Lytro, firma špecializujúca sa na zachytávanie obrazu pomocou snímania svetelného poľa, chystá revolúciu v snímaní VR videa.

Technológia snímania svetelného poľa sa spolieha na plenoptické snímacie zariadenia, najznámejšie sú dnes práve „fotoaparáty“ Lytro Illum. Zariadenie sníma celé svetelné pole, všetky lúče svetla, ich intenzitu a odrazy, pričom výslednú fotografiu si môžete po zosnímaní ľubovoľne preostriť, pozmeniť perspektívu a priblížiť. Viac o tom, ako to celé funguje, sa dozviete v tomto blogu. Ako taká fotografia funguje v praxi si môžete pozrieť a vyskúšať v tejto galérii.

Firma sa nedávno pustila aj do produkcie špeciálnych kamier pre profesionálnych filmárov. Lytro Cinema je evolúciou ich technológie snímania obrazu – filmári majú teraz možnosť pomocou novej kamery zachytiť celý obraz ako 3D scénu, ktorú môžu v post-produkcii ľahko upravovať – zaostrenie, hĺbku poľa, perspektívu… nehovoriac o tom, že 3D scénu je ľahšie skombinovať s počítačom generovanou 3D grafikou. Ukážku toho, ako to funguje, môžete vidieť na tomto videu:

 

Najväčšou novinkou, ktorá spraví bežnému 3D videu škrt cez rozpočet skôr ako sa vôbec môže uchytiť, je však Lytro Immerge – revolučný spôsob snímania priestoru pre virtuálnu realitu. Totiž, bežné metódy snímania 360° videa sa spoliehajú na zostavu kamier, ktoré nasmínajú svet okolo seba a potom niekto v post-produkcii zlepí obrazy dokopy. Vznikne niečo ako guľa, pričom divák stojí uprostred a môže sa len obzerať okolo seba.

Lytro Immerge sníma celé svetelné pole okolo seba, pričom nevznikajú žiadne artefakty zo spájania videa. Immerge umožňuje vytvorenie 3D priestoru v ktorom sa môžete nielen obzerať okolo seba, ale aj pohybovať – aj keď spočiatku len v obmedzenom rozsahu. Umožní vám to, napríklad, pozrieť sa na objekt v priestore zo strany. A tvorcovia môžu využiť všetko, čo platí pre Lytro Cinema – spájať nasnímanú 3D scénu s predrenderovanými 3D objektami, upravovať zaostrenie a ďalšie parametre. Jednoducho, vytvoriť fotorealistický VR svet, do ktorého sa divák môže naozaj vnoriť. Pre predstavu ako to funguje si pozrite toto informačné video:

Lytro Immerge je momentálne v štádiu funkčného prototypu a firma práve oznámila „Moon“ – prvý VR film na svete, v ktorého priestore sa môžete aj pohybovať.

Zdroj: https://www.lytro.com/

Autor: Pavol Ondruška

Značky: