Honor poriadne prekvapil. Na MWC 2023 predstavil svoju novú vlajkovú loď a poriadne si pritom veril. Pri prezentácii sa na pódiu objavil aj zástupca DXO Mark, čo je pomerne populárna firma stojaca za rebríčkom hodnotenia kvality smartfónov. A telefón chválil vtedy do nebies.

To ešte samo o sebe nemusí nič znamenať, ale veľa vecí už vtedy hovorilo o tom, že Honor Magic5 Pro budete telefón, ktorý si zaslúži vašu pozornosť. Bolo ho však treba otestovať našimi vlastnými rukami a poviem to už teraz – Magic5 Pro sa Honoru podaril a je to výborný telefón.

Hlavné parametre Honor Magic5 ProZdroj: TOUCHIT.sk
Hlavné parametre Honor Magic5 Pro

Stavia sa voči konkurencii hrdo

Honor o tom evidentne vie, a preto si aj dovolil stanoviť pre tento telefón cenu, ktorá je prakticky rovnaká ako najdrahšie súčasné vlajkové lode. To je dosť odvážny krok. Ak sa zameriame na rovnaký operačný systém, potom je konkurentom pre Magic5 Pro asi Galaxy S23+ od Samsungu alebo Xiaomi 13 Pro, z iného súdku si trúfne aj na iPhone.

Niečo, čo nikto iný nemá?

Honor pritom skutočne prišiel s niečím revolučným, čo tu ešte nebolo. Je to telefón vyrobený tak, aby sa vám páčil na prvé chytenie do ruky, výborne fotí a dlho vydrží na batériu. Tou revolúciou je jeho schopnosť zachytiť vo vysokej kvalite rýchle deje, hlavne športové. Túto funkciu ešte popíšeme, v reálne praxi však toto nevyužijete zase až tak často, ako bežné fotenie a natáčanie videa. Ale revolúcia to určite je.

Má Google služby a to je fajn

Po softvérovej stránke je Honor Magic5 Pro telefón založený na operačnom systéme Android 13 a aby to bolo jasné – plne podporuje Google služby. Môžete použiť všetky obľúbené aplikácie, s telefónom platiť a spoľahnúť sa môžete aj na 3-ročnú aktualizáciu. To je fajn. Horšie je to s nadstavbou Magic OS 7.0, ktorá nám pripomínala doby, keď Honor bol ešte súčasťou Huawei. Chcelo by to už niečo viac súčasné. Ale ak ste zvyknutí a necítite potrebu zmeny, budete spokojní.

Dizajn spojený s Barcelonou

Dizajnovo je to telefón, ktorý si určite všimnete. Je totiž iný ako ostatné telefóny a to usporiadaním zadných fotoaparátov do magického kruhu. Vyzerá to dobre, Honor na to naviazal architektonické dielo od Gaudího pôsobiaceho v Barcelone. V zelenej farbe, ktorú máme na test vyzerá tento telefón skvele a rád pozorujem jeho ladné krivky, ktoré na telefóne vidíte všade. Efektne vyzerajú odlesky pri slnečnom svetle. Zdalo sa mi, že zadná strana telefónu zachytáva menej odtlačkov prstov ako je to pri iných telefónoch.

Zdroj: TOUCHIT.sk
HONOR Magic5 Pro

Honor dal do vienka telefónu aj kovový rám, odolnosť IP68 a ochranné sklo na displeji. Pozor na to, že keď telefón položíte displejom na stôl, je celkom klzký môže spadnúť na zem. To sa nám aj stalo, žiadne negatívne dôsledky to ale neprinieslo. Len pripomeniem, že súčasťou dodávky je aj ochranný kryt, ktorý toho veľa vyrieši aj čo sa týka klzkosti a pritom sme nemali pocit, že jeho nasadením prídeme o unikátny dizajn tohto telefónu.

Ja mám pomerne veľké ruky a nevadilo mi tak držanie tohto telefónu v ruke. V skutočnosti je to však pomerne široký telefón a určite nie je najtenší. Zásluhu na tom má predovšetkým 6,81 palcový OLED displej, ktorý je mimochodom typu LTPO. Je to jednoducho telefón pre ľudí, ktoré vedia, čo si vyberajú. Celkové hodnotenie za mňa je, že je to elegantne vyrobený telefón, ktorý zaujme pozornosť a rád sa ním pochválim.

Veľmi pekný displej

Ešte na chvíľu späť k displeju – je výborný. Špičkový jas je až 1800 nitov, skúšali sme ho aj na priamom slnku a dá sa aj takto používať. Videli sme aj kvalitnejšie displeje napr. na Xiaomi 13 Pro, ale toto je jeden z tých veľmi dobrých displejov a budete s ním spokojní. Z certifikátov mu chýba Dolby Vision, osobne mi to nijako nehýbalo, HDR+ tu je a postačuje. Jeho frekvencia sa adaptívne nastavuje od 1 do 120 Hz, ale väčšina aplikácií používa 90 Hz a niektoré len 60 Hz. To sa v niektorých prípadoch prejaví na plynulosti zobrazenia. Možno že je lepšie pevne nastaviť frekvenciu na 120 Hz, ako sme to urobili my. Batéria to utiahne, veď má kapacitu až 5100 mAh. Aj preto tento telefón nepatrí k najtenším, ako som uviedol vyššie. S trvalo zapnutým displejom telefón vydrží tak 7 hodín, čo inak znamená, že pri bežnom používaní telefónu sa môžete spoľahnúť na 1,5 dňa prevádzky.

HONOR Magic5 ProZdroj: TOUCHIT.sk
HONOR Magic5 Pro

Snímač odtlačkov prstov je optický a je pod displejom. Nemali sme problém s jeho používaním, je rýchly. Špecialitou je potom odomykanie telefón rozpoznaním tváre a to funguje výborne. Áno, podpísalo sa to na väčšom priestrely v displeji, ale odomykanie tvárou nám fungovalo rovnako dobre ako je to u iPhone.

Ďalšie možnosti a hardvérová výbava

Honor Magic5 Pro je vybavený stereofónnymi reproduktormi, kvalita reprodukcie je v poriadku. Veľmi sa nám páči infra-port na ovládanie inej elektroniky, GSP výbava umožňuje presnú navigáciu.

Samotná technologická výbava odpovedá súčasnej vlajkovej lodi – procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, 12 GB RAM a až 512 GB priestoru pre používateľa. Telefón je s touto výbavou rýchly a jeho používanie je plynulé.

Nabíjanie

Nabíjanie má prekvapivo medzigeneračne nižšiu hodnotu, je to 66 W (predtým to bolo 100 W) a takúto nabíjačku aj dostanete k telefónu v balení. Plné nabitie batérie zaberie menej ako hodinu, za štvrť hodinu máte nabité tak na takmer 50 %. Nižší výkon nabíjania v praxi zásadne nepocítite. Môže sa to prejaviť pri dlhšej životnosti batérie, ako nám to dlhodobo vysvetľuje Samsung. Honor pri Magic5 Pro používa aj 50 W bezdrôtové nabíjanie a tiež je možnosť využitia reverzného nabíjania iných zariadení (5 W).

Zdroj: TOUCHIT.sk
HONOR Magic5 Pro

Fotografická výbava

Kráľovnou krásy je prirodzene fotografická výbava. Hlavný fotoaparát má 50 MPx s celkovou plochou takmer jeden palec. Je so svetelnosťou f/1.6 a chválime optickú stabilizáciu ako aj veľmi dobré ostrenie. Pracuje veľmi rýchlo a pokojne sa podpíšem pod to, že je to úžasný foťák s vysokým dynamickým rozsahom.

Zdroj: TOUCHIT.sk
Honor Magic5 Pro

Umelá inteligencia vyhladí šum pričom to našťastie nepreženie s doostrovaním. Vo fotkách nájdete veľa autentických detailov. Pokojne ho prirovnáme k fotkám z nových Galaxy a iPhone fotoaparátov. Nie sú to fotky zo zrkadlovky, ale na to, čo dnes poskytujú smartfóny, je to úplný strop. Vidíte tu trochu prestrelenú saturáciu fotiek, sem-tam sa stane aj mierne posunutie kontrastu smerom k umelým fotkám, ale je to veľmi výnimočne. Magic5 Pro miluje HDR fotky a presne tam vidno snahu o doručenie výsledku, ktorý sa ľuďom páči. Toto berieme, je to dnešný trend.

Ďalší fotoaparát je 50 Mpx teleobjektív s 3,5-násobným zoomom a svetelnosťou f/3.0. Tento teleobjektív poskytuje celkom dobré výstupy, občas sú ľahko podexponované. Využiť môžete aj 10-násobný digitálny zoom, ale to sa už prejaví na nižšej kvalite detailov. V každom prípade sú to vysoko-použiteľné fotografie. Neodporúčame fotiť s vyšším zoomom ako je 10×, hoci telefón v priestore s fotoaparátmi hrdo nesie označenie 100×. Tam sa už detaily pomerne výrazne strácajú. V tomto prípade poskytuje napr. taký Galaxy S23 Ultra lepšie výsledky, ale to je súčasná špička.

Odfotil Honor Magic5 Pro z ruky s nočným režimomZdroj: TOUCHIT.sk
Odfotil Honor Magic5 Pro z ruky s nočným režimom

Aj ultraširokouhlý foťák má rozlíšenie 50 MPx. Poskytuje veľmi dobré výsledky, ale občas sa nám stalo, že softvérová úprava zliala detaily. Je tu ale automatické ostrenie a vo väčšine prípadov sme nemali k poskytnutému výstupu pripomienky.

Odfotil Honor Magic5 Pro z ruky počas brieždeniaZdroj: TOUCHIT.sk
Odfotil Honor Magic5 Pro z ruky počas brieždenia

Zostala nám ešte 12 MPx selfie kamera, ktorá nás prekvapila svojou kvalitou. Výhodou je aj 100° uhol záberu. V tomto sme Magic5 Pro naozaj exceluje.

Selfie fotografia bez efektov Magic5 Pro
Selfie fotografia bez efektov Magic5 Pro

Pri nočnom fotení preferujem fotiť hlavným fotoaparátom a oceňujem pritom rýchlosť spracovania fotografií. Hlavný fotoaparát tiež odporúčam na fotenie portrétov, ideálne bez zoomu. Celkom sa nám páčili farebné filtre v dodávke tohto telefónu.

Odfotil Honor Magic5 Pro v nočnom režimeZdroj: TOUCHIT.sk
Odfotil Honor Magic5 Pro v nočnom režime

Unikátnou vlastnou fotenia je už spomenuté zachytenie rýchlych športových dejov. Ideálne je, aby ste mali Magic5 Pro umiestnený na statíve. Vtedy ho prepnete do tohto režimu tlačidlom v prostredí fotoaparátu a stláčate spúšť. Dokonca to môže fungovať aj tak, že sa fotky realizujú automaticky, pričom telefón len namierite na scénu. V tejto vlastnosti je Magic5 Pro asi najlepší smartfón súčasnosti, len akosi treba naučiť používateľov takéto fotky realizovať. Ideálne to funguje na osoby, menej na zvieratá. Oplatilo sa nám zapnúť automatiku a súčasne aj stláčať tlačidlo spúšte. Aj tak vám síce niečo zo scény ujde, ale pracuje to na smartfón vynikajúco. Získate ostrosť aj pri rýchlo sa pohybujúcich osobách.

Záber realizovaný pomocou Honor Magic5 Pro

Tvorba videa

S telefónom sme realizovali natočenie cestovateľského videa z Londýna. Zaujímavé je, že limit na natáčanie 4K videa je len 15 minút. Nám to neprekážalo, ale pri zachytení nejakej diskusie to pocítite. Myslím, že sa nám s Magic5 Pro podarilo vytvoriť celkom pekné video, v niektorých scénach sme ale mali nedoostrený obraz. Celkovo Magic5 Pro lepšie fotí ako natáča video, ale oba výsledky sú veľmi dobré. Prekvapilo ma, že režim 8K tu vôbec nie je k dispozícii.

Špecialitou je potom režim Movie alebo Film. To sa dá realizovať len hlavným fotoaparátom a máte rozlíšenie FullHD. Výborný je tu režim LUT, kedy môžete použiť rôzne veľmi dobre vyzerajúce filtre. Niečo takéto v oblasti smartfónov budete zatiaľ hľadať márne, poskytnú vám to špecializované aplikácie (FilMiC Pro) alebo profesionálne kamery.

Takto sme robili videá v LondýneZdroj: TOUCHIT.sk
Takto sme robili videá v Londýne

Chválime aj video z prednej kamery – to môže byt vo formáte 4K a aj so stabilizáciou. Toto na čínske smartfóny určite nie je samozrejmosť.

Vyhodnotenie

Ako to celé spočítame, tak je jasné, že Magic5 Pro je výborný fotomobil. Má svoje neduhy odstrániteľné softvérovo, ale v celkovom hodnotení je to vynikajúci nástroj. Je to pre vás ideálny telefón, ak máte radi túto značku a celkovo čínske telefóny.

S Magic5 Pro sa Honor definitívne začlenil medzi A-čkových výrobcov, ktorí definujú súčasné trendy. Je to telefón, ktorý je naozaj konkurencieschopný. A to je pre tohto výrobcu ale aj pre vývoj trhu veľmi dobrá správa.

Zdroje: vlastné

Cena: 1190 eur

Zapožičal: Honor

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.