Toto by mohlo byť skutočné riešenie namiesto Windows.

Nechceme vás presvedčiť, aby ste prešli na Linux a že po rokoch používania akejkoľvek verzie Windows, je Linux to pravé. Už vôbec nie pretože má Štart menu, toto nebude dôvod na prechod do systému Linux. Avšak po dlhej dobe sme videli náhradu za Windows, ktorá sa nám naozaj zapáčila. Volá sa LinuxFX.

Na pohľad naozaj nemáte predstavu o tom, že ste nabootovali do Linuxu v šate Windows 11. Tak veľmi sa podobá. Miestami na náš vkus až moc a nazývať aktualizačný proces Windows Update, sa nám javí mätúce. Inak je ale systém funkčný a naozaj je to „skoro Windows“. Na domáce použitie by toto mohlo byť riešenie, najmä ak nepotrebujete Windows, ale riskovať používanie starého Windows 7 nie je úplne to, čo by ste chceli.

Skrátka, tu je alternatíva, ktorú môžeme považovať za skutočnú alternatívu. Sú tu predinštalované aplikácie, ktoré by ste mohli potrebovať. Editory grafiky, kancelársky balík atď. Rovnako tu máte aj niektoré natívne aplikácie priamo od Microsoftu a tiež možnosť behu androidových aplikácií. Vybrať si môžete distribúciu podobnú Windows 10 alebo 11.

Na vyskúšanie je zadarmo a inštaluje sa priamo z prvého spustenia systému, ak ju chcete mať na pevnom disku, inak ide o štandardné „live DVD“. Systém je prepracovaný, zadarmo to ale nebude, na reálne používanie budete potrebovať licenčný kľúč, ktorý sa dá zakúpiť priamo na stránke systému a stojí 35 USD.

Zdroj: LinuxFX

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.