Technológiu Quantum dlho používala hlavne iná značka televízorov a LG bolo na strane „čistého“ OLED. Minimálne v prezentáciách a ukážkach toho najlepšieho, čo firma má. Teraz je tu televízor radu QNED a mali sme možnosť vyskúšať si jeho vlastnosti.

LG 55QNED81Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
LG 55QNED81 pri živom vysielaní

Testovali sme model 55QNED816QA od LG. Už dlhšie nebol u nás televízor s uhlopriečkou len 55 palcov, väčšinou máme na test ozruty nad 65 palcov. Rozmer 55 palcov ale stále patrí medzi najpredávanejšie, hlavne na Slovensku. Máme radosť, že sme testovali práve tento rozmer a tento model.

LG 55QNED81Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
LG 55QNED81 v spojení s Netflix

Technológia Quantum Dot je tu spojená s technológiou NanoCell, ktorý LG používa už viac ako dva roky. Od prvého zapojenia to bolo zrejmé – QNED prináša veľmi pestré farby, skutočne bohaté ale pritom nie premrštené. Ide o televízor s rozlíšením 4K, čo je dnes vlastne štandard. Televízor prepočítava obraz z nižšieho rozlíšenia na 4K a takto ho zobrazuje.

LG 55QNED81Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
LG 55QNED81 na stojane

Diazjn

Určite to nie je najtenší televízor na trhu a určite nemá najtenšie rámčeky na svete. O to tu ani nejde, jeho zameraním je kvalita obrazu za akceptovateľnú cenu. Dá sa umiestniť na stenu alebo postaviť na podstavec. V podstavci je aj priestor na schovanie prepojovacích káblov.

LG 55QNED81Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Stojan pre LG 55QNED81

Nastavovanie je najjednoduchšie pomocou mobilného telefónu, podpora je pre Android a iOS bez preferovania značky. Stačí na to aplikácia ThinQ, konto nastavené v telefóne a nastavujete všetko veľmi jednoducho a to aj v slovenčine.

Operačným systémom je tu webOS, aplikácie máte pre všetko, čo budete potrebovať. My sme si nainštalovali Skylink TV, HBO Max, Disney+, Netflix, je tu aj pár spravodajských aplikácií zo Slovenska.

LG 55QNED81Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
LG 55QNED81 s obsahom špeciálne pre futbalových nadšencov

Z portov sú tu 4 × HDMI, 2 × USB, CI slot pre dokódovaciu kartu, tuner je pre terestriálne, káblové a satelitné vysielanie. Podpora je pre Ethernet, Wi-Fi a Bluetooth pripojenie.

LG 55QNED81Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Prepojovacie porty na LG 55QNED81

Výborné je diaľkové Magic ovládanie, ktoré umožňuje ovládať televízor podobne ako to robíte pri ovládaní počítača myšou. Dobre sa pritom drží v ruke a tlačidlá sú dobre rozlíšené.

LG 55QNED81Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Diaľkové ovládanie pre LG 55QNED81

Obraz

Špeciálne sme sa zamerali na obrazy, pri ktorých by mohlo mať spojenie týchto technológií na LCD/IPS displeji voči OLED problém. Nastavili sme si tak množstvo záberov na nočný ohňostroj, ohňovú show a prskavky v noci a konštatujeme, že obraz je vykreslený správne, bez šedej farby na okrajoch a s vysokým kontrastom.

LG 55QNED81Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
LG 55QNED81 pri našom teste

Vyskúšali sme si aj športové prenosy, LG má spoluprácu s futbalovými klubmi a pomocou aplikačnej výbavy sa dostanete aj k záznamom, ktoré sa nedajú získať až tak jednoducho. Hovoríme ale o európskom futbale. Televízor a jeho procesor α7 Gen. 5 zvládane spracovať a prepočítať tiet náročné zábery plynule a bez trhania a to vo veľmi dobrej kvalite.

LG 55QNED81Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
LG 55QNED81 pri testovaní

Herný zážitok oceníte s portami HDMI 2.1, technológiami HFR, VRR a optimalizátorom hier. Zabudovaná podpora pre herné platformy je v prípade LG konkrétne Google Stadia and GEFORCE Now. Pri modeloch s väčšou uhlopriečkou displeja je tu tiež podpora pre AMD FreeSync Premium.

Zvuk

Ten nás celkom sklamal, na skutočný zážitok treba dobrý soundbar. Presnejšie povedané, obraz vytvorí unikátny zážitok, ale zvuk je taký štandardný a týka s to hlavne basovej zložky. Sú tu dva reproduktory, každý s výkonom 10 W. Dá sa s tým žiť, ale osobne by som investoval do soundbaru a mal doma to najlepšie.

LG 55QNED81Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
LG 55QNED81 zo zadného pohľadu

Vyhodnotenie

Celkovo ide o veľmi dobrý televízor, ktorý sa uplatní pre človeka hľadajúceho kvalitu obrazu. Ľahko sa ovláda, integrácia s mobilom je priamočiara a dizajnovo nebude rušiť vyhotovenie modernej obývačky. Okrem 55 palcovej veľkosti dostupný aj model s 50-, 65-, 75- a 86-palcovým displejom.

LG 55QNED81Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Rámčeky na LG 55QNED81

Je tu ešte veľa ďalších možností ako je napr. prepojenie tohto televízora do siete ThinQ domácich spotrebičov a inteligentnej domácnosti, možnosti hlasového ovládania, prepojenie so službami Google a Apple a pod.

Cena: 1199 eur

Zapožičal: LG

Zdroje: vlastné, LG televízory

Prečítajte si tiež



Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.