Od predstavenia nového, resp. inovovaného operačného systému macOS High Sierra na WWDC 2017 už prešla už nejaká doba. Je tu čas na hodnotenie a rekapituláciu prínosných noviniek.

Nie je ich veľa, ale prinášajú podstatné vylepšenia systému a pre množstvo používateľov sú hodnotné. Apple má pre túto evolučnú aktualizáciu jednoduché vysvetlenie – všetko, na čo ste boli doteraz zvyknutí, bude maximálne vylepšené a dotiahnuté dokonca. Z pohľadu dizajnu sa toho veľa nezmenilo, ale systém ako taký obsahuje viacero inovácií.

Najdôležitejšie zmeny v operačnom systéme macOS High Sierra

Zmodernizovaný súborový systém APFS – Asi najdôležitejšou zmenou je nový súborový systém, ktorý bol viac ako potrebný. Pôvodný systém HFS+ bol zastaralý a vytvorený pred viac ako tridsiatimi rokmi, keď mali dáta menší objem a potreby používateľov boli iné.

Všetky inovácie macOS High Sierra na jednej kope

Nový súborový systém APFS podporuje efektívnejšie foto (HEIF) a video (HEVC) formáty. Videoformát HEVC je známy aj ako H.265 a dosahuje až o 40 % efektívnejšiu kompresiu videa v porovnaní so súčasným štandardom H.264. HEVC videá sa lepšie streamujú a zaberajú menej miesta so zachovanou kvalitou.

To platí aj pre HEIF fotografie, ktorých praktický prínos je takmer okamžitý. Veľkosť bežných JPEG fotografií z iPhonu je na úrovni približne 2 až 3 MB, pričom HEIF fotografia má v rovnakej kvalite veľkosť 900 kB. Takáto kompresia je najmä pri nižších pamäťových verziách zariadení podstatne cítiť. Dodajme, že vďaka APFS je aj kopírovanie súborov podstatne rýchlejšie. Nové štandardy od Apple už podporuje aj multifunkčný program na úpravu fotografií – Zoner Photo Studio X, a to na platforme Windows.

Natívne možnosti úprav fotografií sú ďaleko lepšie, ako tomu bolo doposiaľ

Fotky – vylepšenia tu prišli v pravý čas. Aplikácia Fotky je síce prepracovaná a intuitívna, ale chýbali jej pokročilé možnosti úprav fotografií a pár malých detailov. Aktualizácia takmer všetko vyriešila. Nový je postranný panel s integráciou všetkých dôležitých zložiek, efektívnejšie vyhľadávanie a triedenie fotografií do albumov, rozpoznávanie tvárí, Live Photos s novými funkciami, a tiež viacero kategórií spomienok.

Subjektívne najlepšou inováciou je nový fotoeditor, ktorý ponúka rozšírené možnosti úprav fotografií. Pribudli krivky, filtre, selektívna farba, lepšie retušovanie, úprava portrétov z nových iPhonov a pod. Úpravy na fotografiách sa budú synchronizovať naprieč iCloudom, resp. aplikáciou Fotky na všetkých zariadeniach. Pri pokročilej úprave fotografií už netreba siahať po aplikáciách tretích strán.

Internetový prehliadač Safari – vo svojej podstate rovnaký, ale s užitočnými novinkami, ako napr. inteligentná prevencia sledovania (blokovanie cielenej reklamy). Safari pomocou strojového učenia a nových bezpečnostných prvkov identifikuje a blokuje cookies súbory tretích strán.

Ide o blokovanie metódy XST (cross–site tracking), ktorá zbiera rôzne údaje. Výsledkom je, že po hľadaní vianočného svetra sa vám nebudú na každej ďalšej stránke ponúkať e-shopy s týmto tovarom. To však nemusí každému vyhovovať a v nastaveniach sa to dá vypnúť.

Nastavenie bezpečnosti a prispôsobenia je jednoduché a používatelia si ho môžu zmeniť podľa aktuálnych potrieb

Na to nadväzuje ďalšia funkcia, ktorá zabraňuje automatickému prehrávaniu videí na webových stránkach, ktorú veľmi ceníme. Novinkou je aj prispôsobenie webových stránok – veľkosť zobrazenia, lokalizačné služby, upozornenia, blokovanie obsahu alebo režim čítačky, ktorý vás zbaví reklamného balastu. Dodajme, že JavaScript v Safari je až o 80 % rýchlejší ako v Google Chrome.

 

Menšie, ale užitočné inovácie

Poznámky – Po výdatnom vylepšení poznámok v iOS prišiel na rad macOS. Pribudla možnosť vytvárania tabuliek, pripínanie dôležitých poznámok na vrch zoznamu alebo zjednodušené zamknutie poznámok heslom. Ako celok sú nové poznámky adaptabilnejšie a nutne netreba siahať po aplikáciách tretích strán.

Poznámky sú po užitočných zmenách príťažlivejšie pre väčšiu skupinu používateľov, ktorí doposiaľ siahali po aplikáciách tretích strán

Siri – Ako v iOS 11, tak aj v macOS High Sierra dostala virtuálna asistentka Siri prirodzenejší hlas, ktorý sa lepšie počúva, a taktiež je „múdrejšia“ resp. sa rýchlejšie učí vašim zvyklostiam.

FaceTime – Aby sme boli úplní, novinku nájdete aj vo FaceTime aplikácii. Počas hovoru si môžete vytvoriť fotografiu vo formáte LivePhoto, pričom na to budú upozornené obe strany. Fotografia sa automaticky uloží v aplikácii Fotky.

Aj majster tesár sa sekne

Od predstavenia inovovaného operačného systému macOS High Sierra sme sa stretli aj s rôznymi nedostatkami. Tie síce Apple promptne napravil, ale v niektorých prípadoch išlo o závažné ohrozenie bezpečnosti údajov. V októbri sa prišlo na chybu, ktorá umožňovala prístup k šifrovanému zväzku APFS cez nástroj Disk Utility.

Ten obsahuje každá inštalácia systému macOS. Závažnou bezpečnostnou chybou bola aj potencionálna možnosť získania uložených hesiel z kľúčenky škodlivým softvérom. V priebehu používania sa objavili aj iné opravné aktualizácie, ktoré riešili zraniteľnosť Wi-Fi alebo potencionálnu možnosť prevzatia administrátorskej kontroly nad zariadením, bez nutnosti zadania hesla. Samozrejme, objavili sa aj stovky nových emoji :-).

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE