Aktualizácia je dostupná pre technicky zdatných používateľov.

Microsoft sprístupnil veľkú májovú aktualizáciu na stiahnutie. Získať ju môžete pomocou funkcie Windows Update po kliknutí na tlačidlo Vyhľadať aktualizácie alebo cez aktualizačný nástroj priamo z oficiálneho webu Microsoftu na stránke microsoft.com/sk-sk/software-download/windows10.

V oboch prípadoch je nutné vykonať manuálnu akciu, takže z pohľadu Microsoftu je aktualizácia momentálne dostupná pre technicky zdatných používateľov. Nestiahne sa vám automaticky.

Funkcia Windows Update distribuuje aktualizáciu po vlnách, takže si na jej dostupnosť budete možnože musieť počkať. Aktualizačný balíček na verziu 1903 vám však nemusí ponúknuť z dôvodu prvých problémov, ktoré Microsoft v súvislosti s novou aktualizáciou rieši.

Zoznam známych problémov májovej aktualizácie si môžete pozrieť na oficiálnom webe Microsoftu. Do pozornosti dávame tieto problémy, ktoré sa týkajú niektorých zariadení:

  • jas displeja nereaguje na zmenu nastavenia intenzity
  • nefunguje zvuk pri prehrávaní cez Dolby Atmos – týka sa to domáceho kina aj slúchadiel
  • systémové zložky, ako sú Dokumenty, Obrázky atď., sa môžu zduplikovať, pokiaľ ste ich presmerovali inde
  • aktualizácia na verziu 1903 vypíše chybovú hlášku, pokiaľ máte k počítaču pripojené USB úložisko alebo pamäťovú kartu
  • môžu sa objaviť problémy s rozpoznávaním a pripojením k Bluetooth zariadeniam
  • režim nočného osvetlenia sa neaktivuje korektne
  • problém s kompatibilitou ovládača AMD RAID vo verzii nižšej ako 9.2.0.105

Detailný popis k jednotlivým problémom nájdete na webe Microsoftu. Takmer všetky problémy by mali byť odstránené koncom mája, resp. v ďalšej aktualizácii. Výnimkou je problém s aplikáciou Dolby Atmos. Tento problém by mal byť vyriešený v polovici júna.

Microsoft pozastavil distribúciu májovej aktualizácie cez funkciu Windows Update pre počítače, ktoré by mohli byť potenciálne ovplyvnené týmito problémami. Aj v ich prípade môžete využiť aktualizačný nástroj z webu Microsoftu a aktualizáciu si manuálne nainštalovať takýmto spôsobom. Microsoft však odporúča počkať, až vám aktualizáciu ponúkne Windows Update.

Na základe vašich komentárov k článku o dostupnosti májovej aktualizácie však usudzujeme, že ani aktualizácia cez aktualizačný nástroj Microsoftu nefunguje v niektorých prípadoch bez komplikácií. Akú máte skúsenosť? Dajte nám vedieť v komentároch.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Microsoft sprístupnil veľkú májovú aktualizáciu pre Windows 10. Takto si ju môžete stiahnuť už teraz

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit