Už dlhé roky patrí macOS medzi najobľúbenejšie operačné systémy. Je jednoduchý, rýchly a predovšetkým dbá na zabezpečenie dát používateľa.

Najpoužívanejší nie je, ale jeho používatelia sú najlojálnejší a ak raz na macOS prejdete, tak je veľká pravdepodobnosť, že pri ňom zostanete. Od roku 1984 sa toho veľa zmenilo a aktuálna verzia, macOS Mojave (10.14), je skutočne odladený systém s množstvom zaujímavých a prepracovaných funkcií, ktoré vám žiadny iný systém neponúkne.

Dozaista nie v takom jednoduchom a do detailu spracovanom balení. Apple má jednu veľkú konkurenčnú výhodu, ktorá vyplýva z dlhoročného budovania ekosystému, ktorý spája všetky Apple zariadenia. Ten ekosystém nemá na trhu konkurenciu a ponúka veľa výhod, ktoré sú v prípade macOS Mojave ešte dokonalejšie.

Tmavý režim (Dark mode)

Začneme funkciou, ktorá bola ospevovaná, ale nás zaujala najmenej. Je ňou tmavý režim, teda zmena celého prostredia, vrátane systémových a iných podporovaných aplikácií do sivočierneho podkladu, ktorý je o niečo šetrnejší k očiam.

Vyzerá zaujímavo, ale nie každého zaujme. Podľa Apple pomáha sústrediť sa na prácu. My pracujeme vtedy, keď treba, bez ohľadu na to, či je podklad biely alebo čierny. Tmavý režim sa aktivuje/deaktivuje v systémových nastaveniach a za vyskúšanie určite stojí.

Dynamické pozadie obrazovky

K zmene dizajnu prislúcha aj dynamické pozadie obrazovky, ktoré sa mení presne podľa aktuálneho času. Pravý východ/západ slnka je krajší, ale môžete ho mať aj na pracovnej ploche. Dynamické pozadie je skutočne pôsobivé, aj keď ide iba o vizuálny prvok. Takéto tapety sú dve, pričom tých statických pribudlo viac.

Zásobníky – kopy

Dostávame sa k užitočným inováciám, medzi ktoré nepochybne patria aj tzv. kopy. Tie zabraňujú preplneniu pracovnej plochy tak, že súvisiace súbory automaticky presúvajú do skupín.

Systém bude súbory usporadúvať podľa druhu, pričom tie ďalšie nové sa automaticky pridajú (obrázky, dokumenty, tabuľky a pod.) Táto funkcia sa dá nastaviť aj podrobnejšie, aby sa napr. kopy zoskupovali podľa dátumu pridania, vytvorenia, značiek a pod.

Je to užitočná funkcia, na ktorú ak si zvyknete, tak už nebudete mať plochu plnú priečinkov a súborov. Je to taký organizovaný neporiadok, v ktorom máte prehľad. Na dané zoskupenie stačí kliknúť, pričom sa v okamihu rozbalí a môžete otvoriť požadovaný súbor.

Prijali by sme ale, keby sa kopy rozbaľovali do samotného, dočasného okna, nie priamo v rámci plochy.

Nové náhľady s podrobnými informáciami o súboroch

Finder je výborný nástroj a teraz je ešte lepší. Ak potrebujete rýchlo získať podrobné informácie o akomkoľvek súbore, tak stačí otvoriť finder, konkrétnu zložku/súbor a prepnúť zobrazenie na veľké náhľady.

Takýmto spôsobom sa vám v pravom stĺpci zobrazia všetky informácie o danom súbore (metadáta). Ak je to fotografia, vidíte úplne všetky informácie o nastavení fotoaparátu, ktorým bola vytvorená atď.

Práca s náhľadmi

Náhľady sú praktickou funkciou, ktorú používame už dlho. Teraz však prišla zaujímavá inovácia, ktorá prácu s náhľadmi zefektívňuje. Ťuknutím na medzerník sa zobrazí nielen náhľad, ale aj rýchle možnosti úprav daného súboru.

V praxi to znamená, že pri zobrazení náhľadu je možné spustiť markup, teda jednoduchú editáciu dokumentu, vloženie podpisu, textu a pod. Ak si otvoríte náhľad videa, tak ho môžete jednoducho skrátiť alebo orezať podľa potreby, a to bez toho, aby ste museli video exportovať do špeciálneho programu na strihanie. Samozrejmosťou je aj okamžité zdieľanie súboru priamo z náhľadu.

Snímky obrazovky

Poznáte klávesovú skratku Command- Shift-5? Ak nie, tak si ju zapamätajte, bude vám nápomocná. Touto skratkou spustíte funkciu snímok obrazovky, ktorá obsahuje nové nástroje na nahrávanie obrazovky, nastavenie samospúšte nahrávania, zobrazenia kurzora alebo prispôsobenie miesta ukladania snímok.

Ak urobíte snímku obrazovky, jej miniatúra sa animáciou zmenší do pravého rohu obrazovky. Ak ju tam necháte, automaticky sa uloží do zvoleného miesta. Ak na snímku v rohu kliknete, môžete ju upraviť, orezať, vložiť podpis a pod. (funkcia markup).

