Pokračovateľ prvej verzie zahnutého telefónu LG Flex je na svete. Je to vlajková loď výrobcu, no telefón sa vydáva iným smerom. Model G Flex2 je zariadenie určené pre používateľov kladúcich dôraz na kvalitu obrazu a spracovanie smartfónu. Je rozmernejší a tak napríklad k vlajkovej lodi LG G3 tvorí paralelu vo svojej flotile prémiových telefónov.

Super odolná zadná strana s automatickou regeneráciou

Super odolná zadná strana s automatickou regeneráciou

 

Dizajn a vyhotovenie

super smartfón, technológie budúcnosti

super smartfón, technológie budúcnosti

Model vychádza z osvedčených prvkov značky. Preto ovládacie tlačidlá nájdete na zadnej strane. Sú tu tlačidlá na ovládanie hlasitosti a zapnutie displeja. Vo väčšej ale aj menšej ruke padnú presne na ukazovák. Je to veľmi príjemná, hoci možno pre niektorých používateľov zatiaľ netradičná vlastnosť. Podobný koncept však nájdete aj u lacnejších telefónov LG. Z vlastnej praxe tvrdíme, že nepotrebujete hodiny ani dni na to, aby ste si na tento spôsob ovládania zvykli. Od prvej chvíle vám bude prirodzený. Výrobca zapracoval aj na technológii obnovenia po škrabancoch na zadnom kryte. Na rozdiel od prvej verzie nepotrebujete desiatky minút, ani ho špeciálne zahrievať handričkou. Menšie škrabance sa na jemne zmäkčenom zadnom kryte prakticky ani nevytvorili, silnejšie škrabance kľúčom vyžadovali približne jednu minútu na regeneráciu. Skúšali sme dokonca aj komplikované škrabance, ktoré sú akoby „rozmazané“ a vznikajú trením o väčšiu plochu. Aj tieto zmizli. Funguje to vynikajúco, máme to vyskúšané.

Na zadnej strane je aj 13 MPix fotoaparát s laserovým zaostrovaním a v spodnej časti reproduktor. Horná hrana má infračervený snímač, aj vďaka tomu môžete použiť telefón ako diaľkové ovládanie. Aplikácia je súčasťou výbavy, stačí zvoliť typ zariadenia alebo ju naučiť používať povely z doterajšieho ovládača. Spodná hrana má microUSB konektor a vedľa je aj audio konektor. Kto počúva hudbu v mobile, vie, že toto je praktickejšie. Jeho umiestnenie hore naráža na problém najmä počas nosenia vo vreckách nohavíc a tí, ktorí majú kratší kábel na slúchadlách museli mať telefón v ruke alebo vyššie vo vreckách vetrovky. Aj v tomto prípade pomyselný palec hore.

Technológie a používanie

Vyhotovenie zadného krytu, ktorý je zahnutý spolu s displejom je doplnené o zahnutý akumulátor. Až tak ďaleko zašiel výrobca pri kompletnom návrhu telefónu. Konštrukcia je pružná, no podstatne menej ako pri prvej verzii. Micro SIM aj pamäťová karta sa vkladajú zboku odňatím zadného krytu. Telefón sa dobre drží v ruke, je však robustný. Určite nebude kandidovať na najtenší telefón. Minimálne nie pre svoj rádius a výslednú pocitovú hrúbku tesne pod 10 mm. Aj vďaka použitiu virtuálnych tlačidiel nemá displej v hornej a spodnej časti veľký priestor rámu. Na 5,5-palcový Full HD displej tak rozmer nie je kritický. Zo strany výrobcu je tu síce argument, že lepšie dočiahnete na hornú časť. To si však nemyslíme, pre malé ruky bude telefón jednoducho veľký. Zakrivenie je však vhodné na príjemnejšie čítanie a pri telefonovaní viac kopíruje kontúry hlavy. Na druhú stranu, kým plochý telefón natočením umožní vyhnúť sa odleskom slnka, tu nemáte veľa možností. Buď sa bude svetlo odrážať od hornej alebo spodnej zakrivenej časti.

 

Hlavnou silou je procesor Snapdragon 810 s grafickým čipom Adreno 430. Na našich benchmarkoch, ale aj reálnych hrách je to cítiť. Toto je telefón aj na hranie. Svoj výkon však prepožičiava aj fotoaparátu. Kapacita RAM je 2 GB, úložný priestor je 16 GB a výrobca predpokladá, že do takéhoto multimediálneho smartfónu si každý vloží pamäťovú kartu. Špecialitou je displej P-OLED – veľmi pekný a má žiarivé farby. Ak ste doteraz používali low-end telefón, budete z tohto displeja nadšení. V praxi sme ocenili aj 3000 mAh akumulátor. Vďaka nemu sme mohli celý deň využívať telefón bez obmedzení. Doba výdrže sa dá predĺžiť úsporným režimom, ktorý obmedzí niektoré funkcie.

Telefón aj cez svoj papierový výkon občas narážal na horšiu optimalizáciu rozhrania LG UI 4.1 pre použitie Android 5. Počas testovania sa nám občas spomalilo spúšťanie aplikácií a vzhľadom na RAM sme boli prekvapení aj častejším nežiadúcim znovuvykreslením hlavnej obrazovky. Toto trvalo pár sekúnd, vo výsledku žiadny problém.

Voliteľné príslušenstvo zahŕňa aj špeciálny kryt Quick Circle

Voliteľné príslušenstvo zahŕňa aj špeciálny kryt Quick Circle

Silnou stránkou je bezpečnostná nadstavba Knock Code. Kdekoľvek na displeji zadáte svoj vzor v podobe počtu a polohy ťuknutí v nastavených polohách a telefón odomknete. Aj tu funguje Glance View, teda rýchly náhľad na zmeškané udalosti potiahnutím prsta z hornej časti displeja v jeho uzamknutom stave.

Fotoaparát

Veľmi sme ocenili kvalitu fotografií. Toto je teda ďalší model typu „nechajte svoj kompakt doma“. Fotí veľmi dobre aj pri umelom osvetlení, čo využijete nielen v kaviarňach a podobných podnikoch ale aj v kancelárii. Inštalácia aplikácií na premenu telefónu do mobilného skenera tu dáva ešte väčší význam. Laserové zaostrovanie je dostatočne rýchle a presné. Navyše môžete fotiť ťuknutím prsta kdekoľvek na displej. Selfie sa dá vyhotoviť gestom zatnutím päste alebo napríklad vyslovením kľúčových slov, medzi klasickým „čííz“ aj „whisky“. Páčilo sa nám vytvorenie jednej selfie zo sekvenčného snímania a priznajme aj vylepšenie retušovaním J.

Hodnotenie
+ unikátna regeneračná schopnosť zadného krytu, kvalita displeja a jeho prínos v zahnutí, multimediálny telefón, nadštandardná ochrana Knock Code, výborný na fotografovanie, herný výkon
– je rozmernejší, rozhranie LG UI 4.1 vyžaduje ešte optimalizáciu

Cena: 639 EUR
Zapožičal: LG Electronics

Verdikt touchIT

Cena LG G Flex2 nie je nízka. Fanúšikov si však G Flex 2 nájde pre jeho odlišnosť a inovatívnosť. Okrem zmysluplného zakrivenia ťaží aj z kvalitného displeja a celkového vyhotovenia. Výhradu máme len k občasnému spomaleniu systému na pár sekúnd. Telefón podporuje aj kryt Quick Circle a zobrazovanie udalostí v jeho kruhovom výreze. Nezabudnime ani na funkciu rýchleho nabíjania. Len 40 minút postačí na nabitie na 50 % kapacity akumulátora.

Model telefónuLG G Flex2
Operačný systémAndroid 5.0.1
Formát SIM kartyMicro SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]2 000 / 16 000 / –
Procesor2 GHz + 1,5 GHz, 8-jadrový, 64-bit, Snapdragon 810, Adreno 430
Displej, počet fariebP-OLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, BGNac, áno, áno, áno
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video13 Mpix, autofocus / 4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostiáno, 3000 mAh, Li-Ion
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]14 / 230
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]149,1 × 75,3 × 9,4 / 152
Cena [EUR s DPH]639
Benchmarky Výsledky
Smartbench 2012 – Productivity / Gaming index6075 / 4315
Quadrant Standard – Total score18503
AnTuTu Benchmark – Total score46935
A2 Benchmark HQ test – Total scoreN/A
PCMark for Android – Work performance3561
3DMark Extreme – Total score23254
Graphic33638
Physics11177

9.0 Technológie budúcnosti

Cena LG G Flex2 nie je nízka. Fanúšikov si však G Flex 2 nájde pre jeho odlišnosť a inovatívnosť.

  • Dizajn a konštrukcia 10
  • Výbava/cena 8
  • Dodatočné funkcie 10
  • Výdrž 8
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.