Spoločnosť Apple vypustila verziu macOS Sonoma pre širokú verejnosť.

Azda každý používateľ kompatibilného počítača so systémom macOS Sonoma sa už stihol potešiť z odznaku upozornenia pri ikone systémových nastavení. Nová verzia systému pre počítače iMac, Mac aj MacBook je tu a ak vlastníte kompatibilný počítač s týmto systémom, tak môžete aktualizáciu inštalovať aj vy. Aktualizáciu sme už stihli vykonať aj u nás v redakcii na modeli MacBook Air M1 2020 a toto sú naše prvé postrehy toho, čo so sebou prináša.

Čas aktualizácie

Ak sa pustíte do aktualizácie vášho počítača na novú verziu macOS Sonoma, tak si vyhraďte približne hodinku čas. U nás v redakcii sa aktualizácia sťahovala približne pol hodiny a rovnako sa pol hodiny aj inštalovala. Čas aktualizácie však môže byť individuálny no upozorňujeme, že nejde o malý balík, v našom prípade mal celkovo až 6,46 GB . Aj tento údaj sa ale môže líšiť v závislosti od zariadenia.

Nový vzhľad uzamknutej obrazovky

Po aktualizácii si pravdepodobne okamžite všimnete novú uzamknutú obrazovku. Jej rozloženie je iné a vaše meno spolu s riadkom pre prihlásenie nájdete v spodnej časti. Vo vrchnej časti nájdete údaje o dátume a čase no a za spomenutie stojí aj nová tapeta, ktorá je po novom v podobe videa. Zobrazuje región Sonoma v Kalifornii, po ktorom sa nová verzia operačného systému aj nazýva.

macOS SonomaZdroj: TOUCHIT
Uzamknutá obrazovka macOS Sonoma

Widgety na ploche

Ďalšou významnou novinkou sú aj widgety, ktoré si možno umiestniť na plochu. Nemusíte ich teda mať umiestnené len v bočnom paneli, no môžete si ich pokojne umiestniť na domovskú obrazovku. Vďaka tomu môžete mať všetky dôležité pripomienky, poznámky či počasie a podobne vždy po ruke.

macOS Sonoma widgetyZdroj: TOUCHIT
Widgety v macOS Sonoma

Widgety sú pritom v niektorých prípadoch aj interaktívne a môžeme s nimi pracovať ako s miniaplikáciami na ploche. Aj túto novinku považujeme za veľké plus.

Klepnutie na plochu

Ak sa chcete z okna programu jednoducho vrátiť na plochu, nemusíte tieto okná už minimalizovať do docku alebo úplne zatvárať. Novinkou je to, že môžete klepnúť na plochu, čo vyvolá reakciu skrytia aktuálne využívaného okna. Opätovným klepnutím po ploche sa zasa okno vráti a vy budete môcť pokračovať vo vašej práci rovnako ako predtým.

Podpora webových aplikácií

Webové aplikácie sú ďalšou novinkou, ktorú macOS Sonoma prináša. Z akejkoľvek webovej stránky teda budete môcť vytvoriť aplikáciu, čo doteraz nebolo možné v rámci prehliadača Safari. Používatelia preto skôr zvyčajne volili prehliadač Chrome, ktorý webové aplikácie dokázal vytvoriť. Ak však pre vás toto bol doteraz jediný dôvod na to, aby ste využívali Chrome, tak sa môžete pokojne vrátiť k Safari.

Profily v Safari

Safari však prináša viac noviniek, ktoré budete môcť využiť. Novinkou sú aj používatelské profily, pričom si budete môcť oddeliť svoje súkromné vyhľadávanie a napríklad pracovný priestor. Ani toto doteraz prehliadač Safari neumožňoval, no s veľkou aktualizáciou prichádza veľká zmena.

Zmien v rámci aktualizácie na macOS Sonoma je však samozrejme viac a ocenia to najmä používatelia viacerých zariadení z ekosystému Apple. V našom článku sme však zhrnuli tie najpodstatnejšie novinky, ktoré si všimne takmer každý používateľ.

Kompatibilné zariadenia s macOS Sonoma

Ak ste vo svojom počítači zaregistrovali aktualizáciu na macOS Sonoma, tak je kompatibilita jasná. Spoločnosť Apple však priniesla aj prehľad toho, ktoré počítače sú s touto aktualizáciou kompatibilné a my vám ho prinesieme taktiež. Ak je teda váš počítač na zozname nižšie, tak s aktualizáciou môžete rátať.

  • iMac 2019 a novší
  • iMac Pro 2017
  • MacBook Air 2018 a novší
  • MacBook Pro 2018 a novší
  • Mac Pro 2019 a novší
  • Mac Studio 2022 a novší
  • Mac mini 2018 a novší

Zdroj: Apple, vlastný

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.