Dve očakávané novinky sú tu. Multimediálne hranice sa práve posunuli o poriadny kus ďalej.

5G siete sú už v prevádzke, hoci ide o pilotné projekty. Vy sa knim zatiaľ pripojiť len tak nemôžete. Minimálne nemáte amerického operátora Sprint. Ten navyše 5G sieť spustí pre používateľov neskôr, ale hovorí o tomto roku.

LG ukazuje aj prieskumy, ktoré hovoria o neznalosti používateľov k téme 5G. Prirodzené. Apropo, kto by povedal, že keď sa chcete pripojiť k súčasnej 4G sieti, potrebujete telefón s podporou 4G ??? 🙂

Novinka prvá – LG V50 ThinQ

LG V50 ThinQ má „klasický“ výrez v displeji. Výrobca použil OLED displej s uhlopriečkou 6,4“. Je to predĺžený displej s pomerom strán 19,5:9 a rozlíšením QHD+. Tou skutočnou zaujímavosťou je ale Dual Screen v podobe obalu na telefón s doplnkovým displejom. Toto by mohla byť odpoveď na skladacie telefóny? Možno nateraz.

Nový Snapdragon 855 má štvrtú generáciu umelej inteligencie a zvládne 7 biliónov operácií za sekundu. Presne takýto procesor je použitý v tomto smartfóne. Je to zároveň CPU, ktorý podporuje budúce 5G siete.

Aj v tomto prípade je použitý stereo reproduktor. Je to niečo, čo LG zaviedlo v minulosti, teraz by tu mnohým mohol chýbať. V50 ThinQ podporuje zvukové technológie DTS:X a na spracovanie zvuku má QuadDAC zosilňovač s rozlišovacou schopnosťou 32 bitov.

Fotoaparát sa asi inšpiroval Nokiou a ich DualSight režimom. V tomto prípade budete môcť spraviť fotku typu Penta Shot – teda využiť všetkých 5 fotoaparátov. Teda tri zadné a dvojitú selfie kameru. Budete mať fotku zloženú z objektov pred a za telefónom.

Batéria s kapacitou 4000 mAh sa bude dať nabíjať aj bezdrôtovo. LG hovorí o tom, že zlepšil efektívnosť nabíjania o 20%.

Vlastnosť, ktorú pri takmer žiadnom smartfóne neuvidíte, je vojenská odolnosť. Telefón splnil 14 vojenských testov a získal tak certifikáciu MIL-STD 810G. My z minulosti vieme, že rozbiť tento telefón vám dá kus roboty. Ak teda máme na mysli simulovanie bežných náhod a nehôd.

Novinka má ochranu proti prehrievaniu a to v podobe trubíc Heat Pipe. Teraz sú o 270 % širšie ako v predchádzajúcej generácii. To je pri hrúbke telefón 8,3 mm potrebná vec. Najmä ak výkonný procesor so silným grafickým jadrom zaťažíte pri hrách ako Asphalt 9 alebo Fortnite.

Novinka druhá – LG G8 ThinQ

LG G8 ThinQ je rozhodne zaujímavým modelom. Zaujať chce okrem iného aj biometrickou špecialitou. Rozpoznávaním dlane. To síce nefunguje tak, ako na notebookoch Fujitsu ale je bezpečnejšie, ako ochrana odtlačkom prsta. Tu sa totiž nasníma dlaň s jej fyzickými parametrami. Na to slúži predná ToF kamera, ktorá je uspôsobená na meranie hĺbky scény a „videnie v 3D režime“.

Multimediálne ladený stroj pokračuje v reproduktoroch BoomBox, ktoré sú ale teraz integrované ako zvukový systém v displeji. LG túto technológiu nazýva Crystal Sound OLED.

Telefón má 6,1“ POLED QHD+ displej. Ten má rozlíšenie 3120 × 1440 pixelov. Predný fotoaparát typu Z Camera (ToF, AutoFocus) má rozlíšenie 8 Mpx. Trojica zadných fotoaparátov je zložená z 12 Mpx (svetelnosť až f/1.5), 16 Mpx širokouhlého a 12 Mpx  teleobjektívu.

Procesor je rovnaký ako u V50 ThinQ, až na to, že tu je „obyčajný“ Snapdragon. Prítomnosť modemu Snapdragon X50 mu chýba. Batéria s kapacitou 3500 mAh môže byť nabitá cez technológiu Quick Charge 3.0.

LG má v ponuke aj rozmerovo väčší smartfón so 6,2“ displejom, označený ako LG G8s ThinQ. Je tu slabší fotoaparát (13 + 12 + 12 Mpx). Kapacita RAM na úrovni 6 GB a 128 GB úložisko zostáva.

Prečítajte si aj:

Nokia 9 PureView s piatimi fotoaparátmi. Toto sú jej možnosti

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.