Táto chyba síce nie je príliš závažná, ale v poslednej dobe sa to stáva Applu pomerne často, že vydá nejakú aktualizáciu, ktorá obsahuje nedostatky

Na toto nie sme u spoločnosti Apple, ktorá si tak extrémne zakladá na bezpečnosti, zvyknutí. Prednedávnom obsahoval macOS High Sierra 10.13.1 závažnú bezpečnostnú chybu, ktorá umožňovala prístup k dôležitým nastaveniam a zmenám účtu bez potreby zadania hesla.

Po náprave tejto závažnej chyby sa spoločnosť Apple verejne ospravedlnila a uviedla, že zavádza nové postupy, ktoré majú zamedziť uvoľňovaniu nedokonalých, resp. 100% nepreverených aktualizácií. Stalo sa to však opäť!

Ako sme uviedli na začiatku, chyba nie je až tak závažná, nakoľko sa týka iba položky App Store. Do iných systémových nastavení sa bez hesla, resp. s nesprávnym heslom nedostanete. V špecifických prípadoch môže byť táto chyba škodlivá – cudzí používateľ sa vie na vašom počítači dostať do nastavení App Store a napr. vypnúť automatické vyhľadávanie bezpečnostných aktualizácií a pod.

Dôležitým faktom je aj to, že chyba sa objavuje iba v správcovskom účte. V bežnom používateľskom účte sa bez zadania správneho hesla k nastaveniam App Store nedostanete. Ak používajú váš počítač viaceré osoby, odporúča sa odhlasovanie zo správcovského účtu.

Chybu si môžete v najnovšej verzii macOS 10.13.2 vyskúšať nasledujúcim spôsobom. Prejdite do systémových nastavení > App Store > vľavo dole kliknite na ikonu zámku (ak je odomknutý, zamknite ho) > do poľa s heslom zadajte akékoľvek znaky alebo iba kliknite na ikonu odomknúť. Takto jednoducho sa dostanete do nastavení App Store bez akéhokoľvek zabezpečenia.

Apple o tejto bezpečnostnej chybe vie a v beta verzii macOS 10.13.3 je už odstránená. Tá je stále vo fáze testovania a finálna verzia by mala byť uvoľnená už čoskoro.

Zdroj: macrumors.com

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE