Nová konkurencia pre Android TV?

LG oznámilo, že sprístupní svoj operačný systém webOS aj pre ďalších výrobcov inteligentných televízorov. V praxi to znamená, že platforma webOS už nebude exkluzívna iba pre LG televízory a môže tak naplno konkurovať systému Android TV, ktorý do svojich televízorov zabudovalo viacero svetových výrobcov – spomeňme Sony, Philips či TCL.

LG tvrdí, že licenciu na jeho operačný systém si zakúpilo už viac ako 20 výrobcov z celého sveta. Konkrétne uvádza značky ako RCA, Ayonz či Konka. Tí dostanú webOS s rozhraním na úrovni verzie 5.0. Najnovšiu, šiestu verziu, ktorá bola predstavená v januári na výstave CES, si zatiaľ LG nechá pre vlastné účely.

Výrobcovia tretích strán budú môcť využívať kľúčové funkcie a vlastnosti systému webOS, ako je hlasové ovládanie, diaľkový ovládač Magic Remote či aplikácie z aplikačného obchodu – svoje aplikácie pre webOS majú prakticky všetky obľúbené streamovacie služby.

Najobľúbenejším operačným systém pre televízory je momentálne Tizen od Samsungu. Ten podľa informácií analytickej firmy Strategy Analytics dosahuje 12,5 % podiel na trhu inteligentných televízorov. Uvidíme, nakoľko sa zlepší podiel systému webOS po jeho sprístupnení výrobcom tretích strán.

Zdroj: Business Standard, The Verge

Prečítajte si aj:

Aplikácie pre inteligentné televízory

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit