A to nie je všetko, táto lampa je extra výkonná a jej maximálna svietivosť dosahuje 2OOO lúmenov, čo sa rovná klasickej žiarovke s výkonom 200W

Zaujímavý dizajn, inteligentné riešenie a smerovanie svetla podľa aktuálnej potreby používateľa, to sú prednosti lampy, za ktorou stoja dve spoločnosti – Luke Roberts a Arrow Electronics.

Podstatnou prednosťou lampy je smerovanie svetla, toto riešenie nie je špecifické. V lampe sa nachádza vyše 300 vysokokvalitných LED diód a každá jedna z nich má samostatné zapínanie a nastavenie jasu. Toto umožňuje rozdeliť svetlo akýmkoľvek smerom.

Všetko sa odohráva v aplikácii (dostupná pre Android a iOS), v ktorej si nakreslíte, resp. vytieňujete smer svietenia svetla. Tieňovanie je veľmi jemné – opätovným prechádzaním po jednom mieste (dotykom prsta) sa bude zvyšovať intenzita svetla. Teda, ak máte túto lampu v strede miestnosti a potrebujete osvetliť pravý roh, v aplikácii si „nakreslíte“ smer a intenzitu svetla. Všetko funguje v reálnom čase, počas tieňovania sa mení smer a intenzita svetla.

Lampa komunikuje so smartfónom prostredníctvom Bluetooth LE. Výhodou RBG LED diód v lampe je možnosť zmeny farby, presne podľa potreby alebo nálady. Vysoká svietivosť a citlivé nastavenie teploty (min. 2700K / max. 4OOOK – vysoký farebný index až 90 CRI) zaručia dobré osvetlenie za akýchkoľvek podmienok – pre každého. Svetelné scény, farebnú kombináciu a smer svetla si aplikácia/lampa pamätá, pričom sa snaží ich v aktuálnej miestnosti a v aktuálny čas použiť. Učí sa vašim návykom.

To nie je všetko, aby ste nemuseli mať telefón neustále v ruke, je tu integrovaná detekcia prítomnosti – akonáhle vstúpite do miestnosti, v ktorej bežne (v určitý čas) svietite, zapne sa sama. A to tak, ako osvetlenie používate najčastejšie (podľa času). Aby toho nebolo málo, tak dokáže energiu aj šetriť, ak z miestnosti odídete, svetlo sa automaticky zhasne. Samozrejmosťou je možnosť tieto režimy konfigurovať podľa vlastných predstáv alebo ovládať lampu manuálne, pomocou zakomponovaného ovládača.

Keďže je žiarovka inteligentná a má schopnosti, ako doteraz žiadna iná, nechýba prepojenie s inteligentnou domácnosťou, resp. IoT zariadeniami. To je dobrý krok, ktorý umožňuje žiarovku zapojiť do rôznych plánovaných scén v domácnosti – a mnoho iného. Zatiaľ podporuje len niekoľko (málo a menej známych) výrobcov IoT zariadení – Homey, Guh.IO a openHAB. Výrobca uvádza, že toto, ako aj nová funkcionalita bude postupne dopĺňaná. Ideálne by však bolo, ak by bola žiarovka Z-wave kompatibilná.

LED diódy v lampe majú životnosť 60 000 hodín a kvôli vysokému výkonu je prispôsobený aj dizajn. Remeselne spracovaný hliníkový chladič vyzerá veľmi dobre a dokáže udržať diódy dostatočne chladné, aby neprišlo k nejakému problému.

Parametre inteligentnej Lampy

Inteligentná lampa LUKE ROBERTS bojuje (bojovala) o svoju priazeň na www.indiegogo.com, pričom výrobca vyzbieral niekoľkonásobok požadovanej sumy. Zariadenie je aktuálne dostupné na www.idiegogo.com za sumu – 470 eur / Kus. To je podstatne vysoká cena. Avšak, funkčnosť, výkon a smart riešenie smerovania svetla je jedinečné, čo môže spôsobiť ten správny impulz na kúpu. O tom, že je tento produkt dizajnový skvost, hovorí aj ocenenie návrhu v roku 2015 (druhé miesto) – London Design Awards. Subjektívne – Lampa vyzerá neskutočne dobre.

Mohlo by vás zaujímať: 

Amazon si patentoval inteligentnú diaľničnú sieť

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE