Cestovné lístky na MHD alebo prímestskú dopravu sa dajú kúpiť cez aplikáciu.

Väčšinou ide o veľké mestá a k nim pridruženú regionálnu dopravu. Keď viete, kde si máte lístok kúpiť a máte eurá, nie je s tým až taký problém. Vo Viedni si môžete kúpiť lístky aj cez web, musí ich byť minimálne 10, čo trochu diskvalifikuje tento spôsob na príležitostnú potrebu pri návšteve tohto mesta.

Praha

V prípade jednotlivých krajov a miest je najjednoduchší spôsob zistiť informácie na webe, ten vás nasmeruje na možnosť kúpy lístky cez web alebo aplikáciu, ak je táto možnosť dostupná. V Brne a Prahe si kúpite lístok priamo zo svojej platobnej karty.

Jednoduchšie aj vzhľadom na možnú preplnenosť električky alebo iného vozidla bude, mať lístok pripravený vopred. V spomínanej Prahe môžete využiť aplikáciu PID Lítačka. Cez ňu si kúpite lístok na všetky druhy dopravy MHD a tiež regionálne lístky. Pri prvom procese zadáte kartu, nechajte si ju zapamätať a ďalšie lístky si kúpite niekoľkými ťuknutiami na displej smartfónu.

Bratislava

V Bratislave a kraji je obľúbená aplikácia imhd.sk (pokrýva ale celé Slovensko, odporúčame ju), lístky si cez ňu ale nekúpite. Na to si potrebujete stiahnuť aplikáciu IDS BK. Ten umožní kúpu lístka na všetky druhy dopravy MHD a prímestskej dopravy zapojeného do tohto systému. Teda aj vybrané vlaky. Sú označené písmenom S.

Funguje podobne ako PID Lítačka a aj tu si môžete nechať zapamätať vašu platobnú kartu, aby ste budúce nákupy uskutočnili rýchlejšie. Treba počítať s tým, že kúpa lístku touto formou vyžaduje aktiváciu vopred. Je to ochrana ako pri SMS lístku, ktorý vám príde o dve minúty neskôr a zabráni sa tak kúpe lístka narýchlo už počas prebiehajúcej revízie cestovných dokladov. Nezabudnite na to ani v Prahe, v aplikácii sa dá načasovať, od kedy má lístok platiť, ak ide napríklad o 30-minútový.

Vlaky a mestá

Na kúpu lístka do vlaku (najmä na spoje mimo bratislavského integrovaného systému) máte možnosť využiť aplikáciu Ideme vlakom. Vyberiete si tu aj miestenku a všetky náležitosti ako pri kúpe na webe alebo u okienka na stanici. Rovnako má svoju aplikáciu aj MHD Košice, MHD Prešov, MHD Martin, MHD Banská Bystrica alebo dopravca Slovak Lines či RegioJet.

aplikácia Ideme vlakom

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.