Herné slúchadlá od Logitechu nás v minulosti viackrát prekvapili svojím dizajnom.

Od rôznych experimentov s industriálnym dizajnom sa však model G433 posúva smerom k štýlovému spracovaniu, ktoré nevzbudzuje pozornosť a nemá na tele zbytočne veľa ovládacích prvkov. Popravde, neobsahuje žiadne. Uznávame, že trochu porovnávame hrušky s jablkami, ale to nič nemení na tom, že aktuálne herné slúchadlá vyzerajú úplne inak ako tie, na ktoré sme boli od Logitechu zvyknutí.

G433 sú dostupné vo viacerých farebných prevedeniach. My sme testovali červenú farbu, ktorá sa v kombinácii s látkovým povrchom hodí aj do ulíc. Náušníky nie sú malé ani zbytočne veľké, majú optimálnu veľkosť, aby pokryli uši a netlačili. Slúchadlá sa nám nosili pohodlne, avšak SteelSeries Arctis 5 považujeme v tomto smere za ešte o stupeň lepšie.

V prípade modelu od SteelSeries nám na dotyk viac vyhovovali vnútorné podušky na náušníkoch, ktoré sú hebkejšie a aj samotné slúchadlá sa zdali byť počas nosenia ľahšie v porovnaní s G433. Ide však o subjektívny pocit a nie každý sa môže s týmto názorom zhodovať. Za zmienku stojí, že G433 má v balení aj náhradné podušky na náušníky, ktoré nám vyhovovali viac ako tie pôvodné, avšak stále neboli natoľko pohodlné ako v prípade Arctis 5.

Balenie slúchadiel je pomerne bohaté. Vo výbave nájdete odnímateľný mikrofón, USB redukciu a dva káble. Redukcia je zakončená USB konektorom a ak chcete využiť technológiu DTS Headphone:X, je potrebné slúchadlá pripojiť k počítaču pomocou tohto kábla. Oba káble sú štandardné a obsahujú 3,5 mm konektor. Jeden konektor pripojíte do slúchadiel, druhý do samotného zariadenia, či už ide o počítač, tablet, smartfón alebo ovládač k hernej konzole.

V prípade použitia tohto kábla nevyužijete možnosti nastavenia softvéru a máte k dispozícii iba „obyčajné“ stereo slúchadlá. Káble sa odlišujú diaľkovým ovládaním, jedno je prispôsobené pre používanie na počítači, druhé ponúka iba jedno ovládacie tlačidlo, ktoré využijete v kombinácii s mobilnými zariadeniami. Počas testovania sme využívali Logitech G433 v oboch režimoch.

Slúchadlá si zaslúžia pochvalu za bohaté možnosti nastavenia. Logitech Gaming Software umožňuje meniť ekvalizér, pričom si môžete vybrať z viacerých vopred nastavených profilov alebo si vytvoriť vlastný. Žiadaný ekvalizér môžete uložiť priamo do zariadenia, aby bol aktívny aj v prípade, že slúchadlá pripojíte pomocou 3,5 mm jacku. V prípade záujmu si môžete upraviť iba nastavenie basov a výšok alebo si aktivujete rozšírený režim, v rámci ktorého je možné upravovať nastavenie jednotlivých frekvencií.

Páčila sa nám aj samostatná sekcia nastavení 7.1-kanálového priestorového zvuku DTS Headphone:X. Túto funkciu môžete podľa potreby zapnúť alebo vypnúť a slúchadlá Logitech G433 umožňujú aj nastaviť, či preferujete režim „širších“ virtuálnych reproduktorov alebo štandardný režim. Taktiež si môžete nastaviť hlasitosť pre každý z 8 virtuálnych reproduktorov. Z hľadiska softvérových možností dávame Logitechu plný počet, v tomto smere ponúka G433 lepšie možnosti ako konkurencia od SteelSeries.

Otázkou však ostáva, či to bude stačiť. Z hľadiska samotnej reprodukcie zvuku G433 neprekvapil. Zvuk je mierne nadpriemerný, avšak uznávame, že skúsenejší používatelia si ho môžu pomocou ekvalizéra vyšperkovať tak, ako potrebujú. Z pohľadu používateľa, ktorý nechce nič nastavovať a len si dať slúchadlá na uši a počúvať, sa nám viac páčila reprodukcia zvuku v prípade modelu od SteelSeries. Hlavne pri počúvaní hudby považujeme Arctis 5 z hľadiska kvality reprodukcie zvuku za všestrannejšie slúchadlá, a to platí nielen v prípade zapojenia pomocou 3,5 mm konektora. Pokiaľ chcete slúchadlá len na hranie, vadiť vám to nebude a možno oceníte lepšie možnosti prispôsobenia priestorového zvuku, ktoré Logitech ponúka.

Cena: 110,90 EUR
Zapožičal: Logitech

Parametre testovaných slúchadiel:

Logitech G433
Meniče40 mm
Frekvenčný rozsah20 Hz – 20 kHz
Impedancia32 Ω
DTS Headphone:XÁno
MikrofónÁno, odnímateľný
PripojenieUSB, 3,5 mm jack, 2-metrový kábel

Hodnotenie:
+ Výborný softvér
+ Do detailov prispôsobiteľný virtuálny priestorový zvuk
+ Dva typy podušiek v balení
+ Široká kompatibilita zariadení
– Subjektívne menej pohodlná ergonómia
– Slabšia kvalita zvuku v porovnaní s konkurenciou

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Prečítajte si aj:

Recenzia SteelSeries Arctis 5: Herné slúchadlá s kvalitnou reprodukciou zvuku a výborným dizajnom

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit