Lee Jae-yong je podpredseda spoločnosti Samsung a súčasný líder tejto celosvetovo obľúbenej firmy, ktorým sa stal po srdcovom infarkte svojho otca v roku 2014. Nedávno bol zatknutý na základe obvinenia z pokusu o podplatenie prezidenta Južnej Kórei.

Okresný súd v Soule vydal rozkaz na zatknutie Leeho po tom, čo dal úrad prokurátora povolenie na jeho vykonanie začiatkom tohto týždňa. Prokurátor tvrdí, že Lee poslal 43 miliárd wonov (36 miliónov dolárov) z niektorej z dcérskych spoločností Samsungu práve juhokórejskemu prezidentovi Park Huen-hyeovi. Žalobcovia tvrdia, že predmetné platby boli súčasťou plánu, ktorý mal umožniť zlúčenie dvoch holdingových spoločností Samsung group. Táto fúzia mala umožniť väčšiu kontrolu nad spoločnosťou Samsung Leeho rodine.

Obe strany už dávnejšie toto tvrdenie popreli a samotný prezident bol zbavený obvinení. V januári tohto roka sa už prokurátor pokúšal zatknúť Leeho, ale súd túto požiadavku zamietol pre nedostatok dôkazov. Dôkazy sa našli a tak sa podarilo zatykač vydať teraz.

Lee bol oficiálne obvinený zo sprenevery, korupcie, krivej prísahy, zatajenia príjmov trestnej činnosti a nedovoleného prevodu aktív v zahraničí. Avšak očakáva sa, že môže trvať až 18 mesiacov, kým sa proces začne a prebehnú všetky dokazovania. Uvidíme, ako táto kauza bude pokračovať a budeme vás informovať.

Zdroj: androidauthority.com

Značky: