Dnešným dňom sú dostupné všetky „Public beta“ verzie nových operačných systémov od Apple

Apple to tentokrát rozkúskoval a „Public beta“ verzie operačných systémov neboli predstavené súčasne. Po iOS 11 tvOS 11 prichádza na rad macOS High Sierra. Názov ničím revolučný, ale zmien bude dostatok. Ak vás zaujíma, čo všetko nový macOS prinesie, prečítajte si náš článok z predstavenia na WWDC 2017 > TU.

Ako pri beta verzii iOS 11 aj tu platí, že prvá verejná Beta verzia nie je ideálne odladená a stále ide o softvér, ktorý sa vylepšuje a postupne stabilizuje. Preto neodporúčame inštalovať prvú „betu“ na primárne zariadenie. Ak to však urobíte, nezabudnite na plnohodnotnú zálohu vášho Mac-u.

Najdôležitejšie inovácie sa udejú „hlboko v systéme“ a nový OS bude, samozrejme, bezpečnejší, rýchlejší a aplikácie budú zaberať menej priestoru. Dôležitou novinkou je nahradenie starého systémového správcu súborov za nový – APFS (Apple File System), ktorého 64-bitová dátová štruktúra prinesie slušnú optimalizáciu.

Zaujímavosti sa nájdu aj v internetovom prehliadači Safari, ktorý ponúkne rýchlejší JavaScript. Jeho rýchlosť by mala byť až o 80% vyššia oproti konkurenčnému Google Chrome. Ďalej to bude voliteľné blokovanie reklám alebo automatického prehrávania auto-play videí. Dodajme, že aj samotné maily budú zaberať až o 35% menej miesta, čo je taktiež zaujímavá úspora.

Prezradíme vám aj to, že starý video kodek h.264 nadradí nový H.265, ktorý má efektívnejšiu kompresiu s úsporou na úrovni 40%. Viac sa dočítate > TU. Beta verziu macOS High Sierra budeme onedlho testovať aj v redakcii a včas vám prinesieme prvé postrehy a dojmy z praxe.

Zoznam podporovaných zariadení

Mohlo by vás zaujímať:

iOS 11 – prvá Public beta je oficiálne dostupná

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE