Toto sú produkty, ktoré budete obdivovať nielen po zvukovej stránke – dvojica reproduktorov Il Cremonese. Pomenované sú podľa mesta, v ktorom pôsobil slávny taliansky husliar, Antonio Stradivari – Cremona.

Toľko z histórie, poďme na tento hudobný zázrak, veď cena tohto páru je fakt vysoká. Kto si ich môže dovoliť, získa zvuk, o akom sa dá len snívať. Reproduktor predstavuje spojenie tradičných tvarov s mierne modernými prvkami. Kosodĺžnikový dizajn pôsobí celkom moderne a upúta na prvý pohľad.

Rovnako aj lakovanie a špeciálna úprava dreva alebo osadenie meničov. Sú určené ako stojaté reproduktory. Vzhľadom na ich výšku viac ako 1,4 metra a rozloženie meničov je to prirodzené určenie. Majú mierny náklon na lepšie smerovanie zvuku. Aj v miestnosti do rozmeru 25m2 si dokážete nájsť presné miesto, kde vám bude zvuk znieť najlepšie. Nemusíte sedieť vyslovene pri nich, budete však vnímať každý jeden nástroj. Na výber sú dve vyhotovenia, a to vo farbe svetlohnedej (vlašský orech) alebo červenej. Červená je výraznejšia, my sme testovali svetlohnedú verziu.

Umiestnenie výškového a stredového meniča

Reproduktory sú umiestnené na štyroch hrotoch, ktoré okrem toho, že nastavujú polohu reproduktora voči nerovnostiam na podlahe, oddeľujú ich od zeme na odstránenie vibrácií. Sú poriadne silné a unesú celých 84 kg, čo je hmotnosť jedného reproduktora.

Cena nie je náhodná. Okrem toho, že tento výrobca má dlhoročnú tradíciu, sú vyrábané ručne. Žiadna strojová výroba a chrlenie jedného modelu za druhým. Každý reproduktor má v sebe energiu ľudí, ktorí sa na jeho zostavení podieľali. Je to vidieť a počuť. Extra kvalitné vyhotovenie je niečo, čo budete obdivovať a neomrzí vás. Zaujímavá je aj zostava meničov.

Vpredu sú zhora nadol osadené 28 mm výškový, pod ním 180 mm stredový a uprostred predného panela sú pod sebou dva 180 mm woofery na reprodukciu nízkych tónov. Dva subwoofery nájdete na šikmej bočnej strane a každý má priemer 220 mm. Zvukový rozsah zostavy je 25 ÷ 35 000 Hz a výkonnostný strop až 800 W.

Verdikt

Sonus faber Il Cremonese sú reproduktory, ktoré treba počuť. Varujeme vás, akonáhle si ich vypočujete, zistíte ako môže znieť ozajstný zvuk. Vieme, že porovnávať dva svety, a to reproduktory „ pre bežných spotrebiteľov“ za pár stoviek eur a super luxusné reproduktory, nie je celkom „kóšer“. Sú vynikajúce a kto si ich môže dovoliť, mal by ich minimálne zahrnúť do svojho výberu. Produkujú špičkový zvuk, ktorý je taký hlboký, že sa do hudby započúvate len preto, aby ste ju mohli vnímať ešte dlhšie. Vyniknú jednotlivé hudobné nástroje a zo zvuku máte pocit, akoby za reproduktormi stál celý orchester.

Páčilo sa nám
Ručná práca a prvotriedna kvalita spracovania, detailná reprodukcia, pocit zo živých nástrojov

Zapožičal: Bis Audio
Cena: 40 000 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.