Spoločnosť LG Display vylepšila IPS panel. Nová technológia sľubuje úsporu energie.

Na trhu sú tri hlavné technológie panelov, s ktorými sa môžete stretnúť v monitoroch, televízoroch a na displejoch mobilných zariadení. Ak berieme do úvahy všetky obrazovky, ktoré dennodenne používate, pravdepodobne najčastejšie používate IPS panely. Tie majú výborné pozorovacie uhly a živé, jasné farby.

S TN panelmi sa stretnete najmä v segmente monitorov. Táto technológia je preferovaná hlavne profesionálmi hráčmi počítačových hier, pretože ponúka najrýchlejšiu odozvu monitora. Farby však nevyzerajú tak jasne a žiarivo a v porovnaní s IPS panelmi sú horšie aj pozorovacie uhly. Výhodou tejto technológie v minulosti boli aj nižšie výrobné náklady, čo bol dôvod, prečo lacné telefóny obsahovali pred pár rokmi TN panely a nie IPS.

Porovnanie pozorovacích uhlov IPS a VA panelov. V tomto prípade M+ IPS neprináša nič nové

Porovnanie pozorovacích uhlov IPS a VA panelov. V tomto prípade M+ IPS neprináša nič nové

Niekde v strede medzi spomenutými panelmi je technológia VA. V tomto prípade je odozva obrazovky o niečo pomalšia ako TN, ale stále rýchlejšia ako IPS. To isté sa dá povedať o pozorovacích uhloch a celkovo vykreslení farieb – pozorovacie uhly sú o niečo lepšie v porovnaní s TN displejmi, ale nedosahujú kvalitu IPS displejov.

Toľko základné rozdelenie technológií, s ktorými sa dnes stretávame najčastejšie pri testovaní monitorov. V prípade smartfónov a televízorov jasne dominujú IPS displeje, na trhu však môžete nájsť televízory aj s VA panelmi.

LG dokáže v prípade novej technológie vylepšiť aj ostrosť obrazu

LG dokáže v prípade novej technológie vylepšiť aj ostrosť obrazu

M+ IPS je vylepšením IPS technológie

Ako napovedá názov, M+ IPS je vylepšením existujúcej IPS technológie. Nemá zmysel M+ IPS porovnávať s ostatnými panelmi, pretože hlavné vlastnosti, ktoré sme spomenuli vyššie, platia aj pre túto novú technológiu – výborné pozorovacie uhly a živé zobrazenie farieb.

Princíp M+ IPS technológie je najlepšie možné prezentovať priamo v porovnaní s klasickými IPS panelmi. Pixel v prípade IPS displejov pozostáva z 3 zložiek – červenej, zelenej a modrej (RGB), ktoré vykresľujú výslednú farbu pre každý pixel. M+ IPS panel má tieto subpixely, resp. zložky, celkovo 4. K spomenutej trojici sa pridala biela farba (RGBW) a výsledkom je lepší maximálny jas alebo nižšia spotreba energie.

Záleží od konkrétnej situácie. M+ IPS panel môžeme s IPS panelmi porovnávať v dvoch základných situáciách. Novinka vygeneruje pri rovnakej spotrebe jasnejší obraz a pri nastavení rovnakého jasu má nižšiu spotrebu.

M+ IPS panel má lepšiu priepustnosť svetla. Vďaka štvrtému subpixelu bielej farby

M+ IPS panel má lepšiu priepustnosť svetla. Vďaka štvrtému subpixelu bielej farby

Ako je to možné a prečo na tom záleží?

Matematika je v tomto prípade jednoduchá. Ak chcete vytvoriť biely pixel na IPS displeji s troma zložkami RGB, všetky subpixely musia byť aktívne. V prípade M+ IPS displeja však stačí, ak svieti iba biela zložka.

Ak berieme do úvahy obraz ako celok, LG tvrdí, že IPS displeje majú priepustnosť svetla na úrovni 5% a v prípade M+ IPS panelov je to 8%. Práve vďaka bielemu subpixelu. V praxi to znamená, že M+ IPS displej ponúka až o 50% jasnejší obraz a o 35% nižšiu spotrebu energie v prípade rovnakého jasu. Faktom je, že práve spotreba energie domácich spotrebičov je vlastnosť, ktorú Európska komisia sleduje a snaží sa regulovať. Znižovaniu spotreby energie sa nevyhnú ani televízory.

Prínos M+ IPS technológie spočíva v tom, že pri rovnakej spotrebe vygeneruje vyšší jas a pri rovnakom jase má nižšiu spotrebu

Prínos M+ IPS technológie spočíva v tom, že pri rovnakej spotrebe vygeneruje vyšší jas a pri rovnakom jase má nižšiu spotrebu

Vlastnosti technológie sú atraktívnejšie s prihliadnutím na čoraz väčšiu penetráciu 4K displejov a prípadný nástup 8K displejov. V tomto prípade je počet pixelov na displeji oveľa väčší a v prípade 8K displejov môže byť zníženie spotreby ešte výraznejšie. Spomenutá priepustnosť svetla a 35% ušetrenie energie platí pre 55UHD televízor.

Spoločnosť LG Display takisto tvrdí, že M+ IPS obrazovky sú optimálne aj pre zobrazovanie HDR obsahu, nakoľko achromatický jas je až 1,5-krát väčší v porovnaní s klasickými IPS displejmi.

Zníženie spotreby môže byť v prípade 8K displejov ešte výraznejšie

Zníženie spotreby môže byť v prípade 8K displejov ešte výraznejšie

Kedy sa technológia dostane na trh?

Podľa portálu flatpanelshd.com sú M+ IPS panely použité už v prípade niektorých tohtoročných modelov od LG (LG UH75, UH66, UH65, UH62, UH61, UH60). Zástupcovia spoločnosti LG Display nám povedali, že technológia je pripravená na nasadenie do komerčnej výroby aj v prípade ostatných výrobcov, ktorí o ňu prejavia záujem.

lg_m_ips_nowat

LG UH75 je jeden z prvých televízorov s M+ IPS panelom

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT: LG predstavilo chladničku s operačným systémom Windows. Ako sa vlastne ovláda?

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit