Keynote máme za sebou, trval „iba“ 139,5 minúty, ale bol skutočne zaujímavý a plný noviniek

Jednou z nich je vylepšený operačný systém pre Macbooky – macOS High Sierra. Ten prináša viacero noviniek, ale hlavne má zdokonaliť používateľský zážitok „user experience“. Nový OS je k dispozícii od včera ako developer beta, vo verejnej beta verzii bude dostupný na konci júna a oficiálna distribúcia začne na jeseň tohto roku. Samozrejme, zadarmo a pre všetky zariadenia od modelového roku 2010.

Nový macOS High Sierra bude rýchlejší, bezpečnejší a aplikácie budú zaberať menej priestoru ako v predchádzajúcej verzii. Dobrou správou je nahradenie starého systémového správcu súborov novinkou, ktorá bola tento rok sprístupnená aj pre iOS zariadenia. Novým súborovým systémom je APFS (Apple File System), ktorý je podstatne rýchlejší, bezpečnejší, stabilnejší a samotné súbory budú zaberať menej miesta vďaka pokročilej kompresii. 64-bitová dátová štruktúra prinesie slušnú optimalizáciu.

Novinky neobišli ani prehliadač Safari, pričom má byť Safari JavaScript až o 80% rýchlejší ako Google Chrome. Aktualizácia prinesie aj vylepšené zabezpečenie a strojové učenie. To bude, okrem iného, nápomocné na identifikáciu a blokovanie vyskakujúcich reklám alebo auto-play videí. Tie bude prediktívne blokovať, pričom používateľ sám zváži, či si ich chce spustiť. Ďalšie vylepšenie má na konte aplikácia Mail. Samotné maily budú zaberať až o 35% menej miesta, čo je výraznou úsporou.

Zásadnou novinkou je aj zmena video kodeku. Starší video kodek H.264 nahradí H.265 s omnoho intenzívnejšou kompresiou, ktorá prinesie úsporu na úrovni 40%. Pri 4K HDR videu to bude podstatne cítiť.

Pokračujeme vylepšeniami aplikácie fotky. Novinky z tejto oblasti nás výrazne potešili. Apple prichádza s vylepšením filtrovaním súborov podľa kľúčových slov a aplikácia bude rozpoznávať tváre, ktorým môže automaticky priradiť menovku. To najpodstatnejšie je nový nástroj na úpravu fotografií, ktorý doteraz neobsahoval toľko možností, ako tomu bude po aktualizácii.

Systémová utilita na úpravu fotiek bude mať výrazne bližšie k Photoshopu, ponúkne krivky a rôzne rozšírené možnosti, čo poteší viacerých používateľov. Upravené fotografie budú synchronizované naprieč celým iCloudom (v aplikácii Fotky), ale to už nie je novinkou.

Predstavená bola aj nová verzia rozhrania Metal – Metal 2. Toto rozhranie umožňuje maximalizovať využitie grafického výkonu v systémoch iOS, macOS a tvOS. Apple toto rozhranie podstatne vylepšil a predstavené boli aj špeciálne nástroje pre využitie s dedikovanými grafickými kartami. Metal 2 podporuje aj virtuálnu realitu, čo bolo priamo na pódiu prezentované spoločnosťou Lucasfilm’s ILMXLAB a demom zo Star Wars VR.

Aký bude výsledok novej aktualizácie? Všetko, načo ste boli doteraz zvyknutí, bude maximálne vylepšené a dotiahnuté dokonca. Uvidíme, ako to bude vyzerať v praxi.

Hlavné vylepšenia macOS High Sierra

Prečítajte si aj:

Minúta po minúte: Apple predstavuje novinky na konferencii WWDC 2017

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE