovanie Krakena, ale aj jeho interiér:

Zdroj: Bgr.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.