Ako ďalšie vozidlo so značkou Lexus sme testovali kompaktný crossover NX 300h. Voči už testovanému športiaku LC 500h či limuzíne LS 500h je toto auto o tom, že sa dá dobre využiť na každodenné a praktické používanie.

Dizajnovo to zvonka vyzerá na malé auto, s ktorým sa dobre parkuje aj v meste, ale vo vnútri je priestoru na rozdávanie. Samozrejmosťou je obrovská predná maska, veď bez toho by to asi Lexus ani nemohol byť. Pod kapotou je vpredu 3-litrový benzínový motor doplnený štvoricou elektromotorov. Elektromotory pre zadnú nápravu sú výkonov slabšie ako tie vpredu. Je to teda vozidlo 4 × 4, ale ak sa chcete dostať z náročného terénu, musíte mať všetky štyri kolesá na zemi.

Vo vnútri nájdete mimoriadne pohodlné kožené sedadlá, rovnaká kvalita je pre predné ako aj zadné sedenie. Operadlá zadných sedadiel je možné sklopiť a vytvoriť súvislú rovnú plochu. Vďaka veľkorysým rozmerom zadného veka nebude problém ani s veľkými batožinami. Operadlá sedadiel je možné sklopiť len páčkami umiestnenými pri nich. V batožinovom priestore nájdete ešte dojazdové koleso. Dvere sú vybavené ozdobnými lištami. Obrovským prekvapením je malé zrkadielko umiestnené v paneli medzi sedadlami. Toto riešenie je celkom ojedinelé. Cestujúci vzadu majú k dispozícii ohrievanie sedadiel a tiež nabíjanie mobilných zariadení. A v strede je opierka na lakte a držiak pre nápoje. Vpredu je možné ešte použiť aj odvetrávanie sedačiek.

Ovládanie zariadení v aute je možné realizovať pomocou viacerých tlačidiel alebo cez (pre Lexus) tradičný dotykový panel so spätnou väzbou. Na paneli aj veľkom displeji vidíte distribúciu energie medzi spaľovacím a elektrickým motorom ako aj batériou. Tá je umiestnená v zadnej časti vozidla. K dispozícii je aj 360° pohľad na vozidlo zobrazený na veľkom farebnom displeji. Prevodovka je automatická, na spôsob radenia smeru vpred a vzad si však treba zvyknúť.

Cena testovaného automobilu bola 62 100 eur.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.