Ide o identický postup, ako v prípade iOS. Taktiež môžete snímku obrazovky iba upraviť a ihneď zdieľať bez toho, aby sa uložila. Najviac nás však zaujala funkcia nahrávania obrazovky, kde si môžete vybrať medzi nahrávaním celej obrazovky alebo iba vami vybranej časti. Nahrávanie môže byť okamžité, alebo s oneskorením podľa nastavenia. Bežné snímky obrazovky urobíte aj klávesovými skratkami Command-Shift-3/4.

Ekosystém stále napreduje a ponúka nové možnosti – iOS v kontinuite s macOS

Nový macOS je ešte viac súčinný s iOS, ako tomu bolo doposiaľ. Novinkou je funkcia – importovať zo zariadenia iPhone. Túto funkciu vyvoláte vo viacerých aplikáciách alebo priamo vo Finderi (mail, správy, poznámky, pages, keynote a numbers).

Stačí kliknúť dvomi prstami na trackpad a vo vyššie uvedenej funkcii zvoliť jednu z možností – skenovať/odfotiť. Následne sa okamžite spustí funkcia skenovania alebo fotoaparátu v iPhone. Po zosnímaní objektu sa tento súbor automaticky prenesie do danej aplikácie alebo na pracovnú plochu. Potrebujete skenovať faktúru?

Zvoľte skenovanie, zosnímajte objekt, ak to je potrebné upravte rohy a následne potvrďte. Týmto spôsobom sa na ploche ihneď zobrazí nový PDF dokument. Výborný a praktický doplnok.

Skupinové FaceTime hovory

macOS Mojave prináša aj skupinové hovory s 32 ľuďmi súčasne. Výhodou je možnosť pozvania nových členov do už existujúcej komunikácie. Do hovoru sa môžu zapojiť volajúci cez video, ale aj audio. Presne takto to bude fungovať aj na viacerých Apple zariadeniach. Avšak nie hneď, inovovaný FaceTime bude spustený až koncom roka. Dúfame …

Pribudli aj nové aplikácie, postupom času ich bude stále viac

Domácnosť – konečne sme sa dočkali možnosti ovládať zariadenia podporujúce HomeKit aj z macOS. Všetky zariadenia, ktoré máte pridané k vašej domácnosti, môžete jednoducho ovládať, ale domáce centrum, resp. riadiacu jednotku z Macu spraviť nemôžete.

To je stále úlohou výhradne iPadu, HomePodu a Apple TV. Mohol to však byť pokojne aj Mac! Ďalšou novou aplikáciou je Diktafón. Ľahko si môžete nahrať pripomienky, rozhovory a pod. Výhodou je synchronizácia všetkých nahrávok naprieč iCloudom (pod jedným Apple ID), takže si svoje nahrávky z Macu vypočujete aj na iPhone, iPade a naopak.

Nakoniec pribudla menej používaná aplikácia Akcie, ktorá umožňuje prehľadné sledovanie kapitálového trhu. Stačí kliknúť na príslušné akcie, zobraziť ich detaily a rôzne interaktívne grafy.

Nový App Store

Mac App Store má nový vzhľad a nový redakčný obsah. V ponuke sú rôzny články, kolekcie, videá a pod., podľa čoho si viete nájsť vhodnú aplikáciu. V sekcii objavovanie nájdete najlepšie nové a aktualizované aplikácie, ktoré každý týždeň vyberajú odborní redaktori.

Pribudli aj tematické karty s piatimi témami – objavuj, vytváraj, pracuj, hraj a programuj. Každá téma je podporovaná vybraným obsahom, odporúčaniami expertov a zoznamov až po návody.

Bezpečnosť je stále na prvom mieste

Základom je vylepšená kontrola dát. V macOS Mojave si aplikácie musia vyžiadať váš súhlas ešte predtým, než získajú prístup ku kamere a mikrofónu. To isté platí pre dáta ako história správ alebo databáza mailu. Prevencia sledovania v Safari znemožňuje inzerentom zbieranie dát zo zariadenia.

Zdieľa s nimi iba zjednodušený profil systému. Inteligentná prevencia sledovania zabráni aj vloženému obsahu, ako sú tlačidlá sociálnych sietí na lajkovanie a zdieľanie alebo widgety pre komentáre, aby vás sledovali bez súhlasu.

Výborným prvkom sú automatické heslá. Safari automaticky vytvára, uchováva a vypĺňa silné heslá. V predvoľbách vás upozorňuje na existujúce heslá, ktoré používate na viacerých miestach, takže si ich viete jednoducho aktualizovať. Viackrát použité heslá sú zvýraznené výkričníkom.

Ďalšie vylepšenia

Pribudli ikony webstránok v kartách prehliadača Safari. Možnosť pridávania emoji do mailov jedným klikom. Automatické aktualizácie systému s podrobnejším nastavením.

Podpora rôznych hlášok pre Siri. A dostupná je aj nová verzia Metalu, ktorý posunie grafický výkon Macov s eGPU podstatne vyššie. No a napokon jedna zaujímavosť – viacero aplikácií z iOS bude postupne dostupných aj na macOS.

Kompatibilita

macOS Mojave je dostupný v Mac App Store ako bezplatný update. Nainštalujete ho na takmer všetky Macy vydané od roku 2012.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE