Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V ankete prestížneho britského časopisu What Car? čitatelia vyberajú najlepšie elektrické a hybridné autá v 15 kategóriách. Lexus NX 450h+ zvíťazil medzi veľkými hybridnými SUV.

„Zriedka sa stáva, aby spoločnosť pri predstavení nového produktu okamžite stanovila štandardy vo svojej triede. A to sa stalo s modelom Lexus NX 450h+. Ide o prvý plug-in hybrid značky, no pri jazde budete mať dojem, že takéto autá vyrábajú už roky,“ hodnotí What Car?.

 Lexus NX 450h+ je pre značku prelomovým modelom a vôbec prvým plug-in hybridom. Auto má 2,5-litrový spaľovací motor spojený s batériou s kapacitou 18,1 kWh. Plug-in hybridný pohon generuje celkovo 309 k/227 kW a umožňuje vozidlu zrýchliť z nuly na stovku za 6,3 sekundy. Priemerné emisie CO₂ 20–26 g/km a spotreba paliva podľa WLTP 0,9–1,1 l/100 km sú najlepšie vo svojej triede. Vďaka výkonnej lítium-iónovej batérii a vysokému výkonu systému má NX 450h+ úžasný dojazd v elektrickom režime – od 70 do 74 km podľa WLTP, a ak sa pohybuje v mestskom režime, vzdialenosť v elektrickom režime sa zvýši na 89-97 km.

„Auto dokáže prejsť v elektrickom režime dlhšie vzdialenosti ako konkurenčné vozidlá, preto sú jeho náklady na údržbu nižšie. Úplné nabitie batérie trvá 2 hodiny a 45 minút, čo je tiež lepšie ako u konkurentov v segmente,“ dodáva What Car?. Magazín auto chváli aj za pohodlnú jazdu, nový multimediálny systém, veľký priestor na zadnom sedadle a odkladaciu priehradku pod podlahou kufra, kam schováte nabíjacie káble auta.

Vyhráva súťaže a ankety

Lexus NX zbiera ocenenia od začiatku roka 2022. Časopis What Car? mu udelil v januári titul Plug-In hybrid roka, v júli bol automobil zvolený za najlepšie SUV strednej triedy v ankete britským motoristickým magazínom Auto Express, francúzsky Kilomètres Entreprise zasa označil NX za najlepšie SUV pre biznis a v Maďarsku v súťaži Auto roka zvíťazil model v kategórii veľkých SUV. Ceny získali aj iné modely značky –  Lexus LC Cabrio sa stal najlepším kabrioletom v súťaži World Car of the Year a Brit Car of the Year Awards aj podľa What Car? a Carwow.

Lexus je oceňovaný aj pre vysokú kvalitu automobilov, spoľahlivosť a najvyššie štandardy služieb. Auto Trader označil Lexus za najspoľahlivejšiu značku roka na základe takmer 160 000 hlasov majiteľov áut. Jeho spoľahlivosť už tretíkrát za sebou ocenilo aj What Car? Japonský výrobca získal výsledok 98,7 % a ankety sa zúčastnilo 16-tisíc ľudí. ľudí. V nórskom prieskume spokojnosti zákazníkov AutoIndex zase Lexus triumfoval 11. raz v rade, keď zvíťazil vo všetkých kategóriách. Značka získala 935 bodov z 1000 možných, čo je nový rekord prieskumu.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.