Samsung robí lifestylové televízory a predáva ich aj na Slovensku. Samsung takto našiel dieru na trhu a už na výstave IFA 2022 sme si overili, že takéto typy televízorov začína predávať aj LG a TCL. Je zrejmé, že svojich zákazníkov takýto televízor našiel.

Čo je to lifestyle televízor?

Je to televízor, ktorý sa používa aj vtedy, keď zrovna nesledujete televíznu obrazovku. The Frame je zrovna televízor, ktorý pôsobí ako umelecký obraz. Môžete ho umiestniť na stenu, ale tiež existuje špeciálny podstavec, ktorý robí z televízora doslova umelecké plátno. Zrovna tento podstavec sme pri našom teste použili.

Samsung The Frame Zdroj: TOUCHIT.sk
Samsung The Frame pri zobrazovaní umeleckého diela a nasadených rámčekoch

Testovali sme 50-palcovú verziu tohto televízora (QE50LS03BA) a používali sme ho aj na bežné sledovanie relácií, ale aj v režime pri zobrazovaní obrazu.

Samsung The Frame Zdroj: TOUCHIT.sk
Externý Connect Box spojený so Samsung The Frame

Aby sa dali skryť všetky prepojovacie káble, používa tento televízor externý Connect Box. Ten je s televízorom prepojený pomocou tzv. neviditeľného káblu.

QLED technológia a viaceré podstavce

Tento televízor používa technológiu QLED a môžete si k nemu prikúpiť aj plastové rámčeky aby televízor naozaj pôsobil ako umelecký obraz. Obrazovka je antireflexná, pôsobí matným dojmom. Tento efekt je v modelovom roku 2022 viac posilnený v porovnaní s predchádzajúcimi modelmi.

Spracovanie obrazu je 14-bitové s adaptívnym riadením svetla so 100 % objemom farieb. Televízor má informáciu o tom, kedy vychádza a zapadá slnko a podľa toho aj upravuje jas. Chráni tak váš zrak. Televízor sa inštaluje najjednoduchšie pomocou prepojenia s mobilných telefónom a aplikáciou SmartThings. Pomocou je možné aj manuálne spustiť kalibráciu (základná a profesionálna). Ako snímací prvok sa pri kalibrácii využíva práve zadná kamera v smartfóne.

Samsung The Frame Zdroj: TOUCHIT.sk
Samsung The Frame a sledovanie filmov na Netflixe a zobrazenie čiernej

Televízor sa dá na stenu umiestniť tak, že úplne priľahne k múru. Medziročne tento televízor The Frame má hlavné vylepšenie v tom, že dojem matného efektu je viac rozpoznateľný.

Režim umenia

Dá sa nastaviť tak, aby televízor po vypnutí prejde do režimu umenia (ArtMode). Vznikne takto umelecké dielo, ktoré máte zavesené na stene. Televízor je pritom prepojený na svetové galérie a na televízore sa zobrazuje obsah z nich. Túto službu máte na jeden mesiac zadarmo, potom platíte zhruba 5 eur mesačne za možnosť výberu z umeleckých diel. Je tam asi 1600 umeleckých diel. Nemusíte to používať, v režime ArtMode môžete zobrazovať aj vaše fotografie a v tomto prípade je to samozrejme zadarmo. Elektrinu pritom nebudete nadarmo, The Frame má v sebe snímač prítomnosti osoby a umelecké dielo zobrazí vtedy, keď je niekto v miestnosti. Nový snímač osvetlenia pritom nastavuje jas displeja tak, aby obraz pôsobil prirodzene.

Samsung The Frame Zdroj: TOUCHIT.sk
Samsung The Frame v režime ProArt

Ak dáte televízor na podstavec, dá sa v istej miere pohybovať tak, aby ste ho mali vo výške očí. Ak je na stene, môžete ho umiestiť aj v podobe portrétu (na výšku). Dizajnový stojan, ktorý sme použili pri našom teste sa predáva osobitne a umožňuje televízor pohodlne premiestňovať v rámci celej izby. Aj s týmto podstavcom váži televízor okolo 19 kg.

Samsung The Frame Zdroj: TOUCHIT.sk
Výber filmov na Samsung The Frame

Poznatky z testovania

Z hľadiska sledovania relácii sa The Frame nelíši od iných televízorov s displejom QLED a spracovaní obrazu pomocou Quantum procesora. Jeho rozlíšenie je 4K, využiť môžete Samsung Hub na inštaláciu a používanie aplikácií ako aj ovládanie televízora. Mimochodom, SmartHub po novom podporuje aj NFT, teda televízor môžete použiť na prezeranie umeleckých diel, ku ktorým ste si zakúpili vzťah.

Samsung The Frame Zdroj: TOUCHIT.sk
Samsung The Frame a nasadzovanie rámčekov

Televízor The Frame podporuje štandard HDR10+, nie však Dolby Vision. Farby zachovávajú svoju vernosť zo širokého pozorovacieho uhla.

Samsung The Frame Zdroj: TOUCHIT.sk
Samsung The Frame a diaľkový ovládač spolu s hernou konzolou

Zvuk a soundbar

Zvuk spracováva Samsung tak, aby vytvorená zvuková scéna sledovala pohyb osoby a celkový dej na obrazovke. Ak pripojíte externý soundbar od firmy Samsung, využijete systém Q-Symphony. Vtedy sa využijú jednak reproduktory z soundbaru a jednak reproduktory zabudované v televízore. Najlepšie je to počuť pri klasickej orchestrálnej hudbe.

Samsung The Frame Zdroj: TOUCHIT.sk
Samsung The Frame sme testovali spolu s externým soundbarom HW-S61B

Zvukový systém priamo v televízore má výkon 40 W. Využiť môžete prenos obrazu zo smartfónu do televízora ale aj z televízora do smartfónu. Ak chcete, dá sa rozdeliť obrazovka na dva samostatné obrazy. tzv. MultiView (napr. živé vysielanie a k tomu prehliadač internetu).

Samsung The Frame Zdroj: TOUCHIT.sk
Hlavné menu televízora Samsung The Frame

Ďalšie využitie

Rovnako môžete využiť tento televízor na prácu sa spustiť si na ňom aplikácia z balíka Microsoft 365, či využiť ho ako bezdrôtovo pripojený monitor k smartfónu (Wireless DeX). Použiť sa dá aj pri hrách, podporuje FreeSync Premium Pro. Vy výbave je tuner pre terestriálne a satelitné vysielanie a to aj s dekódovaciu kartou. Pripojenie na internet je cez Ethernet alebo WiFi5 a využiť sa dá aj Bluetooth 5.2.

Samsung The Frame Zdroj: TOUCHIT.sk
Samsung The Frame na špeciálnom podstavci

Pri sledovaní klasických relácií sme namerali spotrebu 108 W, v režime ArtMode je to asi o 23 W menej (závisí od nastavenia).

Samsung The FrameZdroj: TOUCHIT.sk
Detail pripojenia špeciálneho podstavca vo forme maliarskeho plátna

V nasledovnom článku ešte popíšeme naše skúsenosti s pripojením hernej konzoly a aplikácie XBox v tomto televízore a spomenie aj bližšie soundbar HW-S61B, ktorý sme mali k tomu televízoru pripojený.

Cena: 1449 eur televízor, s bielym rámčekom 1528 eur

Zapožičal: Samsung

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.