LightCut je bezplatná aplikácia pre mobilné zariadenia na úpravu videa. Je určená predovšetkým pre používateľov zariadení od spoločnosti DJI ako sú akčné a vlogovacie kamery, drony a pod. Dá sa však použiť aj univerzálne so zábermi vytvorenými iným spôsobom.

Umelá inteligencia v reálnom využití

Jej výhodou je veľmi rýchla tvorba videa s využitím umelej inteligencie. Vo výbave tejto aplikácie nájdete viaceré funkcie aj na manuálnu úpravu videa a poskytuje funkcie, za ktoré by ste pri iných nástrojoch museli platiť. Ak sa naozaj ponáhľate pri tvorbe videa, ideálne je využiť šablóny videí, ktorých je naozaj dosť veľa.

Rýchle náhľady a šetrenie mesta na smartfóne

Po pripojení k zariadeniam od DJI podporuje LightCut náhľady záberov v reálnom čase a rýchle úpravy, a to aj bez toho, aby ste museli exportovať zábery zo zariadení DJI. S funkciou One-Tap Editing, teda úprava jedným ťuknutím, vám tento softvér rýchlo vytvorí videá aj v rozlíšení 4K, ktoré môžete ihneď zdieľať.

Základné rozhranie aplikácie LightCutZdroj: TOUCHIT.sk
Základné rozhranie aplikácie LightCut

Zábery teda nemusíte exportovať a takto ušetríte pamäťové miesto v smartfóne. Po výbere požadovaných záberov môžete jedným ťuknutím vytvoriť krátke videoklipy a ďalšiu činnosť zveriť automatike.

Výber toho najlepšieho

Zabudovaná umelá inteligencia totiž dokáže analyzovať vaše zábery, automaticky z nich vyberie tie najlepšie momenty a priradí ich k vhodným šablónam. LightCut pritom dokáže rozpoznať bežné scenáre napr. prelet dronom nad krajinou, pobyt v prírode, cyklistiku, potápanie, lyžovanie, cestovanie, párty, jedlo a pod. Najlepšie momenty si však môžete určiť aj sami, a to pomocou funkcie Best of.

Možnosti plne manuálnej tvorby videa

Samozrejme, s automatickou funkciou nemusíte byť spokojní. Vtedy k slovu pristupujú vlastné úpravy, ktoré umožňujú takmer voľnú tvorbu videa.

Voľná tvorba videa v editore
Voľná tvorba videa v editore

Môžete vytvoriť vlastný sled udalostí, klipy zostrihávať, dofarbovať, meniť rýchlosti prehrávania, pridať efekty, hudobný sprievod, nálepky a iné funkcie dnes také populárne na sociálnych sieťach.

Úprava rýchlosti prehrávania videa
Úprava rýchlosti prehrávania videa

Na profesionálne nasadenie to zatiaľ nie je

Pre skutočnú profi tvorbu videa tu ale chýbajú viaceré funkcie. Najviac nám chýba možnosť strihať video s využitím viacerých stôp. To by totiž umožňovalo napr. k vytváranému video blogu pridať aj dokrútky, teda vysvetľujúce zábery. Dá sa to síce vybaviť tým, že ako hudobný sprievod použijete extrahovaný zvuk z pôvodného vlogu, ale tento spôsob je pomerne málo flexibilný. Na druhej strane, medzi dostupnými efektmi nájdete podporu formátov videí natočených pomocou D-Log a HLG, čo je v oblasti editorov pre mobilné zariadenia úplná výnimka. Tu to má svoj význam, lebo DJI tieto formáty široko podporuje na predávaných zariadeniach a video natočené týmto spôsobom je po spracovaní oveľa lepšie ako pri točení bez nich. S platenou aplikáciou LumaFusion sa takto dá spracovať video jednoduchšie.

Podpora špecializovaných formátov videa
Podpora špecializovaných formátov videa

Ideálne by tiež bolo, keby existoval spôsob ako začať upravovať video cez LightCut na mobilnom zariadení a potom ho finálne ukončiť na počítači, ako je to možné napr. v prípade Adobe Rush, a to s prepojením na cloudové úložisko. Bohužiaľ, zatiaľ verzia LightCut od DJI pre stolné počítače neexistuje ani pre Windows a ani pre macOS.

Hlavne jednoducho

Aplikácia LightCut tak ostáva verná svojmu názvu – je to jednoduchá tvorba videa, predovšetkým pre sociálne siete, pričom naplno využíva umelú inteligenciu. Výhodou je, že je zadarmo. Aplikácia existuje pre svet Google Play a iOS.

Zdroj: DJI

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.