Značka Lexus sa sústreďuje na vysokú kvalitu, legendárnu spoľahlivosť, ochranu životného prostredia a maximalizáciu používateľom vynaložených investícii. Už v základnej výbave si v tomto prípade kúpite všetko, čo budete počas celej životnosti auta potrebovať, nie je potrebné nič extra dokupovať.

Séria NX je inšpirovaná krásou roztaveného kovu a toto auto si na cestách určite nestratí. Testovali sme ho a vieme, že sa ľudia za ním otáčajú. Vychutnáte si s ním pokročilé technológie, usadíte sa do krásne upravených kožených sedadiel a doprajete si prémiovú akustiku vo vozidle.

NX300 h je crossover so zaujímavým dizajnom určeným pre ľudí, ktorí sa chcú ukázať. Lexus NX hýri dizajnovými nápadmi, ihneď si všimnete „vretenovitú” masku chladiča a zaujímavo tvarované LED svetlomety. Pri bližšom pohľade narazíte na unikátnu líniu strechy a charakteristický dynamický bočný profil. NX si môžete vybrať s plne hybridným pohonom vo verzii NX 300h alebo ako auto s čisto benzínovým motorom NX300. Vďaka vyspelému systému odpruženia ponúka pohodlné cestovanie v mestskej premávke. Dlhé cesty vám spríjemní celý rad prvkov komfortnej výbavy, vrátane multimediálneho displeja s uhlopriečkou 10,3 palcov a navigáciou Lexus Premium Navigation.

Ešte väčší zážitok z dynamickej jazdy vám potom poskytne model NX F SPORT, vybavený čiernou mriežkou chladiča so štruktúrou písmena F, citlivejším odpružením, interiérom v štýle F SPORT a osobitnými kolesami z ľahkej zliatiny. V anatomických sedadlách vodič aj spolucestujúci objavia výsledky remeselnej zručnosti, ako je nevšedné hliníkové ozdobné obloženie.

Akonáhle sa k autu priblížite, uvíta vás osvetlením kľučiek dverí a priestoru pod dverami, aby sa vám nastupovalo ľahko a bez rizika, že napríklad v noci šliapnete do kaluže. Vo vnútri nájdete aj kozmetické zrkadlo alebo novátorský držiak nápojov, ktorý vám umožní sňať uzáver z fľaše s vodou len jednou rukou. V priestore pre vodiča vás obklopia optimálne usporiadané ovládacie prvky a pokročilá výbava.

Za jazdy bude bezpečnostný systém Lexus Safety System+ podporovať vaše vodičské umenie a bude vám pomáhať držať sa vo svojom jazdnom pruhu. V hustej prevádzke bude tiež dávať pozor na riskantné situácie spôsobované inými účastníkmi cestnej premávky, a keby to bolo potrebné, sám zakročí. Volič jazdných režimov vám umožní meniť jazdné charakteristiky vozidla podľa toho, akým práve chcete dať prednosť.

Prevádzka hybridného vozidla

Pri rozjazde model NX 300h poháňa predný a zadný elektromotor napájaný hybridným akumulátorom až do rýchlosti 65 km/h. V tomto režime ide vozidlo takmer nehlučne, nespotrebováva žiadny benzín a nevypúšťa žiadne emisie.

Pri rýchlostiach nad 65 km/h sa takmer nebadane pripojí vyspelý zážihový motor s Atkinsonovým cyklom, ktorý v prípade potreby stále podporujú elektromotory. S využívaním oboch zdrojov hnacej sily poskytuje NX 300h výnimočný jazdný komfort spoločne s nízkymi emisiami a minimálnou spotrebou paliva.

V okamihu, ako potrebujete maximálnu akceleráciu 2,5 litrový zážihový motor podporia elektromotory, ktorých mohutná vlna krútiaceho momentu zaistí lineárnu akceleráciu presne v okamihu, kedy ju
budete najviac potrebovať.

Pri spomaľovaní alebo zastavení sa zážihový motor vypne a emisie klesnú na nulu. Pokiaľ brzdíte alebo uvoľníte pedál plynu, využíva rekuperačný systém kinetickú energiu, ktorá vo vozidlách bez hybridného systému len zohrieva okolie. Kinetická energia sa tu premieňa na elektrickú energiu, ktorá sa ukladá do akumulátora hybridného systému. Plne hybridné vozidlo Lexus preto nevyžaduje dobitie akumulátora z vonkajších zdrojov. Nabíja sa vtedy keď brzdíte a túto energiu neskôr použije pri rozjazde.

Moderné technológie v Lexus NX 300h

Pohon všetkých štyroch kolies E-FOUR

Tí, ktorí radi vyhľadávajú dobrodružstvá za hranicami mesta, si môžu vybrať model NX 300h s pohonom všetkých kolies. Inovatívny systém pohonu E-FOUR ponúka plynulú výkonnosť a výbornú trakciu i v ťažšom teréne a v prípade potreby poskytuje okamžitú hnaciu silu.

Režim EV (Electric Vehicle)

Pri jazde v preplnenej mestskej premávke či na uzatvorených parkoviskách si môžete zvoliť čisto elektrický režim EV: vozidlo je v tomto režime takmer nehlučné, má nulové emisie a nulovú spotrebu paliva. Režim EV vám umožní prekonávať kratšie vzdialenosti nižšími rýchlosťami s výhradne elektrickým pohonom.

Volič jazdných režimov

Volič jazdných režimov vám podľa vašich preferencií umožňuje prepínať medzi jazdnými režimami. Je len na vás, či si v danom okamihu zvolíte hospodárnu, dynamickú alebo kultivovanú jazdu.

Panoramatické zobrazovanie okolia vozidla

Štyri kamery snímajú obraz celého okolia vozidla a uľahčujú tak jazdu v stiesnených priestoroch. Panoramatické zobrazovanie okolia vozidla ponúka virtuálne 3D zobrazenie auta  a pomocné asistenčné línie na ľahšie manévrovanie v úzkych miestach.

Systém sledovania slepého uhla a systém sledovania prevádzky v priečnom smere za vozidlom

Výrobca tu použil techniku radarových senzorov. Ak zapnete napríklad pri jazde na diaľnici ukazovatele smeru na znamenie, že chcete prejsť do susedného jazdného pruhu, a do oblasti slepého
uhla vojde vozidlo, systém sledovania slepého uhla vás okamžite upozorní výstražným signálom. Alebo keď vychádzate z parkovacieho miesta a zozadu sa v priečnom smere blíži vozidlo, dostanete tiež varovanie a to môže zabrániť škodám.

Už žiadny stres v preplnených mestách

Model NX je navrhnutý tak, aby boli vodiči i spolucestujúci uvoľnení, mali z jazdy pôžitok, mohli si užívať každú minútu. Do cieľa došli svieži a oddýchnutí. Začína to pohodlným sedením, pričom sedadlá sú vyššie ako vo väčšine vozidiel. To je základom dobrého výhľadu z vozidla.  Vďaka navigácii Lexus Premium Navigation sa v uliciach mesta ľahko orientujete. Zásluhou trojrozmernej grafiky a množstva možností zobrazenia je displej s uhlopriečkou 10,3-palca ľahko čitateľný. Ovláda sa buď dotykovým Touch Padom, alebo hlasom.

Systém vie dokonca vytvárať QR kód pre váš smartfón, a pomôže vám nájsť cieľové miesto pešo. Batériu v telefóne pritom ľahko dobijete v bezdrôtovej nabíjačke umiestnenej v stredovej konzole. Výborný je
reprodukovaný zvuk. Sústava štrnástich reproduktorov prémiového audiosystému Mark Levinson Premium Surround s technológiou GreenEdge je ušitá na mieru akustickým vlastnostiam modelu NX. Budete si môcť vychutnávať strhujúci zvuk porovnateľný s najlepším domácim digitálnym kinom.

Dvojzónová klimatizačná sústava s nezávislou reguláciou teploty pre vodiča a spolujazdca vpredu je zameraná na komfort a pohodu všetkých cestujúcich. Má schopnosť odstraňovať čiastočky peľu, potláčať zápach zatuchnutého vzduchu a udržiavať jeho sviežosť, aj keď je vozidlo zaparkované. Klimatizácia je veľmi úsporná, pretože reguluje teplotu vzduchu len na obsadených sedadlách.

Lexus NX 300h

Model NX 300h poháňaný plne hybridným systémom Lexus Hybrid Drive optimálne kombinuje výkon zážihového motora s objemom valcov 2,5 litra a elektromotorov. Výkon benzínového motora je 155 koní. Vyznačuje sa tichou prevádzkou a mimoriadne nízkou spotrebou, ktorá je prekvapivá pre crossover tejto veľkosti. Hybridný akumulátor je uložený pod zadnými sedadlami tak, aby nezasahoval do veľkého batožinového priestoru modelu NX 300h a poskytuje v pomere k svojej hmotnosti vysoký výkon. Akumulátor sa dobíja elektrickou energiou vznikajúcou počas jazdy a brzdenia, takže nikdy nevyžaduje dobíjanie z vonkajšieho zdroja.

Vybrať si môžete z týchto modelov:

ELEGANCE – 17″ kolesá z ľahkej zliatiny, dvojzónová elektronicky riadená klimatizácia, volič jazdných režimov ECO / NORMAL / SPORT, audiosystém Pioneer s 8 reproduktormi, 8″ Lexus Media Display, ovládanie Remote Touch

COMFORT – 18″ kolesá z ľahkej zliatiny, zadná parkovacia kamera, predné LED hmlové svetlá, vyhrievanie predných sedadiel, sSystém bezkľúčového nastupovania a štartovania Smart Entry, kožou obšitý volant, riadiace pádla pod volantom

PRESTIEGE – 18″ kolesá z ľahkej zliatiny, navigačný systém Lexus Premium Navigation, kožené čalúnenie, predné sedadlá elektricky nastaviteľné v 8 smeroch

F SPORT – 18″ kolesá z ľahkej zliatiny, dizajn F SPORT, predný a zadný nárazník F SPORT, vretenovitá maska chladiča s čiernou mriežkou, karbónové obloženie interiéru, Lexus Safety System+, predné sedadlá F SPORT, kožené čalúnenie F SPORT, vŕtané športové pedále, volant a páka voliča prevodovky F SPORT, akustický systém Active Sound Control, predné a zadné športové tlmiče

Lexus F SPORT a LEXURY

LUXURY – 18″ kolesá z ľahkej zliatiny, Lexus Safety System+, drevené ozdobné obloženie Shimamoku alebo bambus, kožené čalúnenie, audiosystém Pioneer so 14 reproduktormi, inteligentné parkovacie senzory

Lexus Safety System + je štandardne dodávaný pre všetky modely NX a zahŕňa prednárazový bezpečnostný systém PCS s ochranou chodcov, asistent na udržanie jazdy v jazdnom pruhu LKA, automatické ovládanie diaľkových svetiel AHB pre lepšiu viditeľnosť v noci a adaptívny tempomat ACC, ktorý upravuje rýchlosť vášho vozidla podľa rýchlosti vpredu idúceho vozidla.

Tento Lexus sme mali aj na test. Nami testovaný model Lexus NX 300h  vo výbave F SPORT TOP stálo 65 tisíc eur. Cena Lexus NX 300h však začína už na sume 39 400 € v závislosti od výbavy. Viac sa dozviete v našom videu:

Business ponuka pre NX 300h 4×4

Od 10. augusta je v platnosti business ponuka pre vozidlo NX 300h 4×4. Napriek tomu, že to znie, ako keby bola určená len pre podnikateľov, nie je tomu tak. Je totiž určená pre všetkých záujemcov o tento model. V rámci tejto akciovej ponuky dostanete vozidlo s hybridným pohonom výkonom 197 koní (145 kW). Je tu 2,5 litrový benzínový motor a dva elektromotory (predný a zadný). Batéria je nikel-metal hydridová a zrýchlenie je z 0 na 100 km/h za 9,3 sekundy. Maximálka je 180 km/h, spotreba do 5,9 litra/100 km. Štandardne stojí tento model 47 110 eur, v akciovej cene je za 41 457 eur. Znamená to, že ušetríte okolo 5000 eur. Kúpiť si Lexus NX 300h 4×4 môžete aj na splátky, mesačne budete pritom platiť 389 eur.

V tomto prípade dostávate z hľadiska bezpečnosti a ochrany 8 airbagov, riadenie stability vozidla (VSC), asistenta rozjazdu do kopca (HAC), alarm a zadná parkovacia kamera. Z hľadiska exteriéru sú tu LED svetlomety s funkciou svietenia do zákrut, automatické nastavovanie výšky svetlometov, LED hmlové svetlá, vysokotlakové ostrekovače svetlometov, sekvenčné LED diódy smerových ukazovateľov, dažďový senzor, elektrochromatické vonkajšie spätné zrkadlá a 18-palcové kolesá z ľahkej zliatiny, pneumatiky 225/60 R18. Z hľadiska interiéru je tu textilné čalúnenie sedadiel, sedadlo vodiča a spolujazdca a dá manuálne nastaviť, k dispozícii je vyhrievanie predných sedadiel., Vychutnať si môžete kožou obšitý volant a zadné sedadlá delené a sklopné v pomere 60:40. V lete príde vhod dvojzónová automatická klimatizácia, po celá rok systém bezkľúčového nastupovania a štartovania Smart Entry a ti jazdné režimy (ECO / NORMAL / SPORT). Samozrejmosťou je adaptívny tempomat. Z hľadiska audia a komunikácie je k dispozícii multimediálny systém MM19,  8″ centrálny dotykový displej Lexus Media Display s ovládačom Remote Touch Interface, Audiosystém s 8 reproduktormi, CD prehrávač a Bluetooth.

Viac o Lexus NX 300h

Kompaktný crossover Lexus NX300h – luxus pre ľudí, čo si to vedia spočítať (video)

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.